Slovenija leglo mansarderjev in prizidkarjov
Se ne strinjam.
Glede na to, kakšne velike, predimenzionirane hiše so se gradile na tem območju Evrope, ni čisto nič narobe, če mladina izkoristi prostor in si naredi gnezdo v neuporabljenih prostorih. Pa naj bo to mansarda ali nadstropje. Tako pri nas, v Avstriji, Nemčiji, Franciji, Italiji, Švici, Hrvaški…..
Ne moremo delati primerjav z načinom življenja v nordijskih državah, kjer ljudje živijo v miniaturnih hiškah in stanovanjih. Tam otroci odhajajo od doma zaradi prostorske stiske in ničesar drugega.
Živimo v mansardi in prizidku, pa kaj.
Smo živeli kot v bloku, pač sosednje stanovanje, zdaj spet kot v hiši, odkar je mama sama. Poleg hiše skrbimo še zanjo, tako s plačilom vseh položnic kot z družbo. Kuha zdaj sicer ona, a predvsem zato, da ima ona redno kuhano kosilo, njen hladilnik in skrinjo polnimo mi. Zanjo je prepozno, da bi čakala, da jaz po delu skuham in pride jest k nam.
Pa upam, da se dolgo ne bom dedovala.
Jurcek 5148, 05.11.2024 ob 20:12
Vsakdo, ki še živi z staršim… 25+ treba bit tarča posmeha… tako se bodo spokali od doma delali 2 šihta in nebo primanjkovalo delovne sile…
Ti imaš dovolj dela, v vsakem primeru, saj ko ti ga zmanjka, se lahko posvetiš svojemu maternemu jeziku, ker kljub svojim letom ne dosegaš raven osnovnošolske slovenščine.
In s prizidki ter mansardami ni nič narobe, po navadi so zelo praktični. Če pa te dâje zavist, ker delaš preveč,potem pač moje sožalje.
Vsak svoj križ nosi.
Jurcek 5148, 28.06.2025 ob 06:37
3 sihta delam bolje to kot pa 1ga pa v mansardi gnit in molit boga, da starsi cim prej umrjo da podedujem hišo.
Ti čifot, pri nas zidamo hiše dovolj velike za nas in naše otroke z družinami zato, ker znamo razmišljat malo dalje od enega otroka do drugega.
Vi doli se pa množite ko zajci in šele potem pogruntate, da nimate dovolj prostora za vso mularijo. Kdo vam je kriv, če ne vaše lastne prazne glave?
Potem vas pa tastari zmečejo ven iz tiste male kolibe in pošljejo v Slovenijo. Ker vas imajo doma preveč, prostora pa premalo.
Kaj si pa ti mislil? Da bo moja mati zdaj tebi dala prostor v prizidku namesto meni? Da boš privlekel tvojo rit sem k nam in boš se kar naselil na gotovo?
Prišel si delat in denar služit, ne? Ja izvoli. Pa si ga potem odnesi dol domov in bodi bolj pameten od tvojih tastarih, pa si postavi dovolj veliko hišo, da bojo tvoji mulci imeli kje bit in jim ne bo treba hodit mansardarjev gledat.
Stara forumašica, 28.06.2025 ob 06:46
Živimo v mansardi in prizidku, pa kaj.
Smo živeli kot v bloku, pač sosednje stanovanje, zdaj spet kot v hiši, odkar je mama sama. Poleg hiše skrbimo še zanjo, tako s plačilom vseh položnic kot z družbo. Kuha zdaj sicer ona, a predvsem zato, da ima ona redno kuhano kosilo, njen hladilnik in skrinjo polnimo mi. Zanjo je prepozno, da bi čakala, da jaz po delu skuham in pride jest k nam.
Pa upam, da se dolgo ne bom dedovala.
Popizdiš, če si normalen.
Od nekdaj so živele generacije družin skupaj in skupaj ustvarjale. Nič ni narobe, če se ohrani vez med otroci, sarši in starimi starši. Trudimo se z medgeneracijskim povezovanjem, sobivanje v družini pa ne gre. Je le stvar vzgoje in empatije. Normalna družina nima težav, da zna živeti skupaj in ohranja potrebno zasebnost. Vsekakor je lahko prijetno, predvsem pa stroškovno in socialno ugodnejše. Če rabijo starši urico varstva za vnuka, ga imajo na dosegu roke. Če rabi dedek nekaj iz trgovine mu nakupijo sproti, ko grdo po svoj nakup. Enostavno, le nekaj zdrave pameti je potrebno, pa lahko vsak povsem samostojno živi v svojem delu zgradbe in so priložnosti, ko se lahko skupaj družijo, če vsem to odgovorja.
Je v blokih pa res bolje, ko ti je sosed čez steno tujec?
Razloži to raznim kraljem in princem, kako je, če se nikoli ne odseliš iz bajte svojih staršev ki so jo dobili od svojih staršev in tako nazaj 🙂
Če je za kralja Čarlija in prinčka Vilija dovolj dobra bajta od Betke ki jo je dobila od svojega tatoja, potem res ne vem, zakaj bi bil slovenski otrok primoran biti več od njih in iti na svoje tisto minuto ko je polnoleten.
Avtor, tema je sicer že lanska, a vam socialkarjem vedno aktualna. Odrasti že vendar in nehaj podzavestno ali kar zavestno sovražiti svoje bebave starše, ki so in verjetno še živijo v socialnih stanovanjih, ti pa se moraš gužvati z njimi ali z enako nesposobno debilno babnico pri njenih. Nehaj zavidati ljudem, ki so znali, zmogli in prigarali hiše, tiste, ki so si uspeli kupiti več stanovanj so že bolj sumljivi, a vseeno, nekaj so pokazali. Neke ambicije, neke sposobnosti. Prav je, da se zlasti hiše dedujejo iz roda v rod. Kaj je to rod ti seveda ne moreš vedeti, ker si verjetno ubogo nezakonsko dete in pojma nimaš kdo je tvoj fotr, očim, se pravi pofukelj od mame ti gre pa na jetra in ti njemu še bolj. Lepo mirno čakaj na svoje socialno stanovanje, ki ti ga bomo kupili mi davkoplačevalci, ki delamo v gospodarstvu in bodi tiho. Primerjave z nordijci in anglosasi so pa čisto mimo. Tudi tam se deduje, a na bo sofisticiran način. Kaj češ so svetlobna leta pred Balkanom.
Na naši parceli sta hišo postavila moja prapra babi in dedi. Vsaka generacija je nekaj dodala, obnovila, uredila… Ne vem, zakaj ne. Kar je bila včasih majcena hiška tik pod hribom, majhna štala za par pujsov in kurnik, vrt ter skoraj nič dvorišča, je danes lepa, prostorna hiša, v kateri več kot udobno živiva dve družini, nastrešek za tri avtomobile, prostorna letna kuhinja s kaminom in krušno pečjo, pokrita terasa s prostorom za druženje, veliko dvorišče, velikemu vrtu pa se je pridružil v teh letih še manjši sadovnjak.
Tako se ustvarja neko vrednost, spoštuje delo in trud prednikov, pusti nekaj otrokom… Ne vem, meni je to nekaj lepega. Pa še za starše bom tako lahko poskrbela na starost in me ne bo skrbelo, kaj se dogaja z njima xy km stran.
Je pa res, da se pri nas držimo dogovorov, imamo lepe odnose in tudi konflikte rešujemo sproti, ne kuhamo nekih otročjih zamer. Tudi pravno formalno imamo stvari urejene tako, da vsem ustreza.
Bahaha kako resnica boli…kako sem dreznil v osje gnezdo.
Vsi vi trpite in se pretvarjate, da vam je dober z starcim..takoj, ko bi imeli denar, da greste na svoje bi to prvo naredili..kle pa kontra govoroite hinavci dvolični.
Sami mansarderji kle… vazn da maste hise neurejene spredaj pa novi Audi,Bmw itd..
Forum je zaprt za komentiranje.