Slivovi cmoki & marmeladni štruklji
Dobro jutro!
Vam moram povedat, kaj sem včeraj kuhala! (mogoče bo kateri ideja prav prišla) …
Po receptu, prepisanemu od ne vem kod (naslov recepta v originalu je Marelični cmoki z mareličnim kompotom), sem naredila testo za kvašene cmoke, ki sem jih nadevala s slivami… Še zabela z drobtinicami, popraženimi v maslu, malo cimeta in sladkor…
Ker gre za kvašeno testo, mi še ni uspelo naredit zadosti majhnih cmokov, da bi kdorkoli pojedel več kot en sam cmok, zato mi je precej testa (od količine, ki naj bi bila za štiri!!!) ostalo… Kaj zdaj???
Nazadnje sem se odločila malo eksperimentirat, uporabit stvari ki so doma, in tako sem testo razvaljala, ga namazala z breskovo marmelado (domačo), posula z drobtinicami in zvila… Nato sem ga nekaj časa pustila vzhajat, nazadnje pa skuhala nad soparo (lahko bi ga kuhala zavitega v serveto, vendar bi bil bolj zbit, nad soparo pa ima prostor za vzhajanje in pride zelo rahel)
Tako smo včeraj jedli za kosilo cmoke, za večerjo pa štrukelj iz istega testa… Pa še ga je ostalo, vendar ne vem, če bi ga ravno pogrevala…
Mogoče bi katero zanimal recept, zato ga bom kar tu napisala… Vendar pa naj opozorim, da so količine testa kar precej velike, čeprav je napisano da je za 4 osebe… In pri kuhanju cmokov v vodi ali štruklja na sopari se testo še dvigne…
Marelični cmoki (4 osebe)
750 g moke
40 g svežega kvasa
1/8 l mleka (tekočine sem malenkost še dodala)
100 g sladkorja
ščepec soli
50 g mehkega masla
3 jajca
1 konzerva marelic ali 1/2 kg svežih marelic (blanširaj in olupi)
(dala sem slive+žličko sladkorja namesto koščice)
3-4 l rahlo slane vode – za kuhanje
Moko presej, dodaj sol, sladkor. Mleko segrej (mlačno) in vanj zdrobi kvas. Dodaj moki. Dodaj maslo, jajca in pregneti. 1 uro pusti vzajati na toplem, nato še enkrat pregneti in oblikuj v ozko štruco. Od štruce reži 3 cm debele rezine, na vsako daj po pol marelice. Oblikuj cmoke.
Oblikovane cmoke pusti vzhajati 15 minut, nato jih kuhaj v vreli vodi 15 minut. Zabeli.
Med študijem v Ljubljani sem delala cmoke iz 1/3 mase: 250 g moke, 13 g kvasa, slabega 1/2 dcl mleka, 33 g sladkorja, malenkost soli, 17 g masla in 1 jajca. Ker nisem imela tako natančne tehtnice, sem se pač poskušala približat pravim količinam.
Hujša težava pa je bila, ker mi testo ni dobro vzhajalo, zato cmoki po 15 minutah še niso bili kuhani… In zato imam poleg recepta opombo “KUHAJ DLJE!” … Tokrat je bilo 15 minut kuhe dovolj, ker je kvas naredil svoje ))))
Lep pozdrav!!!
Gordy
Hej, Gordy!
Cmoki in struklji iz kvasenega testa so znacilnost kraske in goriske kuhinje.
Tudi pecen zavitek delajo s kvasenim.
Vleceno testo sem spoznala sele preko mozeve druzine( Ljubljana).On ima raje z vlecenim testom. Nona je kuhala kvasene struklje s slivami; potem je narezala. Slivove ali marelicne cmoke je pa naredila s krompirjevim testom.
Kvaseno testo je res dobro- kuhano na sopari. Jaz delam pa gluhe struklje- kvaseno; to so taki brez nadeva, ki jih potem razcefras in zabelis po zelji. Dobri kot priloga.
Vidim, da pri vas v kuhinji lepo disi:) Lp Babi
Babi!
Se pravi )) da sem začela kuhati po goriško, še preden sem si sploh mislila, da bom kdaj živela tu )) Prihajam namreč iz spodnje Savinjske, poročena pa sem v Vipavsko dolino ))
Pravzaprav pa niti ni tako zelo pomembno od kod in kam nas vodi pot )) bolj je važno to, da je človek doma tam, kjer je njegovo srce ))
In če ob tem še iz kuhinje slastno diši…
Lep dan želim!
Gordy
ElaS!
Ravno včeraj sem preizkusila novo pridobitev v našem gospodinjstvo in sicer “cedilo za zelenjavo” (Tescoma), kupljeno v Mercatorju. Narejeno je iz nerjavečega jekla, po obliki še najbolj spominja na tako rožico (“cvetni listki” so premični, s čimer je to cedilo uporabno v različno velikih loncih), ima tri nogice in ročaj, s katerim se ga da v lonec in vzame ven… Cena je nekaj pod 1400,00 SIT.
Na to cedilo sem postavila štrukelj in ga skuhala…
Ne vem, je to to, kar te je zanimalo???
LP!
Gordy
Ela, hej!
Uporabljam kar prikljucek lonca na pritisk. Spodaj na dno dam trinozno oporo, na to pa luknjicast vlozek za kuhanje zelenjave. Nalijem malo vode in gor v posodo struklje, krompir, zelenjavo – kar pac soparim.
Nona pa je preprosto na kastrolo( rocaje ) privezala cisto krpo, nalozila cmoke, strukje- pokrila s pokrovko in skuhala. Soparjeno je vse boljse kot kuhano v vodi. Lep dan Babi
Hvala ))) Babi )))
Kadar boš pa na Vipavskem, bom pa z veseljem poleg kavice še kaj pripravila 😉 če boš imela kaj odvečnega časa )))
LP!
Gordy
UUUSSSSPPELLLOOOO!!!!!! Koncno! Ne boste verjele, ampk danes mi je prvic po x-poskusih uspelo pripraviti kvasene cmoke. Tako zelo sem navdusena da ne vem kam bi se dala 😉 Vedno so bili nekko zbiti, sploh niso kipnili, testo je bilo pacasto, en velik cmok je bil debeline okoli 1 cm – vedno, ampk res vedno so se mi cist sesedli! Res je tudi, da sem jih vedno kuhala v vodi, kar sicer mislim da ne bi smel biti problem…ampk danes sem jih kuhala v sopari in lepo so narasli.
Gordy, hvala da si me s tem svojim postom spodbodla in da sem se jih spravila delat! Nisem se sicer drzala tvojega recepta…no delno ze, ampak drugace pa nisem delal tako bogatega testa kot ga imas ti za svoje cmoke (doma sem imela le se 1 beljak, nobenega celaga jajca vec…pa tudi masla ni bilo in sem noter dala le 1 zlico kisle smetane). Delala sem iz minimalnih kolicin, ker sem se, kot vedno, bala da se mi bo ponesrecilo vse skupaj – uporabila sem le 100g moke (65 g bele, 20 g polnozrnate in malo ajdove – ja saj vem, da je cudna kombinacija, ampak vam povem, da se mi ni ljubilo it v klet po ostalo belo moko, kjer je imamo cel zakelj, ker jo dobivamo mleto iz mlina) in potem je nastala tale mesanica, ki je zeloo dobro izpadla.
Hja, tudi sadja nisem imela doma, da bi jih polnila…in potem sem dala noter v vsakega po 1 polno zlicko marelicne marmelade. dobila sem 4 cmoke, enega sme nredila kar tako brez nadeva – in nastal je “gluhi struklej” 🙂 Saj je to to, a ne Babi? Ti jih delas in bos ze vedela.
Testo je bilo malo pusto, ker ni bilo v njem ne jajc, ne masla, ne sladkorja, a bili so vseeno dobri, posebej zato, ker sem jih pojedla s ponosom 🙂
Pozimi sme dobila od tete knjigo “Uzivati brez meja” – v njej so vsi recepti, ki so jih kuhale stare gospodinje na obmocju Koroske, Stajerske, Avstrijske Stajerske in avst. koroske. Zanimivi so recepti s kaso, zganci, zavitki….razne sladice s skuto in ajdovo moko, juhe……tu sme tudi ansla recept za kipjenke oz. kvasene cmoke in sem malo kombinirala z receptom od Gordy – ocitno sem se pravilno odlocila, ker os tako dobro uspeli 🙂 No ja, naslednjic bom pa res naredila malo bogatejse testo…..Ze vem!! Jutri jih bom nredila pri bici in dediju – vem da si jih ze dolgo zelita spet jesti, ker je to bila tudi hrana iz njihovih otroskih dni. In kolikokrat mi je o teh puhastih, dvigajocih se cmokih pripovedovala mama, kako jih je tudi ona jedla med casom studija…….tudi jaz si jih bom kuhala v LJubljani, zdaj, ko jih znam! 🙂
Zares lep pozdravcek vsem, zala
Zala, opozoriti te moram, da vsako kvašeno testo lepše naraste, manj ko ima dodatkov. Iste izkušnje imam s potico, Moja mama jih dela po nekem zelo “bogatem” receptu in ne pride ravno najbolj rahla. To zimo sem jih jaz delala po nekem receptu s foruma, kjer ni notri skoraj nič jajc, kaj šele kakih drugih dodatkov in je testo bilo tako rahlo, a žal pusto in podobno navadnemu kruhu. Upam, da ti nisem vzela volje, le najti bo treba eno vmesno stopnjo med rahlostjo in bogatim okusom.
Forum je zaprt za komentiranje.