Slika na TV
….vem, morda je bilo o tem že kaj napisanega, pa nisem med starejšimi članki našel, torej:
Imam grafično kartico Inno3D GeForce4 MX 440 AGP 8x 64MB z TV-Out, op. sistem WinME…. No, kupil sem kabel S-WHS na Scart in povezal PC na TV. Sliko sem na ekran dobil (po nekaj mukah tudi v barvah), zatakne pa se pri gledanju filmov neglede ali predvajam preko BS Playerja ali Windows Media Playerja (ver. 9). Slika znotraj predvajalnika je črna, oz. jo ni, na monitorju pa je vse ok. Kabel ima tudi audio vhod, a zvoka na TV ni (priključen pravilno, drsnik v opravilni vrstici omogočen).
Zanima me tudi kako bi povečal resolucijo slike na TV (je 50 herčen), sedaj je 640×480 256bit, v specifikaciji kartice piše da TV-Out omogoča resolucijo 1024×768. Sedaj ima slika na TV kar nekaj migetajočih črt.
Wega, Klemen in ostali – prosim za vašo pomoč !
Meni pri tej grafični kartici zadeva funkcionira (moj post se je nanašal na drug računalnik z ATI jevo karto). Kako imam nastavljeno pa bi moral pogledati doma. Sem se pa kar precej zafrkaval, ker nisem priključil PC direkt na TV pač pa sem laufal z VHS om po bajti (PC in TV imam v različnih etažah) in na slepo snamal na kasete potem pa rezultate gledal na TV :-)) . Težave z zvokom sem imel zaradi AC3 filtra, ki sem ga potreboval pri nekaterih filmih (zvoka nisem slišal niti a PC ju). Če se preko dneva moj RAM ne zesetira bom zvečer preveril nastavitve doma in ti jih po potrebi sporočil.
Hardversko pa sem naredil tole:
Vem, da to rečem vsakem, ampak je res, vedno se splača skočiti na proizvajalčevo stran po nove driverje.
Potem pa takole:
– S-vhs kabel včasih res dela štalo z barvami. Pomembno je, da imaš nastavljen PAL sistem, meni najbolje dela PAL-B
– imaš RES klon? potem pa preglej še prepletenjost (interlaced)
– zvok na TV – audio v zvočni mora biti priklopljen tja kot so sicer zvočniki in ne v sosednjo luknjo.
Hvala za ekspeditivnost dr. Wega !
No, seveda imam audio priklopljen na izhod za zvočnike. Imam pa drugače zvočno Live 5.1 katera ima tudi izhod (ne se smejat definiciji – nisem doma da bi pogledal kaj na izhodu piše) črne barve, naj je priklopljen kabel z teremi razdelilci, to pa imam sfurano na HI-FI komponento, kjer čudovito dela in se v tem pogledu ne sekiram zaradi zvoka na TV. Pač gledam na to da če nekaj imaš, naj bi to tudi delovalo (utopija.com..).
Seveda imam tudi klon, kako naj bi drugače videl sliko na TV ? Tudi PAL imam, če pa je PAL-B bom pa še ščekiral.
In sedaj gonilniki. Ja, ko sem kartico dobil (menjava) zraven ni bilo osnovnih gonilnikov na CD-ju in sem stvar rešil z detonatorji. OK, danes sem (v službi) na uradni strani gledal in ugotovil da so na strani za download driverjev (za moj WinME) nVidia detonatorji ver. 45.23 in driverji ver. 52.16 Inno3D Tornado GeForce FX Graphic Card. Slednje sem si zapekel na CD, sedaj pa tvoj nasvet – kaj naj naredim. Ali naj povozim detonatorje alipa naj instaliram Tornado gonilnike ? Je potrebno grafične gonilnike od nVidie prej deinstalirati ?
Sicer je stran:
:)), jaz imamm pa ponavadi na zelenem. Ampak nema veze, na 5.1 se ne spoznam.
preveri še prepletenost (interlaced in non-interlaced)
Gonilnike običajno “povozim”
Na “klon” pomeni da je slika istočasno na TV in monitorju, če ni na klon pa običajno mrkne na monitorju ko se prikaže na TV
Več popoildne, ker nisem doma.
Medtem sem ugotovil da gre pri tistih Tornado gonilnikih v bistvu za beta verzijo Detonatorjev ki nimajo setupa in bom raje povozil kar z zadnjo verzijo Detonatorjev. Ja, tudi jaz kar prevozim in špila.
Nisem najbolje razumel tistega: preveri še prepletenost (interlaced in non-interlaced) – kje naj to preverim (zvok ali slika ?). Za klon vem kaj pomeni.
No, bi izkoristil še eno vprašanje, zadnjič sem na forumu spraševal, dobil tudi odgovor, a stvar je še zmeraj… Trenutno imam resolucijo 800×600 in če jo zvišam na 1024×768 so ikone in opravilna vrstica precej majhni četudi eksperimentiram in se igram z herci kartice/monitorja. Če povečam cifro iz 18 (privzeto) v aktivni opravilni vrstici na več pa so ikone spodaj desno pravi zmazek. Na delavnem mestu imam prav tako 17 inčni monitor in 2MB grafično pa je brez problema na 1024×768 (saj veš moja je 64MB). Ma, saj je drugače tudi 800×600 ok, ampak… MOnitor imam drugače LG Flatron 775F. Imaš eny idea ?
To je to.
v slovenščini je to nadzor prekrivne barve, v kontroli za video preslikavo na celotnem zaslonu določiš kje želiš prikaz celega zaslona Prvi (PC) ali drugi (TV) zaslon.
Glede spacanih ikon – je sedaj z novimi gonilniki kaj drugače?
Glej, sam imam slabšo kartico, 17 inčni zaslon, ločljivost 1024×768 in frekvenco 85 pa je slika leeepa.
Z temle te nemislim žalit, samo za vsak slučaj: imaš kakovost barve (ob nastavitvah ločljivosti) na najvišjem nivoju ( true color, 32 64 bitni… ITD)?
Velikost ikon imam 32 z pisavo tahoma velikosti 8,
doma imam tole:
win98se slo
geforce4 mx 440
driverji 4.14.01.4303
nView:
-nView način: klon
-nView zaslon 1: Analogni zaslon (kljukica pri uporabi ta zaslon kot osnovni – verjetno “primary” pri win ang)
-nView zaslon 2: TV PAL-B/D/G/H/I (ni kljukice pri osnovnem zaslonu)
vse ostale nastavitve pa so verjetno default
S tako nastavitvijo sem si uspešno posnel par VHS kaset, na TV pa mašine nisem priklopil nikoli.
Ja, na 32 BIT imam, z ostalim se bom pa še poizkusil poigrati.
Glede gonilnikov nič novega, očitno jih ni zlovdal do konca in jih nisem uspel namestiti; jutri ponavljam vajo… Če se prav spomnim je bilo nekaj takega tudi pri prejšnji GeForce2 kartici da je bila slika črna, ko pa sem vse skupaj zbrisal in dal gor gonilnike (detonatorje) okoli verzije 23.xx pa je stvar delala. V končni fazi jih bo potrebno poiskati mes starimi CD-ji in poiskusiti.
Slika na TV je sedaj celozaslonska, nastavil sem na PAL-B in ni več migetanja, da ne nakladam, je v redu. Dejansko špila zaslon, probal sem zagnati tudi špil, a slike tudi takrat na TV ni, preventivno sem deinstaliral in ponovno namestil DivX, a nič bolje…
….morda še jutri pade kaka ideja, za enkrat ti hvala !
No, saj imam tudi jaz kabel S-VHS na SCART če govoriva o isti zadeci, poleg le žila (kabla) za zvok.
Hvala za slikce, vidim da imava v globalu čisto enako; le pri meni kaže da imam direcxX pa to ni res ker imam 9, pri driverjih pa imaš ti (na začetku slike kjer se vidi) ti 6.14.10.4523, jaz pa prvo cifro 4, ostalo isto.
Skratka, do sedaj nič novega, res bom probal še z omenjenimo gonilniki starejšega datuma ko mi je tudi na bivši kartici vse delalo (slika na TV).
Me pa čudi da se klemenxx ni nič javil na to temo..
Forum je zaprt za komentiranje.