Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis slavisti prosim pomoč

slavisti prosim pomoč

diplomsko imam tik pred oddajo, in imam vprašanje glede sklanjanja mentorjevega imena in priimka….

torej: mentor je dr. Marko Hofman.

Zanima me, ali napišem, da je dipl.naloga napisana pod mentorstvom dr. Marka Hofmana…
ali pod mentorstvom dr. Marko Hofmana….
ali pod mentorstvom dr. Marka Hofman?

Hvala, hvala, hvala!!!

Nisem slavistka, a bi rekla, da je skoraj gotovo prva moznost.

************************************************************************************************** Your fifteen minutes are almost up. Mine have lasted a lifetime. (Denny Crane)

Za začetek rabiš pomoč slovenista 🙂

Odgovor: moški priimki SE sklanjajo – torej možnost 1. Saj se druga varianta že sliši čudno…

Nobena varianta od tvojih dveh ni prava!

Pod mentorstvom dr. Marka Hofmana mora pisat!!!!!!!!

Pa še eno čisto slučajno podvprašanje – nisi dala naloge lektorirat? Pri nas v MB mora bit na vsaki nalogi naveden lektor!
Pa veliko uspeha na zagovoru!

Aha, vidim, da bodo padali vse sorte nasveti, hehe …
Lahko mi brez najmanjšega dvoma verjameš, ker sem (tudi) lektor!

Še enkrat: MARKA HOFMANA

LP

Hvala za pomoč!

In ja, sem dala lektorirati, samo da potem na fakulteti določene pripombe lektorja niso hoteli upoštevati, in sedaj sem hotela vedeti, kako je s tem….res ne bi rada ravno mentorjevo ime narobe sklanjala… :))

Lunca. – navedla sem tri variante, prva je očitno prava (najbrž si spregledala). Hvala vseeno!!!

HVALA!!!

Saj Marka Hofmana je navedla kot prvo moznost.

************************************************************************************************** Your fifteen minutes are almost up. Mine have lasted a lifetime. (Denny Crane)

Sorry, pa sem res šlampasto prebrala, ja!
Tvoja prva je prava!

Ja, res si ni dobro privoščit kakih napak v avtorjevem imenu, se mu lahko zameriš!

Tole s pripombami, ki jih na fakulteti niso hoteli upoštevati, me pa malo bega …
Mogoče si je pa vseeno lektor malo preveč privoščil in kaj pomensko spremenil?
Ali pa so na fakulteti polpismeni?

Hm … meni se kaj takega še ni zgodilo. Na srečo!

ja, resnično ne vem, kdo je imel prav – lektor ali fakulteta. Pri navajanju literature, sem morala po navodilih fakultete napisati priimek in ime, ter nato dvopičje in naprej delo tega avtorja, ter na koncu še obseg strani.
No, lektorica pa je trdila, da za imenom in priimkom ni dvopičja, temveč se kar naprej navaja delo. Prav tako naj ne bi bilo navedbe strani.
No, to (dvopičja), sem nato naknadno mogla nazaj popravit. Pa saj ni problema, samo zanima me pa res, kaj je pravopisno pravilno.

Mark – Marka
Marko – Markota

A NI TKO?????

Markota ni pa nikoli!!!

Marko, Markota, Markotu sicer pogosto uporabljamo v vsakdanjem pogovoru, a je to slovnično napačno. V knjižnem jeziku se Marko, Janko, Mirko in druga imena na -o sklanjajo Marko, Marka, Marku …
V pogovoru pogosto grešimo brez posledic, ker zveni domače, če pa napišemo Markota, je to slovnična napaka (sicer je tudi v govoru, a smo nanjo že navajeni).

Uporaben pregibalnik besed:

Markota? Na Bledu je mogoče res tako prav, sicer pa nikakor.

Ne vem, če imajo Markota ravno na nesrečnem Bledu, ga imamo pa marsikje v pogovornem jeziku, ne pa v zbornem.
Oglašam se le, ker me zanima, zakaj odgovarjate tisti, ki nimate pojma (niti pod razno niste študirali slovenistike)???

Recite kar hočete, ampak da je pravilno “Marka Hofmana”, bi moral vedeti vsakdo, ki je končal vsaj OŠ. Ne gre za neko specifično slovnično zadevščino, s katero se ukvarjajo samo strokovnjaki, temveč za vsakdanjo rabo jezika. Pa brez zamere marta123 in srečno pri diplomi.

Z vsakim dnem res ugotavljam, da je pismenost Slovenk in Slovencev judo na psu. Še bolj žalostno je, kadar se takšen Slovenec/Slovenka ponaša z nazivom univ. dipl. ali celo mag. itd.

Jaz se oglasam, cetudi nisem studirala slovenistike. Ker mislim, da sem nadpovprecno pismena. Zal. Ker je vecina tako grozno nepismena.

Ja, res – pismenost Slovencev je na psu. In zakaj potem vsi samozavestni odgovarjajo na slovnična vprašanja?

a ne moreš prebolet a? joj omejenost pa taka.

Saj res, Kenga, kaj pa te je pičilo, da se spraviš nad nas amatrerje. Si pač skušamo pomagati kot vemo in zanmo. Če ti gre to na živce, nisi za na ta form.

Bodi torej knstruktivna in ne nergaj berz veze.

Marta123, ti pa tudi malo popazi na svojo slovnico:

…res ne bi rada ravno mentorjevo ime narobe sklanjala… (mentorjevega imena !!!)

…sem nato naknadno mogla nazaj popravit (morala !!!)

LP T.

Upam si trditi, da diploma iz slovenščine še ne daje nujno potrebnega znanja slovenskega jezika. Žal. Tako kot diploma iz ekonomije še ne naredi dobrega ekonomista.

New Report

Close