Najdi forum

slive?

spoštovane strokovnjakinje,

prosim vas za pomoč. doma imamo na kile sliv. do tukaj vse lepo in prav, slive so odlične.
ampak, ker jaz nisem kaj prida kuharica nimam absolutno nobene ideje kaj naj z njimi. marmelade ne bi kuhala, ker jo je že tašča. zato bi vas prosila za kakšen recept; kaj preprostega štrudelj, pita, kolač…?

prav lepa hvala za pomoč!

jana

Lahko jih posušiš, lahko narediš kompot (vložiš v kozarce), lahko sveže zamrzneš in jih pozimi uporabiš. Verjetno se bo še katera kaj spomnila.

Tudi zavitek s slivami je slasten – delaš enako kot jabolčnega, le namesto jabolk daš slive.

slivovi cmoki ( pozimi iz zamrznjenih)

sadna pogaca ( recept napisan) – delam jo od cesenj preko drugega sezonskega sadja do sliv; vedno dobro in hitro narejeno

pita s slivami

Pecen rizev narastek oblozim z malo na vinu dusenimi slivami s kaksno zacimbico ( klincki, cimet, kardamom). Enako ” omakco naredim za zraven slivovih cmokov.

Dodas jih lahko na ” smorn”, pohorski omleti.

Prijateljeva specialiteta so suhe slive zavite v panceto in potem peceno na zaru.

Lp

drage moje,

hvala. dale ste mi kar nekaj dobrih idej. kar takoj se bom lotila dela; najprej zmrznit, jutri vlozit, pa se kaksna sladkarija…

hvala, se 1x.

Od kod pa si, da imate toliko sliv. Na Goriškem jih letos praktično ni, smrk, pa tako bi rada kuhala marmelado, ki je za nas zakon!

Tudi na naši slivi ni ene same slive. Nič, nula, zero. Se ne spomnim da bi se to že kdaj zgodilo. Vsaj kakšna je bila, zdaj pa nič.

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Joj, pri nas jih je tudi ogromno na pohorju 🙂 Skuhala sem že marmelado (z rdečim vinom in cimetom), nekaj sem dala zamrznit razkoščičeni, nekaj pa kar nerazkoščičenih, ki jih bomo pozimi porabili za kakšen kompot. Kaj še naj?

Danes grem spet gor, in bica me prigovarja k pripravi kakšne dobre slivove pite…..je še nisem delala, pa me samo zanima če ima katera kakšen posebej dober recept zanjo? Če ne, bom že nekaj skombinirala….:))))
Pa tud štrudelj iz sliv mi roji po glavi…..z dodatkom kakšnih orehov, mislite da bi šlo, in mogoče še z dodatkom malo domačih jabolk? Bi pasala tudi skuta?
Ali pa spustijo slive preveč tekočine za pripravo štrudlja?

Včeraj je druga bica naredila krasno vlečeno testo, kot ga zna samo ona (saj sem že dogovorjena za inštrkcije :)))) in se da krasno potegnit po mizi…in tako sma se z mamo včeraj zvečer lotili ene mojih najljubših jedi – skutinih štrukljev 🙂 enega sem si skuhala kar za večerjo (seveda sem morala takoj probat, če so lepo uspeli), ostale pa bomo naredili danes v smetanovi juhi za kosilo, pa še malo cimeta in vanil.sladkorja…MMmmmm. 🙂

LP

Zmrzneš polovičke, če se veda imaš prostor v skrinji…………kaj potem iz tega narediš…………………veliko npr:
– narediš dobro kvašeno testo (z malo sladkorja, vanilijevega sladkorja, ruma—tazga za potico) potem razvaljaš v pekaču od pečice, da slive eno ob drugo….bolj tko, kot bi jih želela pokonci postavt…….pa da porabiš na pladen več kot kilo sliv…..zelo na kosto, pa tako, da je zunanji del obrnjen k testu, to potem malo posladkaš, cimet in spečeš…..simpl….pa okusno……..
– slivove cmoke
– razna peciva kot veja, šestica, štrudl…..
– še vedno lahko skuhaš marmelado…..
– kompot

ja, nasa sliva raste kar lepo na vrtu v ljubljani. se nikoli ni bilo toliko sliv. mi je pa sel ves paradiznik, a katera ve kaj se uporabi proti plesni?

danes bom pekla kolace, pa vas prosim se za kaksen preprost recept za slivovo pito. ceprav se na tem forumu se nisem oglasala, pa moram rect, da ste super, polne optimizma in dobre energije. sploh eden redkih takih forumov.

hvala hvala hvala

suggestion,
tukaj je en recept, ki sem ga pravkar našla in ga še kar hvalijo:
Upam da ti kaj pomaga…
LP

Za paradiznike bojda pomaga ce so pokriti. (da jim kar eno strehico naredis nad gredo). Letos pravijo tisti, ki so jih pokrili, da je dosti dosti boljsa letina kot lani. Probat ni greh, verjetno :-))

zala, hvala ti. sem si ga ze sprintala. tocno to pito bom danes naredila, pa porocam jutri. lp.

no, kaj takega. si moram prav napisati na setveni koledar za drugo leto. ej, hvala za tole…lp

Paradižnik v naši ulici zadnja leta uspeva samo še v “hišicah”. Kdorkoli si ga drzne pustiti odkritega mu letino pobere plesen pa gniloba. Pri nas je mama pustila eno sadiko v topli gredi, brez kritja, je sicer zrasla in kar bogato obrodila, a niti en paradižnik ni preživel – vsi so počrneli še preden so se začeli barvati. Vse skupaj je prav neslavno pristalo v smetnjaku (človek tiste črne plesni še na kompost nima dobrega občutka vreči).

Našim upokojencem je postal kar hobi, tole postavljanje hišic za paradajz. No pri nas se letos pod strehico skriva še paprika, ki je lani tudi – nepokrita – podlegla.

lp tinca

p.s. – kombinacija sliv in orehov v štrudlju je pa zakon!

zala, morat ti povedat, da sem spekla pito po tem receptu< krasna je, zmazali smo ze cel pekac.
lpj

Suggestion,
res hvala da si se tako hitro spomnila name in poročala 🙂 Ker sem tudi jaz prinesla slive in jo bom jutri zjutraj spekla…nekaj me zanima – si jo delala točno po receptu? Malo me skrbi zaradi pudinga, ki ga vliješ na surovo testo…se testo tam tudi dobro speče? Res me je strah, da se ne bi in bi nastal “poc”, če veš kaj imam v mislih 🙂
Še nekaj vprašanj imam – v kako velikem pekaču si delala? Misliš da bi se dobro obneslo tudi če bi naredila biskvitno testo?

Zelo me vleče, da bi dodala tudi malo popečenih orehov, ki jih tako hvali tinca v kombinaciji s slivami….

Tinca, imaš mogoče kakšen poseben recept za tale zavitek s slivami in orehi?

LP, zala

hej zala, ja, a ves da je tudi mene skrbelo, kako bo s pudingom…pa sem rekla, kar bo pa bo. delala sem po receptu, samo da nisem v puding maso vlila soka, ker se mi je zdel ze tako preredek. aja, pa dala sem 100 g sladkorja namesto 125. svetujem, da das v kremo kar izdatno sliv..jaz sem jih dala skoraj premalo…so pa slive bistvene pri tem.
ja, pa krema je bila skoraj ohlajena, ko sem jo vlila po testu. najbrz bi slo tudi na biskvitno testo? puding masa pri pecenju kar zakrkne, zaradi jajca najbrz.
delala sem pa v cisto navadnem pekacu, kot npr za strudelj.

ce ima katera se kaksen fajn recept….se zelo priporocam.

hvala vam punce,
j.

Živjo,
tuid jaz sem danes pekla, ampak ne po zgornjem receptu, pač pa po temle, ki ga pred nekaj časa napisala kroki…gre za švicarsko sladico, le da sem jaz naredila kvašeno testo nameto listnetega (ga nisem imela doma)…recept pa je tukaj:

Priporočam, je zelo dobro! V zgornji preliv sem dala več pasirane skute, in manj kisle smetane + sladkor+ rumenjaki+beljaki….pokapala po slivah in hop v pečico…res je super…priporočam!

LP

Zala lepo, da si probala………..jaz sem jo tudi delala ta vikend po dolgem času, pa sem uporabila jabolka, slive in marelice………..eno vrsto tega drugo vrsto drugega sadja in še 3, potem znova…….je bilo prav lepo za vidt…………………….v hipu je šlo malo več kot pol tavelkega pladnja……………..

suggestion,
za praradižnik drugo leto že ob nabavi sadik pojdi v kako trgovino, kjer prodajajo semena in druge zadevščine za vrt in kmetijo. Pojasni, kaj se ti dogaja s paradižnikom, in ziher ti bodo znali dati pravo stvar. Moji mami se je isto dogajalo, potem pa jih je začela škropiti kar z istim škropivom kot trto in … deluje! Nič več plesni.
Letos je tako naredila tudi tašča na Gorenjskem in tudi njej prvič po dooolgih letih niso zgnili (no, jih je pa slana 5. avgusta sfentala, ampak to je že druga zgodba).
Lahko bi jih škropila tudi kar z modro galico. Bi isto delovalo.

hej zala, kroki,
sem vceraj naredila po temle receptu “vejco”- NJAM, kako je bilo dobro.

tudi mi smo zmazali, se preden se je ohladila.

hvala!
j.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close