Slovenci temperamentni?
Niti slučajno.Omenjenega profila so namreč Bosanci:)[/quote]
Verjamem, (posteljne) izkušnje govorijo zgodbe zase. :)))
Menda smo Štajerci kot Bosanci, zato nas pa imajo ženske najraje. 😀
Slovenci smo nekje na sredini med nemškim in sredozemskim temperamentom. Imamo vse variacije.
Zelo veliko je odvisno od pokrajine, ker ima pri Slovencih skoraj vsaka svojo “kulturno mikro klimo”.
Pa razlika je tudi, kako se obnašamo doma oz. v krogu znancev in kako nekje javno (v mestu).
Hvala bogu, da nimamo neke branjevske narave. Prav nič si ne želim živeti med rajo, kjer kar naprej nekaj vpijejo, krilijo z rokami, pretiravajo in dramatizirajo za vsako neumnost. Temperamentnežev si hitro sit. Vsa tista njihova vsiljivost, samohvala, nastopaštvo, neotesanost… Vse je to nekako odvratno.
Slovenci nismo temperamentni, smo pa klečeplazni, kar smo skozi zgodovino znali s pridom vnovčiti, ker smo se na ta podmukli način obdržali kot narod s svojo tradicijo, običaji in predvsem jezikom… koliko je še 2 milijonskih narodov, ki se niso izgubili v večinskih sosedih?
Sicer pa smo menda delavni, drugače pa zadrti, skopuški, privoščjivi (največje veselje je, ko sosedu umre krava), plastično oriše slovenski značaj banko đurić v filmu kajmak in marmelada…
menda te najboljše vidi drugi človek…
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup] Se strinjam. Človek postane utrujen od tega. Najboljše je biti resen, ko razmere zahtevajo resnost in se sprostiti, ko je čas za to. Sem kar zgovorna, ampak težko prenašam ljudi, ki kar naprej nekaj meljejo samo zato, da se melje. Tudi moški – Pavlihe – me odbijajo.
Uživam v družbi, uživam pa tudi v tišini sama s sabo.
Ah, “cankarjevski avtostereotip”. Drugače pa je to spet stvar okusa, npr. kar nekdo pogosto pojmuje za “temperamentnost”, lahko nekdo dojema kot vsiljivost, vstop v tvoj osebni prostor, prevelika direktnost in netaktnost pri izbiri besed, da te začnejo ušesa boleti, ko iz nekoga samo vrejo besede, nepremišljenost, malo “komedijansko” nastopanje…
Đurić ne oriše slovenskega značaja, ampak se poigra s stereotipi, ki jih imajo južnjaki o Slovencih: posebni ljubitelji čistoče, pedantni, nesproščeni, nespontani, izredno marljivi, skopi, podalpsko zagovedarski in negostoljubni…
Saj večina ljudi še vedno razmišlja stereotipno, vsaj dokler dodobra na lastni izkušnji ne spoznamo nekega posameznika (naroda). Oni nas tako dejansko vidijo od tam dol.
Pojem nacionalnosti (in vse lastnosti, ki so povezane s tem) je izmišljena zadeva in nima nobene veze z genskim poreklom posameznika. Vse skupaj služi le temu, da se naše ovce drži stran od vaših ovc z namenom, da se jih lažje vodi. Vse ostalo so lastnosti, ki jih pridobimo v neki družini, okolju. Vsi mi, neglede na narodno pripadnost, pa imamo iste univerzalne cilje v življenju – kako preživet, ne bit lačen, imet streho nad glavo, vzgojit otroke…
Mislim da 4 ni UNIVERZALNI CILJ vsakega posameznika… prvi trije pač so…[/quote]Matkic napisal sem nekaj kar velja za ljudi ki tvorijo živ narod/skupnost. Dodal sem še tri pikce tako, da se lahko še kaj dopolni. Seveda pa ta zadeva ne velja za suhe veje naroda in se jim celo posmehujejo, mokrijo hlače… 😉
Forum je zaprt za komentiranje.