Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev služba-dopust

služba-dopust

vprašanje pa je: dopust je ponavadi plačan,a ne????

se pravi, če sem jaz vzela dva dni dopusta moram dobit več kot če bi dva dni koristila ure???

Zakaj pa več? Dopust je ponavadi enako plačan kot redne ure oz. pri nas je povprečje treh mesecev.

Isto dobiš.

Če koristiš ure, to pri nas pomeni, da sem imela narejenih recimo 16 ur več kot je treba, pa sem jih porabila za to, da sem dva dni manjkala.

če koristiš ure pač ne dobiš nič plačano za tisti dan, a ne…

če pa koristiš dopust pa dobiš nekaj, a ni tako???

to me zanima če je razlika???

zavrnila sem pogodbo za podaljšanje del.razmerja in koristila dva dni dopusta, sedaj pa sem dobila potrdilo, da imam še 10 dni se pravi še ves dopust namesto 8 dni

Ura ima vedno enako vrednost. (Če v zadnjem času nisi bila na bolniški ali neplačanem dopustu.) Torej za 16 ur dela ali za 16 ur dopusta dobiš enako plačilo. Razlika je v tem, če imaš oddelane ure, potem dobiš še plačano malico in prevoz za tisti dan, v času dopusta pač ne.

Zato eni te ure recimo popoldne oddelajo in jih koristijo kdaj kasneje, vendar se jim šteje kot da bi delali in dobijo za tiste dni plačano tudi malico in prevoz. Če bi šli na dopust pa teh dodatkov ni.

Lp, Ela S

Dobiš plačano, saj si opravila ure, ki jih potem koristiš.

V bistvu ni jasno, kaj se je zgodilo. Najprej sprašuješ za koriščenje ur, potem na koncu pa praviš, da si koristila dva dni dopusta. Če gledam s strani potrdila, ki si ga dobila na koncu, so ti upoštevali, da si koristila ure in ne dopust. Če si takrat koristila ure, si morala dobit enako plačano, kot bi bila na dopustu ali na delu in na plačilni listi se ne vidi, da si “manjkala”, tista dva dneva sta vpisana pod redno delo. Vsaj pri nas v bivši firmi je bilo tako.

sem zdej klicala, gremo še enkrat…pustmo višek ur…

stvar je taka 2 dni pred iztekom pogodbe sem vzela dva dni dopusta. kot sem že napisala sem dobila potrdilo, da imam še ves dopust, kar ne drži, ker sem ga dva dni koristila. Torej dejansko naj bi to pomenilo, da bom dobila plačano toliko kolokor sem delala brez teh dveh dnevov dopusta??? če se dopust plača bi morala dobiti še za ta dva dni dopust ali ne???

upam, da ne kompliciram preveč…

viška ur sploh ni moglo bit ker so mi jih izplačali…se opravičujem za to napako…

Jasno, da se dopust plača. V vsakem primeru moraš dobit celotno plačilo. Ampak še vedno mislim, da so se samo zmotili pri obračunu dopusta. Good for you 🙂

Verjetno je tisti/tista, ki ti je pripravljal potrdilo, že prej napisal potrdilo in se ta tvoja dneva dopusta nista upoštevala, ker jih pač še nisi koristila.

Če si delala dva tedna, boš dobila plačana dva tedna. Dan dopusta je načeloma plačan enako kot deloven dan, enako tudi, če bi koristila ure (ki pa praviš, da si jih itak dobila plačane).

Verjetno ti bodo dali novo potrdilo ali pa se nihče ne bo več vznemirjal.

Itak pa se bojo v novi službi držali tega:

69. člen (sprememba ZDR, ki velja od 11/2007)

V 162. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.«.
Dosedanji drugi odstavek postane tretji odstavek.

ZDR, ki je veljal prej
162. člen

(pravica do sorazmernega dela letnega dopusta)

(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
– če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
– če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
– če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.
(2) Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.

potrdilo je bilo pisano in poslano včeraj…torej 12.3. meni je pa pogodba potekla 29.2. in tako sem imela dopust 28. in 29.2. vrjetno je najbolje, da počakam na plačilno listo in vidim pri čem sem…

Ajej :))))))))

ta ajej naj bi pomenil??????

Da lepo v miru počakaj na plačilno listo in boš videla, kaj bo.

Čisto lahko, da ti bojo zraven plač.liste poslali novo potrdilo o dopustu ali pa da se ne bo nihče vznemirjal, da te zadnja dva dni ni bilo in to bojo obračunali, kot da si delala.

ok…hvala…bomo vidl kaj bo ko bo plačilna…upam da še ta mesec :))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close