Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis slovnica slovenskega jezika

slovnica slovenskega jezika

Prebiram Toporišičevo slovnico in se mi zdi, da bi bil že čas, da se napiše kaj novega – ne mislim pravil, čeprav so tudi nekatera med njimi zastarela, sploh ker že sam Toporišič piše, da se tako več ne govori. Torej če se že od leta 1976 tako ne govori, bi bil zdaj čas, da gre to ven. Moti me tudi raba primerov, ki je vzeta iz leposlovja, ki pa ni živ jezik. Se vam ne zdi, da bi bili primeri lahko bolj sodobni? Tako bi človek tudi lažje razumel. Tudi pregledna slovnica ni. No vsaj meni se zdi tako. Sicer pa bo Toporišič 11. oktobra praznoval 80 let in mogoče so kje razmišljali, da bi izdali njegovo slovnico na bolj sodoben in pregleden način? Seveda ob predpogoju, da bi se Toporišič s tem strinjal.
Kaj pa ga. Križaj Ortar – mislim da bi bila ona sposobna kakšno dobro slovnico napisat?! Kaj menite slovenisti?

Po mojem mnenju je trenutno najbolje napisana slovnica slovenskega jezika Slovene: A Comprehensive Grammar (avtor Peter Herrity, izdana leta 2000 pri založbi Routledge).
Napisana je za ljudi, ki jim slovenščina ni materni jezik, tako da lepo podrobno razloži stvari, ki so nam sicer tako samoumevne, da jih slovnice sploh ne omenjajo. Edina nerodnost je, da je v angleščini.

Zvedavec, super slovnico si priporočal! Res je odlična in – hvala bogu – novejša, aktualnejša (sodobnejši primeri) in super prav pride pri poučevanju sln. kot tujega jezika!
Priporočam!

New Report

Close