slike,cd,picasso
Se opravičujem za vam morda neumno vprašanje,mogoče je pa kdo, ki je pripravljen žrtvovati par minutk za mojo nevednost. Hvala
Kupila sem si digitalca in seveda že prvi vikend poslikala 200 fotografij. Prenesla sem si jih v računalnik in si jih s pomočjo picassa tudi uredila. Vse lepo in prav. Sedaj pa problem.
Kako si jih shranim na CD?
Kako jih pošljem v razvijanje kar iz picassa?
Ker sem bekoliko nerodna tudi pri uporabi računalnika bi prosila za čimbolj enostaven rač. pogovorni jezik. Hvala še enkrat tistemu, ki se bo žrtvoval.
spoštovani “nevednici”,
takole je, shranjevanje na CD je delo namenskih programov za “peko” CD-jev(Nero, CD creator, in še in še, DVD burning..).
Delo poteka nekako takole:
-ko uredite slike jih shranite v neko mapo
-zaženete “namenski” program za peko CD-jev
-tam izberete mapo kjer so vaše fotke/vsak program ima sicer nekaj svojega v osnovi pa je: povleci in spusti..
-poveste s kakšno hitrostjo boste “pekli” vaš CD in to je to..
pošiljanje kar iz Piccasa? je zame male neznanka, ker ne vem kaj s ste s tem mislili-upam da ne peko na CD (glej 1. odstavek), če ste pa mislili IE razvijalcem, pa imajo tako svoj program, ki si ga preneste na vaš PC in postori vse potrebno pred prenosom..
kar sprašujete je seveda težko razložit:
v osnovi pa je tole:
– fotka ima npr neko fiksno dimenzijo npr 800 x 600 pikslov
– če jo “zumirate” z orodjem za zoomm imate še vedno isto sliko (800 x 600) le tiste piksle vidite bolj nadrobno oz bolj razpotegnjene na ekranu..
– če želite en del izrezat in ga vedno videt “povečanega” pa je seveda naslednja stvar
npr: da hočete 1/4 slike torej zgornjo levo polovico povečat da bo imela isto velikost kot celotna slika jo morate povečat kar 4 x ..
to pa pomeni, da bo vaša nova slika zelo kockasta
kako? (takole gre v Corel PhotoPaint ali kaj podobnega..)
-osnovno sliko povečajte (resize- 400%, /maintein aspect ratio) 4 x
-izrežite(cut) željen del
-paste as new document
-save as..
upam, da kaj pomaga..
lp
S tem kar imenujete povečanje je verjetno mišljen izrez – crop. Iz celotne slike izrežete kar vas zanima. To lahko naredite v Picasa ali kar v Picture Manager, ki je sestavni del programov Office. Pgosto je kar privzet pregledovalnik slik, če ni ga najdete tako, da z d miško kl. na datoteko neke slike v raziskovalcu, izberete – Odpri z……. izberete Picture Manager, če levo spodaj odkljukate kvadratek, bo to vaš privzet pregledovalnik.
KO se slika v njem odpre, kl. z miško na Picture – slika in izberete Crop – izrez. Z miško premikate stranice, da ostane na sliki kar želite, nato sliko shranite pod drugo oznako, npr. dodate oznaki črko a da prvotna slika ostane.
Ta program ima še kar nekaj uporabnih orodij, lahko ločeno spreminjate osvetljenost svetlih, srednjih in temnih tonov, uporaben je tudi avtocorect, ki sam predlaga popravke, včasih kar dobre.
Pri Picasi se včasih pokaže problem, da popravki, ki jih v njem naredimo, v nekaterih pregledovalnikih niso vidni.
Za naročanje slik preko neta se običajno uporablja program Photo order. Najbolje ga je sneti kar iz spletnih strani laboratorija, kjer boste naročili slike, je enostavnejše pošiljanje, pa še znesek, koliko bodoslike stale že vidite.
Sedaj pa še razlaga po žensko, v bolj kmečkem jeziku:
jaz imam shranjene v mojih dokumentih – slike in tam imam urejene podmape (glede na to kaj slikam – dopust 2008, rože iz vrta, družinske,….). ko zaženem picasso se vse tam lepo pokaže in uredim kar rabim. potem kliknem tipko nad slikami “shrani spremembe (xy)” in se mi popravki shranijo na disku. hkrati se naredi še ena podmapa z originali, ki jo enkrat kasnej brišem, ko vem, da je vse ok.
Kako si jih shranim na CD? v picasi je ena tipka za spominski cs – tega ne uporabljam. jaz imam slike v mojih dokumentih. običajno pečem preko preko programa Nero (sem dobila program zraven zunanjega dvd pekača)
Kako jih pošljem v razvijanje kar iz picassa? slike so že dovolj razvite za tiskanje, razvijalo se je film. no, odprem program digfot ali od mixija in sledim njihovim navodilo. tisti programi so tudi narejeni, da se “vleče” slike iz mojih dokumentov.
aja – ko boš imela več slik si kupi še zunanji disk, da boš imela slike tam spravljene. pa bodi malo kritična in od teh 200 jih zreduciraj na 50.
Forum je zaprt za komentiranje.