Slovenci SO zasvojeni z shopingom
Kadarkoli grem nakupovat v trgovski center dostikrat opazujem ljudi kaj vse mečejo v svoje vozičke. Upam si trditi, da je vsaj večina slovencev zasvojena z nakupovanjem hrane. Kaj vse ni v vozčkih – stvari, za katere sem se včasih spraševala, kdo sploh to kupuje?
Cuker, cuker, bomboni, čips, cocacola, sokovi, šunke, pa to ne po en komad. Kdaj vse to ljudje pojedo in zakaj sploh to kupujejo?
Ali smo Slovenci res premalo obveščeni o tem, kaj je zdravo in kaj ne, ali gospodinje ne znajo več pripraviti stvari doma.
Moj voziček je vedno poln sadja in zelenjave, ribe, mleko kupujem na neki kmetiji, kruh kupujem tam, kjer vem da je še vreden tega imena, kdaj kaj sama spečem in seveda kuham
Pri meni otroka skoraj ne vidita sladkarij, mogoče košček čokolade na dan, za željo – nič cmokija, palčk, čipsa in ostalih nezdravih stvari. Pijemo vodo ali čaj.
Ne vem, ali sama pretiravam glede hrane ali pa – ne vem.
Lala
Mogoče pa ljudje nakupujejo za zabave! Saj ne veš, da lahko kar tako oceniš ljudi. Sama sem bolj mnenja, da Slovenci so/smo zasvojeni s shoppingom na splošno. Če pogledaš dopoldan obisk večjih nakupovalnih centrov , se človek lahko samo zgrozi. Da ne govorim kako je popoldan in ob sobotah.
Živim nasproti Interšpara oz. City parka, zato poznam razmere.
Glede hrane pa: vsak skrbi za svojo rit. Če komu paše vsak dan ena Milka, naj jo poje. Bolj osveščeni ljudje pa tako ali tako jedo zdravo hrano. Sama se štejem med slednje.
Tudi midva z možem se prehranujeva kar se da zdravo——–> veliko sadja in zelenjave, ribe, rdeče meso, polnovredne žitarice, mleko in mlečne izdelke, malo maščob,…. Veliko nakupujeva po tržnicah, včasih tudi bio, da dobiva bolj naravno pridelano hrano.Tudi jedilnike sestaviva tako, da dnevno zaužijeva dovolj vitaminov in vseh dnevno potrbnih snovi za telo, ampak kljub temu se pri vsakem nakupu znajde v vozičku tudi kak čips, čokolada, sladoled, zmrznjen pomfri,….vse tiste stvari za katere pravite, da so takooo škodljive in nezdrave. Mogoče so pa res! Ampak vsake toliko časa je treba razvajati tudi svojo dušico,…..ja tudi to je zdravje!
Jaz mislim, da je vsako pretiravanje škodljivo,…pa četudi z zdravo prehrano.
Lp
T.
Ja meni pa se vseeno zdi, da malo pretiravaš. Vem, da je zdrava prehrana bistvenega pomena in tudi sama delam na tem. Vendar pa vseeno ne pretirav pri tem, da bi hčerki prepovedovala nekaj sladkarij in smokijev. Če ne bo dobila doma bo pa drugje več pojedla. Saj smo tudi mi, ko smo bili otroci jedli sladkarije. Mar ne? Pa tudi meni in možu včasih zapaše kakšna nezdrava stvar. Mi imamo v vozičku poleg sadja in zelenjave, ki ju kupujem bolj malo, ker jo veliko pridelam na vrtu, tudi nezdrave stvari. Kot so čips, smoki, čokolada. Konec koncev pa moraš tudi obiskom nekaj postreči. Menda ne boš rekla, da vsak dan pečeš in imaš doma vedno sveže pecivo pripravljeno za obiske. Jaz nisem tako pridna.
Pa brez zamere.
Ne, ne, nisem noben vegan ali pristaš izključno in samo zdrave hrane – tega se dan danes tako več ne da in tudi ni moj cilj. Tudi v mojem vozičku se znajdejo stvari kot so čokolada, kakšni piškoti (bomboni nikoli) kaj takega pač za posladkat ali prigriznit. gre se bolj za količine in pogostost uživanja ter za moje pojme škoda zdravja in denarja za preveč teh stvari. Je pa res, da je vsak sam gospodar svojega zdravja in denarnice tudi.
lala
ALI POZNATE TA PREGOVOR:
STO LJUDI, STO ČUDI!
Mislim pa, da vsak kupuje za svoj denar, potem pa naj kupi kar mu paše in kar bo pojedel ali pa konec koncu vrgel stran. Ti se kar ne obremenjuj, kaj kupujejo in pojejo ali popijejo drugi. Glej, da boš ti zadovoljna in se prehranjevala tako kot paše tebi, ne glej na druge.
Spoštovana Lala,
ne bom se spuščala v to, da buljiš v nakupovalne vozičke drugih, pač vsak uživa po svoje. Zanima me pa ideja, zakaj da bi bilo mleko, kupljeno pri kmetu kaj bolj zdravo od primerno temperaturno obdelanega, ki ga kupiš v trgovini? Ampak, da ne bo pomote, počni kar hočeš, mene samo zanima tvoje mnenje glede tega (za razliko od tebe sama ne obsojam ljudi, ki hitijo s kanglico po cesti)…
Joj, negativno nastrojena Zizi da je kaj. Prvič, če buljim v vozičke drugih, pač opazim, tako kot marsikaj drugega – imam pač oči, drugič ne obsojam nikogar, gre se mi le za to, da mi je žal, ker so ljudje slabo obveščeni in seznanjeni z hrano in sestavinami, ki so v njih. Žal je hrana krivec za večino bolezni, če ne skoraj vseh na tem svetu.
Ne gre za to ali ljudje zapravljajo in da so zasvojeni z nakupovanjem, gre se bolj za skrb, ko se vprašam, ali ta mamica ne ve, da so smartisi, haribo bomboni in vse možne gumaste žvečke znanstveno dokazano in potrjeno od onkološkega inštituta v Nemčiji za kancerogene in pomembne dejavnike za tvorbo raka, kaj ne ve, da vsi možni pripravki iz mleka (tako zdravo opevani iz vseh možnih reklam) neuporabni za telo, ker jim s homogenizacijo spremenijo kemijsko sestavo, ki jo naše telo pač ne zna predelati ( v osnovi ni narejeno tako, da bi se lahko prilagajalo vsem možnim človekovim žmišljotinam in poskusi z kemijo) in ga le odlaga v ožilje, kot neuporabno snov, da ne govorim o nezmožnosti črpanja kalcija iz teh mlečnih pripravkov…in še bi lahko govorila, pa o čipsih in cmokijih in vseh možnih cvrtih stvareh o katerih bi vam na inštitutu za varovanje zdravja vedeli povedeti marsikaj kar se mi zdi večina sploh nebi hotela slišati… pa o kruhu, kateri je boljši – verjamem, da vas niti 1 % ne ve, da je edina originalna pšenica, ki se jo človek ni sam lotil zgenirati ajda (pa še ta je iz rodu rabarbare), da so vse ostale moke idealna zmes za zasluzenje organizma…. še in še bi lahko naštevala
ampak na žalost mnogi tega sploh nočejo vedeti niti tega nočejo slišati, ker jim je pač življenje obogateno z hrano veliko in preveč pomeni in bi bila cena za spremembo prevelika.
Žal pa,( pa se boste mogoče na to spomnili čez par desetletij,) bomo morali stopiti korak nazaj, če ne več, ker tako ne gre…
Vsak ima pravico, da živi kakor mu pač paše, misim pa da ima tudi vsak pravico povedati kar ve in kar si misli, ne da bi ga zato nekdo napadal.
Nočem vam ukrasti tiste hrane v vozičku, kar veselo po njej pa dober tek.
Priporočam pa iz vsega srca, da si kdaj v knjižnici sposodite tudi kakšno knjigo o hrani, o alternativni medicini, o tibetanski kulturi in kulturi hranjenja…kakor vse stvari na svetu je tudi o hrani veliko napisanega – sama o tem nebi nikoli toliko vedela, če me nebi bolezen mamice prignala k temu, da sem začela brati in iskati rešitev še kje drugje kot v lekarni. Ker je mamici sedaj veliko bolje (kljub temu, da je zdravnik rekel, da ni kaj dosti pomagati) verjamem , da je hrana res tista, ki nam lahko prinese zdravje ali bolezen.
Lala
Lala meni se pa zdi tvoj zapis zabaven. Moram reči, da tudi jaz pred blagajno rada buljim v vozičke drugih. Pri tem pač vidiš kako smo si različni.Menim, da nisi mislila nič slabega , samo čudiš se. . Nekateri so tu ogorčeno reagirali češ, da radi grešijo. Pa naj. Tudi jaz rada grešim samo sigurno ne s smokiji, čipsom in ostalo navlako. Raje se vzgreznem v zemljo kot, da obiskom ponudim smokije. Če nimam nič domačega sladkega imam vsaj sadne sokove, vino, sir ali sadje. Saj ne pridejo jest k nam ampak se pridejo družit. Če pogledam voziček z živili si že lahko predstavljam tistega, ki nakupuje še preden ga pogledam. Kar pa še ne pomeni, da bledi, zabuhli niso bolj prijetni za družbo kot kašen asket ki nikoli ne greši.
res smo zasvojeni s shopingom, to drži. tudi meni je v veselje iti v trgovino, ki je dobro založena in kjer stvari kar vabijo, da jih zmečemo v voziček. res prevečkrat kupim nepotrebne stvari. ampak, da svojemu otroku in sebi ne bi privoščila bonbonov in sem in tja kakega čipsa ali smokijev – to pa ne!!! mislim, da zmerno uživanje le-taga tudi ne more škoditi. mislim, da je otrok lahko prav revež, ko vidi druge vrstnike, da jim mamice in očki dovolijo jesti tudi kakšno “pregrešno” stvar. mislim da ni otroka na svetu, ki mu ne bi bila všeč čokolada, bonboni, piškoti,…. daj, draga lala, povej zakaj bi potem našim sončkom to prepovedali. pa ne pozabi – govorim o zmernih količinah!
kar se pa ostalih živil tiče: tudi jaz (nažalost) nimam časa doma peči kruh ali piškote. tudi svežega mleka od kmetov nimam možnosti kupovati, ker živimo na obrobju mesta (vendar ne na vasi). edina sreča je, da imamo svoj vrt, ki ga prav z veseljem obdelujem in z njega pobiram svežo zelanjavo in sadje. no, pa premisli kaj nam od zdravega prehranjevanja sploh lahko še ostane. srečno vsem.
Se povsem strinjam s tabo, Lala, res namečemo(jo) daleč preveč nepotrebnega, v trgovini so pač “oči lačne” in tudi sama se podbno kot ti kdaj pa kdaj ali celo večinoma “zgrozim” nad nekaterimi vozički… No, se strinjam, da ima vsak svojo svobodo, a pet kil zamaščenega čipsa v enem vozičku je res neprijetno videti, še posebej nekomu, ki je pač bolj vajen zdrave hrane, če pa včasih pogledaš še lastnika vozička, ti je vse jasno in človek potem skorajda ne more ostati ravnodušen, da ga tako “brezglavo” ravnanje ne bi vsaj v sebi malce vznemirilo. Nič ni narobe, če človek razmišlja.
Glede “buljenja” v tuje vozičke pa toliko: menim, da tudi tistim, ki se tukaj usajajo glede tega, kdaj pa kdaj, če ne celo pogosteje, pogled “uide” na kak drug voziček, saj po trgovini pač ne hodimo z zaprtimi očmi. Sicer je pa človek po naravi vedoželjno bitje in nikdar ne bo doseženo stanje, da bi vsak gledal le “pod svoje noge”, vedno smo in bomo gledali tudi okrog sebe, pa ne nujno s kakšnimi slabimi nameni. Pač pogledaš kdaj tudi kam drugam, hote ali nehote, kar pa še zdaleč ne pomeni kakšnega “buljenja”. Sicer pa na splošno mislim, da si tukaj s svojim postom najbolj “razkurila” prav tiste, ki spadajo med tovrstne nakupovalce s takšnimi vozički! 😉
Še kako imaš prav!!!
kar pa mene še bolj spravlja v obup, je, ko vidim cele družine, ki pridejo “na izlet” v Mercator! Pa tako happy in dobre volje so vsi, da stvari kar same letijo v voz!! Špancirajo gor in dol po tistih štacunah, ko da bi bil zunaj strupen zrak!
Ko so v mojem kraju odprli Mercator center, me je nevemkateri hudič nesel gledat. Res samo gledat. Dobesedno izstrelilo pa me je ven, ko sem 10 minut po odprtju videla kilometrske kolone folka pred vsemi 10 blagajnami. S polnimi vozovi seveda.
No,da vas mal razvedrim:
moj oče hodi v omenjeni Mercator samo po mleko (ker je cenejše kot v njegovi bližnji štacuni). Nekega dne pa je kupil zraven še sok in pol kile hrušk. Ko je vse skup zložil na tekoči trak, je blagajničarka veselo rekla:
“O, danes imate pa malo več!”
Lep pozdrav vsem!
Maja
če bi vsi tisti,ki stresate slabo voljo na lalo,češ kaj se vtikaš v naše shopping navade rešili neobvezno fidifarmov test,ki se naha prav tako na tej spletni strani,
bi se veliko naučili o tem kako zdrava prehrana dobro vpliva na ves holesterol,ki
si ga slovenci pridno nabirajo z raznimi čipsi in čokolado
lp s.
Forum je zaprt za komentiranje.