Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis slovnično čist faljena pesem

slovnično čist faljena pesem

Zanimivo, sem ravno danes razmišljala, kako je pesem “Ob bistrem potoku je mlin”, slovnično grozljivo napačna, ampak ker je ljudska, nihče ne pomisli na to.

Takšne močne napake, osnovnošolske, nič narečnega ni v njih.

a lahko natančneje razložiš?

Ob bistrem potoku je mlin,
a jaz sem pa mlinarjev sin.
Ko mlinček ropoče in voda šumlja,
srce mi veselo igra, igra.

Če mlinček pri miru bi stal,
bi mlinar in kmet žaloval.
In otrok bi jokal ter tožil glasno,
kako je brez kruha hudo, hudo.

+++++++++++++++++

bi mlinar in kmet žaloval

to je vse, kar bi bilo slovnično vprašljivega.

mogoče pa poznaš kakšno napačno verzijo

Ob bistrem potoku je mlin,
a jaz sem pa mlinarjev sin.

Tisti “a” pa res ne spada tja. Bodo pa povedale tiste, ki se spoznajo.

Mlinar in kmet žaloval… je pa sploh močna.

Sploh nima veze, je prav vseeno, nisem picajzl, samo interesantno mi je bilo, ko sem si jo danes začela peti in pomislila na to.

Baje da je v pesemih dovoljeno delati take “napake” zaradi rim in drugih stvari.

ljudske pesmice sploh niso zaskrbljujoče, ni bolj groznega kot poslušati današnje pop komade, v katerih kar mrgoli napak!

Kaj pa je narobe s tem? Nekdo je lahko mlinar in kmet hkrati, pa gre še vedno za eno samo osebo.

Meni je pa sumljivo
voda šumlja

mi je prav smešna ta beseda ŠUMLJA..
lp

o madona kaka tečnoba

Sploh me ne poznaš, pa si me označila za tečnobo. Zakaj?

Tudi z glagolom šumljati ni prav nič narobe.

No, zdej si jo bom pa prepevala cel dan. 🙂

Res sem mislila, da se boš vpiknila v kakšno RES slovnično in pomensko sfaljeno pesem, kakšno novodobno-nikakvo-možganeperoče-trapasto-ala damjan murko-pop skropucalo.

Mlinarja pa kr pri miru pusti. Je lepa ljudska pesem, pa še precej resnična, kenede?

Bi prosila za razlago.

Če ti je sporen a kot protivni veznik, drugega pa ne vidim …

ja zakaj le…

Kaj pa je narobe s tem? Nekdo je lahko mlinar in kmet hkrati, pa gre še vedno za eno samo osebo.[/quote]

Se strinjam.

A “ropoče” pa nikogar ne zmoti?

Ropota vendar, kajne?

JMen ste pa mim tiste, ki analizirate tako lepo staro narodno ali ponarodelo pesem.

A zacnemo se pri Presernu pa njegove sonete mal posodobimo ?!

sicer je bolj redek izraz, ampak popolnoma pravilen, ga najdeš tudi v sskj:
budílnik -a m (ȋ) redko budilka: budilnik ropoče, tiktaka

ropotáti -ám tudi -óčem nedov. (pri čemer pomeni nedov. nedovršen, ne nedovoljen 🙂

res je odveč, ni pa napaka, sploh pa ne slovnična. še kaj?

se opravičujem, ampak ta tema je še en dokaz, da je v vsaki šali nekaj resnice; v tem ptrimeru v reku, da slavistka (učiteljica, prof. slovenščine …) ni poklic, ampak diagnoza.

Si me spomnila na en dogodek… V Franciji smo imeli srečanje maldih esperantistov iz cele Evrope. vse prijavljene skupine so pripravile neko igro, za predstavitev skupine. Bila sem mentorica 4 puncam in 2 fantom, vsi 15 let in vsi absolutni začetniki v Esperantu. Odločili so se za zelo luštno in enostavno zadevico.
Vzeli so pesmico: Priletela muha na zid, muha na zid, muha na zid. Priletela muha na zid,muha na zid, skupaj smo jo prevedli v esperanto in se jo je prepevalo na enak način kot pri nas, pač samoglasnike se menja.
No, skupinico sem poslala kar samo na podest predavalnice, ker sem vedela, da je vse tako enostavno in da bojo dobro opravili. Napisali so celotno besedilo na tablo nato pa so pričeli vsi prepevat. Celotna dvorana se je odlično zabavala, ko je stopila na podest tudi organizatorica srečanja! Zahtevala je tišino in pričela popravljati slovnične napake!!! Ženska je finka in ji moji niso uspeli razložiti, da so ravno te napake zabavne. Preden sem uspela priti do nje in ji razložiti naj stvari pusti take kot so je moment zabave že minil. Moja skupinica je bila kar zelo razočarana. Na srečo jih je kmalu slaba volja minila, ker so se jih vsi dobro zapomnili in so se hitro spoprijateljili z drugimi. 😀

Ne morem si kaj, da ne bi: esperanto se piše z malo začetnico, Finka pa z veliko 🙂

…danka pa bodisi z veliko, ali pa z malo

Jaz bi težko rekla, da se spoznam …

😀

New Report

Close