Slovenske vasi vsi v sorodu
Bulšit. Ženit so se hodili vsaj par vasi stran. Šranganje in podobne običaje poznaš? Enaki priimki v vasi pa so lahko dejansko posledica verbanja in razkosavanja kmetij oz, zemlje. To imaš tudi v ravnini, ni treba lest v breg.
[/quote]
Nič bulšit. Par vasi stran je pomenilo v radiusu 10 km in nič več. Vse običaje poznam. Poznam pa tudi ljudi iz vasi v JZ, J in JV slo, ki so posledica takšnih zakonov.
Kar se razkosavanja kmetij tiče pa je to šele po 2. sv. vojni zaradi zakona, ki to omogoča, oz. če je bila kmetija zaščitena to ni bilo mogoče. Pa še zaradi starih navad je šla kmetija najstarejšemu sinu. Tako, da je bilo teh razkosavanj zelo malo.
[/quote]
Če bi bilo samo 10 km jaz ne bi obstajal. Pa ne edini:-)))
Nič bulšit. Par vasi stran je pomenilo v radiusu 10 km in nič več. Vse običaje poznam. Poznam pa tudi ljudi iz vasi v JZ, J in JV slo, ki so posledica takšnih zakonov.
Kar se razkosavanja kmetij tiče pa je to šele po 2. sv. vojni zaradi zakona, ki to omogoča, oz. če je bila kmetija zaščitena to ni bilo mogoče. Pa še zaradi starih navad je šla kmetija najstarejšemu sinu. Tako, da je bilo teh razkosavanj zelo malo.
[/quote]
Če bi bilo samo 10 km jaz ne bi obstajal. Pa ne edini:-)))
[/quote]
No ja, si izjema, ki potrjuješ pravilo.
Pa dovolj blizu, da so degenerirani.
Isto so počele kronane glave. Vsi pa zaradi premoženja.
[/quote]
Dajte si malo rodovnike pregledat boste potem videli kdo je degeneriran;zaplojeni s strani sifilisticnih napolwonovih vojakov ali se kaj hujsega
[/quote]
No, ti že veš, ko si očitno potomec enega takšnega. Prastara mat ti je bila pa…vsi vemo kaj, a ne……. 😉
Dajte si malo rodovnike pregledat boste potem videli kdo je degeneriran;zaplojeni s strani sifilisticnih napolwonovih vojakov ali se kaj hujsega
[/quote]
No, ti že veš, ko si očitno potomec enega takšnega. Prastara mat ti je bila pa…vsi vemo kaj, a ne……. 😉
[/quote]
Jaz poznam svojo linijo cez 300 let nazaj tako dolgo smo ze na istem loncu zemlje;moja stara mama je bila najstarejsa hcerka velikega kmeta ki je zal imel same hcerke in se je z (po mojem) dogovorjeno ooroko porocila z mojim pradedom tako sta se zdruzili dve velike kmetije v eno ki je potem obsegala cca 180 ha ; seveda po letu 45 se je vse to razcefukalo in se to nista si bila v sorodu niti daljnem ne kot je razvidno iz cerkvenih zapisov ;zdaj pa ti pobej od kod izviras
Bulšit. Ženit so se hodili vsaj par vasi stran. Šranganje in podobne običaje poznaš? Enaki priimki v vasi pa so lahko dejansko posledica verbanja in razkosavanja kmetij oz, zemlje. To imaš tudi v ravnini, ni treba lest v breg.
[/quote]
[/quote]
Pa saj nima veze, v kakšnem radiusu si nekdo najde zakonca, ampak koliko sta (oz. nista) ta dva v sorodu. Oz. koliko ljudi živi na tem območju in kako so izolirani od preostalega sveta, če te zanima genska diverziteta celotne populacije s tega področja.
V Sloveniji ni navada, da bi se med seboj poročali bratranci v drugem kolenu ali še bolj bližnji sorodniki. In čim si sorodstveno oddaljen več (zares oddaljen, brez kakih vmesnih sorodstvenih vezi), kot zgoraj omenjeno, in celotna populacija ni izolirana od preostalega sveta (večina Slovenije ni), postane nevarnost za degeneriranost, kakršno ti omenjaš, praktično nična.
Taki problemi se ponavadi pojavijo v zaprtih skupnostih in etničnih manjšinah, npr. med židovskimi priseljenci, ki jih je bilo relativno malo na enem področju, ne tam, kjer je na voljo dovolj potencialnih zakoncev, ki pripadajo isti etnični skupini. Ali pa v družbah, ki to spodbujajo (muslimani).
Zagotovo obstajajo tudi pri nas izjeme, zagotovo obstajajo tudi zares odročni kraji, kjer se je dogajalo marsikaj, ampak povečini pa tega ni bilo. Kaj se je dogajalo v vaseh, ki jih ti omenjaš, ne vem. Se mi pa zdi vse skupaj zelo nenavadno. Ali gre za zelo odročne kraje, po možnosti take, kjer v radiusu 10 km ni živelo veliko Slovencev (ampak npr. Italijani, Hrvati)?
[/quote]
Jaz poznam svojo linijo cez 300 let nazaj tako dolgo smo ze na istem loncu zemlje;moja stara mama je bila najstarejsa hcerka velikega kmeta ki je zal imel same hcerke in se je z (po mojem) dogovorjeno ooroko porocila z mojim pradedom tako sta se zdruzili dve velike kmetije v eno ki je potem obsegala cca 180 ha ; seveda po letu 45 se je vse to razcefukalo in se to nista si bila v sorodu niti daljnem ne kot je razvidno iz cerkvenih zapisov ;zdaj pa ti pobej od kod izviras
[/quote]
Ja seh..napisal si, da se je tvoja stara mama poročila s tvojim pradedom. In pol se je rodil tvoj stari ata??
[/quote]
Ja seh..napisal si, da se je tvoja stara mama poročila s tvojim pradedom. In pol se je rodil tvoj stari ata??
[/quote]
Dobro ves da sem izpudtil.pra;pametnemu zadosti tebi pa….
Sosednja vas leži na levem bregu reke Vipave. Pred mnogimi leti, ko še ni bilo mostu čez reko, so se fantje in dekleta možili med seboj samo iz te vasi. Tudi, ko je bil most zgrajen, je še vedno veljalo pravilo, da nobeno dekle ne sme iti ven iz vasi, pač pa si mora dobiti moža iz vasi. Posledica tega je, da so si vsi na vasi v sorodu (bratranci in sestrične). Ni pa bilo slišati, da bi se sorodniki poročali med seboj in tudi ni bilo slišati, da bi bilo zaradi tega več otrok bolnih oz. prizadetih.
Sedaj so se časi spremenili, ljudje so se “premešali”, saj ne živijo več samo doma in obdelujejo kmetij, pač pa se vozijo na delo v Ajdovščino, Novo Gorico ali celo v Ljubljano.
Si ti čist ok?
Te je tale debata mogoče osebno prizadela al kaj si šel na tak primitiven nivo?
Jaz sem samo povedala kako je pri nas, tud z možem sva se o tem velik pogovarjala, že pred 25 leti, ko sem sem prišla, ok?
[/quote]
Butara primitivna si ti pa to se ni najhuj si se neumna zraven s tem namigovanjem zgoraj v navednicah;nima mene kaj odebno prizadeti izviram z vasi in poznam stvari in je tako kot sem ze zgoraj napisal in se tarci ti je lepo razlozil ce te ps zanima kako so se porocali med sabo idi do vasega zupnika in ti bi dal knjige na mizo tam je vse zapisano;sorodstvene vezi so razpitegnjene?ti povem lasten primer sosedi cez cesto in jaz smo si v sorodu ja; moj pradedek in njen pradedek sta bila polbrata in vsi se vedno imamo po njima priimek;pa pazi nihce id nad se ni s kom intimno vezsl vetejo nas zgolj priimki in dejstvo da ostajamo ze generacije v isti vasi (nejateri) vecina se je pa izelila
[/quote]
Ne vem zakaj si moje pisanje vzel tako osebno, kljub temu da sem takoj napisala, da lahko povem samo za našo vas … a ti vedno tako reagiraš?
Pri nas se o teh sorodstvenih vezeh odkrito pogovarjamo vsi, mi ni treba nikamor hodit, da bi preverjala karkoli.
Mal se skulirej …
Ker sem en čas delala na popisu mi je jasno to grozljivo dejstvo. Zadeva je takšna, da se Slovenija deli na mikroregije recimo 30-50 km², kjer so SKORAJ vsi v sorodi neglede na priimek. Skozi generacije in generacije se ti ljudje niso preselili kam bolj daleč in rezultat je viden. Retardiranost. Aja to govorim predvsem za podeželje, v mestih je stanje bilo boljše. No, ne za dolgo. Saj so se po 2.sv vojni začeli ljudje masovno preseljevat v mesta in sedaj imamo kar 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} teh retardov po raznoraznih Slo mestih.
Butara primitivna si ti pa to se ni najhuj si se neumna zraven s tem namigovanjem zgoraj v navednicah;nima mene kaj odebno prizadeti izviram z vasi in poznam stvari in je tako kot sem ze zgoraj napisal in se tarci ti je lepo razlozil ce te ps zanima kako so se porocali med sabo idi do vasega zupnika in ti bi dal knjige na mizo tam je vse zapisano;sorodstvene vezi so razpitegnjene?ti povem lasten primer sosedi cez cesto in jaz smo si v sorodu ja; moj pradedek in njen pradedek sta bila polbrata in vsi se vedno imamo po njima priimek;pa pazi nihce id nad se ni s kom intimno vezsl vetejo nas zgolj priimki in dejstvo da ostajamo ze generacije v isti vasi (nejateri) vecina se je pa izelila
[/quote]
Ne vem zakaj si moje pisanje vzel tako osebno, kljub temu da sem takoj napisala, da lahko povem samo za našo vas … a ti vedno tako reagiraš?
Pri nas se o teh sorodstvenih vezeh odkrito pogovarjamo vsi, mi ni treba nikamor hodit, da bi preverjala karkoli.
Mal se skulirej …
[/quote]
Nic ne jemljem osebno;delas neko ekspertizo na podlagi priimkov;vzami od vsakega genetski material in daj na testiranje potem si daj razlozit rezultate potem pa ugotavljsj kdo je s kom in kolikov sorodu;vse ostalo je zgolj zlobno batolcevanje in dajanje v nic vascane; vec nas ti je ze opisalo zakaj se priimki ponavljajo vi pa pa jar tumbate o tem da se na vasi.med sabo porocajo bliznji sorodniki;butare pac
Napisal bom OT v razmislek: kaj pa, če pri hiši ni avta? Takrat je hitro 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} države bogu za hrbtom. Pojdi npr. na Kozjansko. Sem za Podsredo mislil kako urejen kraj je. Predstavljal sem si kot npr. Podbočje. Dejansko pa je cesta v kar strm klanec, okoli 30 hiš in to je to. Malo naprej je Kozje. Dve veliki hali, okoli 50 hiš in to je to. Spet ovinek levo in ovinek v desno v klanec, da prideš do civilizacije. Dejansko ta del države zamejujejo ceste Brestanica – Senovo na jugu, Brežice – Mestinje na vzhodu in Mestinje – Šentjur na severu. Vse kar je znotraj tega so ene velike rovte, fukojebina. Ko se pripelješ po kranjski strani in zaviješ preko Save proti Senovem, se na koncu Senovega za moje pojme civilizacija konča. Že Senovo je spalno naselje s Sparom, šolo in nekaj bloki, naprej pa da ne govorim. Enako velja za vse, kar je južno od ceste Šentjur – Mestinje in zahodno od ceste Brežice – Mestinje. Kozje? Vetrnik? Pilštanj? Še za iti na kopanje v Aqualuno moraš imeti avto. Ja, saj se da priti npr. iz Krškega z vlakom, toda okoli riti v žep preko Zidanega mosta in Celja s tem, da ob koncih tedna povezav ni. Pa da mi ne bo kdo zdaj začel “Ja, saj peljeta kopalni in muzejski vlak.” Mhm. Še danes lahko pride do mešanj genov ne tako oddaljenih sorodnikov. Mogoče so na Bohorju, Gorjancih in še kakšnih odročnih predelov trčeni in retardirani ravno zaradi skoraj incestnega mešanja genov. Že ko gledam FB profile vrstnikov vidim, da so tipi v zvezi s puncami v krogu 20 km in obratno. Na kakšni veselici na Bohorju si rekel samo “Aufbiks!”, pa je že kdo potegnil nož in koga zaklal. Bojda je še Hitler bil trčen, ker naj bi bil potomec dveh ne tako oddaljenih sorodnikov. Ker taka dva nista bila zmožna zadržati potrebe po seksu, glejte kakšno ceno je za to plačalo na milijone ljudi.
V vasi Cvetkovci je 3/4 vaščanov z priimkom Cvetko, pa skoraj nihče z nikomer v sorodu! A mi pojasniš kako je mogoče?
[/quote]
“zunanje” ženske.
[/quote]
Ne, kraj se je imenoval cevečnik in vsi prebivalci vasi so bili cvečniki, kasneje ko so prišli pod avstroogrsko, so opustili rabo Č in so postali cetkovci, prebivalci pa cvetki 😉
Ti si popisovala prebivalstvo may ass, pa kake zgodovinske knjige in kronike so ti tudi neznaka a?
V vasi Cvetkovci je 3/4 vaščanov z priimkom Cvetko, pa skoraj nihče z nikomer v sorodu! A mi pojasniš kako je mogoče?
[/quote]
Saj ti ne more ker so zabiti;ns hrvaskem recimo se cele vasi imenujejo po enem priimku;recimo imas vas Ukradeni( od tam izvira neda ukraden) al Parlovi ( tam je bil rojen mate parlov) pa to ne pomeni sa so se sorodniki zenili med sabo;
Forum je zaprt za komentiranje.