Šli bi na Irsko…
Ojla
No, mi smo bili pred 3 leti v isti situaciji. Na koncu smo se odločili, da gremo z avtom. Štirje smo se napokali v Clia, rezervirali trajekte in se preko Francije, Anglije pripeljali v Dublin. Od tam naprej smo varedili krog po irski, spali pa smo le v šotorih (2x v hostlu). Za dobre 3 tedne smo tako dali vsak po 800€ (tukaj co vračunana tudi datila, vstopnine,…).
Če avta nimaš – avtobusi, vlak in štop. Irska je podobna Sloveniji, zato se vam gori splača rentat avto, motor,…
LP SMS
Na Irskem sem bila pred dobrimi 10 leti, zato pa lani v Angliji in izračun je pokazal, da je bilo ceneje tja leteti in vzeti rent a car, kot se pa voziti iz Slovenije do tja. V obeh deželah smo spali v B&B, kar ni poceni (za naše razmere) zato pa zelo prijetno, ker se res srečaš tudi z domačini. Vsaj meni so zajtrki potem vedno zadostovali za cel dan (morda le kakšen manjši prigrizek proti popoldnevu), kar je spet prihranek. Za vsotpnine si je pa dobro priskrbeti kartico za popuste, ki se zelo splača, če načrtujete tudi oglede arheoloških nahajališč, gradov, parkov….
Razmišljali smo-tudi mi-o avtu,a smo se odločili,da bi šli kar z avionom.Mi mogoče ve kdo povedati,kakšne so cene rent-a cara,vlaka,avtobusa…..Za B&B sem že slišala.Na kakšen način se rezervira.Na žalost bi bil naš izlet časovno precej omejen-od 7-10 dni.Kaj je nujno videti oz. česa naj se ne bi izpustilo? Ira
Moje izkušnje kažejo, da so manj prestižne agencije cenejše od bolj poznanih , je pa usluga enako dobra. Malo pobrskaj po i-netu. Na spodnjem linku lahko npr. najameš avto za 170 EUR za 9 dni. Vedno pa pazi, kaj je v ceni vključeno.
Tudi za B&B lahko najdeš informacije na netu, čeprav sama vedno rezerviram samo prvo noč (če pridem pozno), drugače jih pa na Irskem ni problem najti in tudi domačini radi pomagajo. Če ni prosto tam, kjer povprašaš, se nam je skoraj vedno zgodilo, da je gospodinja zavrtela nekaj telefonov svojih prijateljic in se je kaj našlo.
Kar se tiče ogledov – meni je zelo pri srcu Glendaloch, Tara, Muckros Cross, Melifont Abbey, New Grange (s Knowthom in Dowthom), polotok Dingle z vsem kar je v bližini, Clifs of Moher, kraška pokrajina Burren, na severnem Irskem Giant Causway, če ste ljubitelji botanike Powerscourt gardens, JFK gardens, če vas zanimajo konji Kildare….
Ojla
Ne vem kako sedaj kaže izračun, vendar se je nam takrat bolj izplačalo it z avtom od tu. Cena se je namreč izplačala pri najemu avta. Najem načeloma ni drag, samo so pogoji včasih “čudni”. Biti moraš najmanj 24 star da lahko voziš. če pa imaš nesrečo pa moraš velik del popravila sam krit. Prijatlu se je to zgodilo in ga je moal plačati dodatnih 500€. Ceste na irskem niso ravno za zgled. Irska je eno veliko barje – pa veš kakšne so ceste na barju…. pa z vsake strani ponavadi še zid (kot na našem krasu). Če nisi dober voznik te zna včasih kaj presenetiti…
To seveda velja, če greš malček izven avtocest, samo te še vedno gradijo. Najlepše je bilo zame na jugu – v bistvu od Dublina do Corka in naprej preko polotokov do Galway-a. Če imate možnost si vzemite vsaj 14 dni, saj je irska lepa. Kot se pa za tiste konce spodobi – v enem dnevu izkusiš sonce, meglo in dež :-).
B&B pa je tam kot bureki na miklošičevi. Tudi če ne rezerviraš ga boš dobil. Ceste so zgledno označene, tako da z zemljevidom najdeš vsako vas. Priporočam obisk lokalnih lokalov, kjer se igra muzika, pije in pleše. Od tam imam najlepše spomine – straci z brado, Guinness ali Kilkeny ter pipa v ustih… pa seveda pesmi
LP SMS
cao vzemi lonely planet izracunaj kaksne so cene avtobusov,vlakov itd.Jaz srem bla par let nazaj ,vozila sem se z busi,spal;a v kampih ni panike tud nek vzunaj mogoce je mal vec dezja drgac pa ni panike campirat povsod mas dost campov,cene normalis za evropo,hrana pa ves da je mALCE DRAZJA KOT PRI NAS,VZEMI KUHALNIK,KUPI HRANO V MAL VECJIH MESTIH KER JE DOST CENEJE PA BOS KAR DOST PRSPARALA.irska je full lepa ,s seboj p ale vzemi kaksno neprepustno vetrovko…cao
Pozdravljeni!
Tudi jaz se že nekaj časa ukvarjam z idejo in željo po Irski in me malo vleče tja avgusta. Vem, da je takrat najdražje (in menda tudi najlepše), ampak tak oje pač s kolektivnimi dopusti. Zanima me pa od tistih, ki ste to res že dali skozi, kako priti tja z lastnim prevozom čimceneje. Šla bi od doma ponoči iz 3. na 4. avgust, tako da grem lahko čez kanal že v soboto, 4. avgusta zvečer oz. verjetno celo popoldne. Kako priti najceneje skozi (avto + 2 potnika): eni pravijo iz Francije (ko sem gledala cene, je vse dražje in pa tudi že prerezervirano za takrat), ali pa iz Calaisa ali pa bližnjega ne-vem-kako-se-že-reče pristanišča do Dovra in potem nekje iz Walesa čez: ali iz Holyheada ali pa nižje. Je dobro prej rezervirati? Se splača kar priti v pristanišče, ko prideš, in kupiti karto? Je res, da imajo neke last minute variante, da zapolnijo trajekt? Ali mogoče, če ne rezerviraš prej trajekta, ostaneš avgusta lahko praznih rok kljub številčnim trajektom? Pa, če rezerviraš oz. prej kupiš preko interneta, ali se splača vzeti povratno, je cenejša? Vem, da lahko pogledam na internet, sem že gledala, vendar opcij je ogromno. Skratka, ni poceni za dva priti čez, zato iščem optimalno varianto. Lepo prosim, če mi ima kdo kaj konkretnega svetovati, bom zelo zvaležna.
Ojla,
Naša pot je šla nekako takole:
5h iz Lj preko Austrije, Nemčije, preko francije do Calea. Tja smo prišli okoli 20h. Na parkirišču smo prespali in se zjutraj s prvim trajektom odpravili preko kanala v Dover (nekaj takega) in nato preko anglije v Wails do pristanišča, kjer vozijo trajekti direkt v Dublin. Pot čez anglijo je trajala 7h s tem, da smo se zgubili in prišli v london :-).
Za nazaj je bila ista pašta, le da smo prespali nekje pri Reimsu. Vse karte smo prej rezervirali. če prideš prezgodaj in bi moral ful čakat na naslednji trajekt doplačaš 20€ in greš z enim prej. Mi smo šli v 4 v Clia , na irskem pa smo srečali še par s passatom karvanom. Vse se da. Meni je bila na koncu potovanja najlepša pot in ne destinacija :-).
Veliko veselja
SMS
Ojla,
Da, Holyhead :-). Povratne karte za trajekte so nas stale približno 140.000 SIT (bom pisal kar v devizah :-)). Cene so odvisne od datuma odhoda, velikosti avta, fleksibilnosti,… Priporočam da si takoj pogledaš na internet glede prostih mest saj boš tako dobila cenejše, kot če bi kupila na mestu.
Upoštevaj da avgusta gredo VSI na morje in da boš imela gužvo, tako da si dodobro splaniraj čas odhoda in imej kake 4 ure bonusa. saj če prideš prej ni problem počakat oziroma doplačat za kakšen trajekt prej.
Mi smo odšli (če se ne motim) okoli 17.7 in prišli nazaj sredi avgusta. v tem času je vreme najbolj “stabilno”. Deževalo je le nekajkrat, šotori so bili na koncu mokri,… ampak tako je tam :-).
če želiš več informacij mi piši na forumov mejl 🙂
LP SMS
Forum je zaprt za komentiranje.