Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika slovenska hrana na Škotskem (Babi?)

slovenska hrana na Škotskem (Babi?)

Živjo!

V kratkem se odpravljam na Škotsko, in prijateljem, pri katerih bom bivala, sem obljubila, da jim bom skuhala nekaj “po možnosti slovenskega”.

Zataknilo se je sedaj, ko razmišljam, kaj naj bi to bilo, da bo res nekaj dobrega, slovenskega, in preprostega za kuhat. Ni problem sicer v tehniki, ampak v času in sestavinah. Prijatelj je iz Indije in poleg vseh teh problemov, ki jih imam, on tudi ne je mesa (ok, piščanec bi šel skozi).

Babi, najprej sem se spomnila nate in na tvojo hčerko v UK. Mi mogoče lahko zaupaš, kaj recimo bi v Angliji cenili kot slovensko hrano.

Mogoče imam malo podcenjujoč odnos do naše slovenske hrane – da ne bo pomote, jo imam zelo rada, vendar kar študiram in si mislim, da recimo tenstan krompir pa res ni dovolj dober da ga tam naredim (je to sploh slovenska jed;-))?

Help!!!!
Maruša

Mi smo imeli tukaj prijatelja iz Škotske, pa je v gostilni naročil testan krompir in ljubljanski zrezek (s sirom in šunko) in je bil navdušen.

Ooooh,
super pot imaš pred sabo..nič se sekirat!

Predlagam, da neseš zraven vakumsko pakiran kos potice, ki jo lahko tudi kupiš(jaz nesla na Irsko polovico potice orehove, odlično prestala pot,ne vem če lahko tu povem ime proizvajalca? no, saj ni važno, klasje celje ali zmajčkov butik ali karkoli…)
Ostalo – več možnosti je, sestavine boš pa tudi dobila, če ne pa mal improvizacije.Morda kurjo obaro (ajmohc) in ajdove žgance, samo v tem primeru moraš sestavino za slednje nest s sabo, žal.

Sicer pa obstaja ena knjižica z nazivom Slovenian cooking, cena nekaj čez 2000 SIT, ki je čisto tanka, drobna, a pregledna, celo z risbami arhitekturne in stavbne dediščine (detajli kozolcev..) opisuje koline, močnik, ima cel kup receptov..in je konec koncev primerna tudi za darilce, jaz sem jo nesla.Dobila v Mladinski knjigi.

Bojo še drugi kaj predlagali.
Uživajte!

na forumu smo se že “pogovarjali” o tipičnih slovenskih jedeh, tule recimo:

da se boš lažje odločila:

Tipične slovenske jedi so:
1. štruklji: ajdovi, skutni, orehovi, drobnjakovi itd.
2. žganci: ajdovi, beli, krompirjevi,…
3. krvavice z zeljem in matevžem,
4. razne pečenke
5. suhomesni izdelki:klobase, zaseka, pršut, salame
6. pražen krompir
7. juhe in enolončnice: goveja, kurja juha, jota, zelenjavne enolončnice…
8. potica: orehova, pehtranova, rozinova, medena, itd.
9. peciva in sladice: medenjaki, štrudelj ( skutin, jabolčni, bučni, višnjev, borovničev zavitek), …
10. domača vina: cviček, refošk, teran, malvazija, …
11. kislo mleko, sir
12. domač kruh (s semeni, z olivami, s praženo čebulo, pletenice, pogače (tudi belokranjska pogača) itd…
….
….

Po pokrajinah pa takole nekako:
Primorske jedi:
– pršut,
– jota,
– frtalja

Gorenjske jedi:
– koruzni, ajdovi žganci,
– kislo mleko

Štajerske jedi:
– kisla juha

Koroške jedi:
– kruh

Dolenjske jedi:
– pečenke
– štruklji
– obara

Tipične jedi že vem kaj so, sej sm s kmetov doma ;-))

Bolj me zanima, kaj je tisto, kar bi eventuelno zanimalo te tujce z vidika okusa. Nisem ravno svetovljan, pa bi rekla da ajdove žgance pa menda poznajo tut na Škotskem, sej niso nič posebnega. A da ajmoht mamo sam Slovenci? Pa da se moka za žgance ne da dobit na Škotskem?

Da bi nesla potico s sabo sem tudi jaz že pomislila, sam a ne bi mal čudn izpadla s potico med prtljago????

Uh, za knjigco grem pa definitivno pogledat, hvala!
LpM

Problem so predvsem sestavine. kako bos napravila sirove struklji, ce ne dobis prave skute (in jo moras potem pripraviti iz mleka), ali pa ajdove moke za zgance. Eno je, ce pripravljas jedi doma, drugo pa, ko poskusas pripraviti nekaj v tujini. Glede na to da je prijatelj Indijec in ne je mesa, bi jaz naredila brezmesni ricet in domac kruh.

Zdi se mi, da bi bili navdušeni nad:

– skutinimi štruklji v mlečni juhi (čez lahko daš umešano pečeno jajčko)
– smetanovimi kumaricami z zabeljenim stročjim fižolom
– jabolčni štrudelj s krompirjevo-korenčkovo juho
– in najpreprosteje: platah krompir s solato…

Vse je brez mesa, slovensko in dobro.

Hej!

Te dni nimam casa za racunalnik, a tvoj klic me je izzval:)

Tako, Anglezem je skoraj vse vsec, kar ponudim, naj bo to tipicna slovenska hrana ali italijanska. Skota poznam samo dva – sta vedno vse polizala in pohvalila.

Moj predlog?

1. Potica, skoraj obvezno. Veckrat sem jo nesla s sabo- tudi zamrznjeno – tako je bila potem kot sveza. Seveda sem jo pekla tudi v Angliji in sosed je rekel, da cel dan voha nekaj dobrega:)
Lahko jo speces doma ali pa kupis dnevno svezo, das v licno kartonasto skatlo in jo neses v letalo kot rocno prtljago – lepo darilo zraven knjigice, ki jo mislis kupiti; tudi natancen recept naj bo zraven. Ne boj se je nesti.

2. Kuhani struklji, bodisi skutini – sladki, sladica…slani, priloga k dobri pecenki; ali orehovi za sladico.

Problem je njihova skuta, ki je drugacna od nase – za jesti kar samo je krasna, za kuho pa nekako zvodeni. Sama nesem vedno 1 kg nase neprevlazne skute s sabo. Imajo pa zato kraaaasno sladko smetano
( enojno, dvojno, trojno – gosto kot nasa kisla) in tudi kislo.

3. Ce pa nisi vesca strukljev, bodo z veseljem pojedli skutine ali orehove palacinke. Ko sem jih zraven jote ponudila sredi tedna, na cisto navaden delovni dan, so mislili, da kaj preznujemo. Niso verjeli, da je to udomacena slovenska navada, da k jedi z zlico enkrat na teden naredim take palacinke in se pecene v pecici.
Problem so orehi. Prodajajo jih v majhnih vreckah in ponavadi so zaltavi.
Pa imajo orskov z vsega sveta, orehi pa redkost. Tudi to sem nosila sa sabo:)

4. Njihove klobase so ….zivi obup, bi rekel moj moz:) Dobre so spanske uvozene, od prekajenih dobrot pa danske. Ce neses s sabo kaksno dobro kranjsko klobaso, Etino kislo zelje ( gor sem ga samo enkrat nasla v neki nemski trgovini), lahko naredis krasno kosilo …in seveda dober tenstan krompir. Imajo pa klobase, podobne nasim krvavicam – black pudding.

4. Dobro pecenko zelo cenijo. Zraven za prilogo kuhane slane struklje in kaksno duseno povrtnino – pa zabeli jo s sokom od pecenke, oni ponudijo kar tako brez okusa – je pa za vitko linijo OK:)))

Poznajo ajdo – buckwheat – in ajdovo moko ( palacinke), ne vem pa, ce poznajo zgance. Seveda sem jih skuhala in ponudila z gobovo juho. Enim je bilo vsec, eni so pa rekli, ce sem naredila “cement” za kosilo:)

5. Karkoli bos z veseljem naredila, jim bo teknilo. Tudi pitulice, burek…ceprav ni cisto slovensko, bodo z uzitkom pojedli. Pa fizol, ala srbski pasulj bo v hladnejsem podnebju zelo dober. Tudi pecen skutin zavitek so vedno pohvalili.

Tako, nanizala sem svoja razmisljanja. Mogoce bos kaj uporabila.

Aja, verjetno ti predstavlja tezavo nosenje hrane. Imam (manjso mehko licno) hladilno torbo z vlozki, ki gre z mano na letalo. Do sedaj se nisem imela problemov.

Za konec ti pa zelim prijetno potovanje, brez stresov in kaksnih neprijetnosti, uzivanje se prijatelji na Skotskem, dobro kuho…

in en pozdrav Skotski z moje strani:)))

PS.: Za ostale! Ne zamerite, ce vsem ne odgovarjam…ni casa:)
Sicer ste pa itak kuharice in pol:))) Babi

Vsem hvala za vaše prispevke, še posebej tebi, Babi, ki si si vzela ekstra čas zame.
No, najprej sem imela problem z idejo, sedaj, ko sem se že skoraj odločila za skutine štruklje s pehtranom .. ugotovim, da je njihova skuta bolj boga. Očitno sem res čisto zaplankana, ker sem res mislila, da skuto pa ja povsod imajo. Torej potica it is, če pa gor ne bo šlo drugače bom pa kako pasto z zelenjavo naredila ali pa kako zelenjavno župco ala ajmoht, brez cementnih žgancev (ok, priznam, moji bi bili gotovo res, ker v žgancih ne blestim ravno!).

Še podvprašanje: mi ponavadi potico pečemo 2x na leto doma. In ker sedaj ni tisti čas, me zanima, katero potico priporočate, da kupim (če bi tole mami sedaj slišala, heheh)?

LpMaruša

Hej, Marusa!

Ne ovrzi moznosti pehtranovih strukljev:) Mogoce bos pa na Skotskem nasla ta pravo; saj bos videla. Jaz sem si pomagala z italijansko “ricotta”, ki je kompaktnejsa. Z dodatkom malo limoninega soka, bo bolj podobna nasi in ne miksaj je, samo malo pretlaci z vilicami, ko dodas jajcek.

Za poticko pa ne znam svetovati. Eka ti je ze namignila:)

Se enkrat: Srecno! Babi

No, mi smo se ravno včeraj vrnili z enotedenskega potepanja po Škotski deželi. Smo še polni vtisov, slike še urejamo. Žal pa nismo preizkušali njihovih kulinaričnih mojstrovin (razen zajtrkov), ker tega pač z otroci ne moreš. So raje lačni in sitni kakor da bi jedli nekaj, kar jim izgleda čudno. Kupovali pa smo veliko jagodičevja (borovnice, jagode, maline), ki so ga otroci z užitkom pojedli
Dežela je čudovita, ljudje prijazni, vreme pa hladno!!!

Želim ti lepo potovanje!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close