Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek slastna peciva,…

slastna peciva,…

Zelo bi vam bila hvaležna, če napišete vaše najljubše pecivo, kekse … ki jih pečete za praznike ki prihajajo in so že preizkušeni.
Letos imam namen delati vse sama, saj sem se tistih trgovinskih “dobrot” že malo naveličala!
Posredujem tudi jaz vam dva recepta;

Kokosove kocke!
SESTAVINE
Biskvit:
5 beljakov
15 dag kokosove moke
10 dag sladkorja
sok ene limone
2 žlici moke
1 pecilni prašek

Krema:
1/2 l mleka
1 vanilijev puding
5 rumenjakov
5 žlic sladkorja
12,5 dag margarine

*sladka smetana
kokosova moka

Iz naštetih sestavin naredimo biskvit. Pustimo, da se ohladi. Nanj vlijemo kremo, ki jo pripravimo tako, da zavremo mleko, sladkor in margarino ter vanj vmešamo rumenjak in vanilijev puding ter kuhamo še pribižno 1 – 2 minuti. Še vročo kremo vlijemo na biskvit ter pustimo, da se ohladi. Stepemo smetano, jo namažemo po kremi ter potresemo s kokosovo moko.

Božični keksi!
SESTAVINE

25 dag masla
25 dag sladkorja
2 jajci
malo soli
3 žlice mleka
50 dag moke
1 zavitek pecilnega praška

Maslo dobro zmešamo s sladkorjem, jajcema, soljo ter mlekom. Nato to zmešamo z moko, kateri je primešan pecilni prašek. Mesi se toliko časa, da nastane lepo, enakomerno zgneteno testo. Razvaljamo ga za pičlega pol mezinca na tanko in izrežemo s kozarcem koleščke, polmesece ali poljubne oblike in spečemo na pločevinastem pekaču do lepe rumene barve. Pekač namažemo z voskom ali surovim maslom. To pecivo se shranjuje v pločevinastih, dobro se zapirajočih škatlah in ostane dolgo časa prav dobro.

Pa dober tek!!

Obvezno še orehovo in pehtranovo potico. Pozimi in ne samo za praznike so dokaj redno na meniju buhtlji in krofi ter štrudlji.

Keksov ne pečem, ker nismo ljubitelji le-teh.

Lola -------------------------------------------------------------------------- Ne more biti učitelj, kdor ne zna biti učenec /B. G. Morales/

Sem si ju že sprintala, bomo poskusili… sama se ravno en spomnim nobenega, mogoče bi temo lahko odprla tudi na forumu Prehrana, pa tam pobrskala

Jaz sem bolj začetnik v peki, ampak ta recept pa vedno uspe in nam je super:

lp

Pati

No, jaz se pa tega peciva še nisem lotila, pa sem ga že tolikokrat brala 😉

Pri nas so že nekaj časa “in” cimetove rolice , koliko bom pa letos sploh pekla za praznike, pa je vprašanje, saj nas ne bo doma. Sicer pa za praznike nikoli ne manjka potica…

Lahko noč!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

hrustljavi cornflakes kupčki:

CORNFLAKES KUPČKI

250 g margarine
160 g sladkorja
2 jajci
300 g moke
1 pecilni prašek
200 g cornfleksa
250 g rozin

Margarino, sladkor in jajca penasto umešamo. Primešamo moko s pecilnim praškom.
Cornflakes nekoliko zdrobimo med rokami ter ga skupaj z rozinami dodamo testu. Testo dobro pregnetemo, nato s pomočjo dveh žličk oblikujemo kupčke in jih polagamo na s peki papirjem obložen pekač.
Pečemo cca. 10 minut pri 180 stopinjC.

Ingverjevi piškoti:

350g moke (ostre)
2 žlički mletega ingverja
120g dovoljene maščobe (masla)
170g rjavega sladkorja (npr. Muscovado)
za noževo konico pecilnega
1 jajce (lahko brez!!)
mleko – dovoljeno – po občutku, da se testo lahko gnete

Posebej premešaš suhe in mokre sestavine (brez mleka), jih daš skupaj in gneteš. Po potrebi dodajaš mleko. Razvaljaš za nož debelo in izrežeš piškote različnih oblik. Pečeš 10-15 min na 180°C. Ko se ohladijo jih lahko porišeš z jedilnimi barvami v tubi, polovičke pomočiš v stopjleno čokolado ali pustiš čisto navadne.

Coockies:

3-4dl kozarec za merico
2 merici ovsenih kosmičev
1,5 merice polnozrnate moke
1 merica kokosove moke
1 merica grobo mletih oreškov (mandlji, lešniki, orehi – kar pač imate)
3/4 merice rjavega sladkorje
1 merica drobno narezanih rozin (lahko tudi drugo suho sadje)
250g masla (celo maslo)
1 vanili sladkor
malo limone
topla voda
cimet

Enakomerno premešaš suhe sestavine, dodaš maslo in zalivaš s segreto vodo, da se maslo topi in da dobiš gnetljivo maso. Na koncu primešaš čokolado v koščkih in oblikuješ polpetke. Pečeš na peki papirju, 15 -20 min pri 180°C.

Rogljički (kvašeno testo):

0,50 kg moke
1dl olja
1 zavojček kvasa v prahu ali 4dag kvasa
2 žlici sladkorja
1/4l mleka
1 vanili sladkor
naribana limonina lupina

Zamesi testo, razdeli na 4 kepe in jih pusti vzhajati. Kepe razvaljaj v krog in nareži na osmine (zvezdica). “Trikotnike” zavij počasi od širšega konca proti vrhu in jih zapogni v rogljiček. Ne pusti vzhajati drugič. Tkoj peči 20min pri 180°C. Pred zavijanjem jih lahko tudi polniš z marmelado, čokolado, skutnim nadevom, orehovim nadevom,… Nam se priležejo tudi brez vsega. Kot malce boljši kruh za poseben zajtrk.

Zanima koga recept za brownije? To je taka zelo nasitna sladica iz čokolade, ki si jo lahko narediš na zalogo, ker dolgo zdrži, je pa kalorična bomba, ki se uživa po malem. Meni je njam!

Za te praznike se je panettone in pandoro. :-)))

Ja, mene zanima vse v zvezi s čokolado, da le ni preveč komplicirano za narediti.

Izi bizi. Grem po recept.

Sestavine:

45 dag gladke moke
8 dag kakava v prahu
45 dag masla ali margarine
30 dag drobno sesekljane jedilne čokolade
12 jajc
40 dag kristalnega sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja
30 dag grobo sesekljane jedilne čokolade

Za glazuro:
30 dag grenke čokolade

Začimbe in dodatki:
Sol

Ja, prav ste prebrale: Skoraj KILA čokolade!

1. Pečico segrejemo na 200 C. Pekač z visokim robom obložimo s papirjem za peko.
2. Moko s kakavom presejemo. Maslo ali margarino skupaj z drobno sesekljano čokolado stopimo na majhnem ognju (ali na pari). Čokoladno maslo odstavimo z ognja in ohladimo.
3. Premešamo jajca, sladkor, vaniljev sladkor in ščepec soli. Vmešamo čokoladno maslo, mešanico moke in kakava ter na koncu še grobo sesekljano čokolado.
4. Maso prelijemo na pekač, enakomerno porazdelimo in v segreti pečici pečemo približno 20 minut.
5. Pecivo vzamemo iz pečice in ohladimo. Grenko čokolado nalomimo na drobne koščke in stopimo nad vodno paro. Čokoladno pecivo s pomočjo papirja za peko ločimo od pekača in premažemo s stopljeno čokolado. Pustimo, da se glazura strdi in pecivo narežemo na približno 4 cm velike kocke.

Jaz sem to spekla za novo leto, pa niti približno ni počakalo. Za kile pa ne sprašujte.

Tole sem si pa tudi jaz sprintala saj sem čokoladni manijak.

Sliši se super, samo zanima me če to pride zelo suho, ker to pa pri nas ne maramo pa če je še toliko čokolade zraven.

Hvala, LP

Še eno pecivo brez peke:

BELO – RJAVA RULADA

RJAVA MASA
40 dag Albert keksov
20 dag mletega sladkorja
3 žlice kakava
prava kava

BELA MASA
20 dag masla ali margarine
1 rumenjak
10 dag kokosove moke

Kekse zmeljemo, dodamo mleti sladkor in kakav. Pravo kavo skuhamo in jo polijemo po keksih in dobro zmešamo.

Maslo, rumenjak in kokosovo moko dobro zmešamo in namažemo na polivinil, nato čez naložimo in namažemo še rjavo maso in zvijemo. Damo v zmrzovalnik, zjutraj pa preložimo rulado v hladilnik. Narežemo jo na tanke rezine in serviramo.

DOBER TEK!

Hja, suho. Če imate radi bolj pudingaste in sočne zadeve, tole verjetno res ne bo za vas. Zame je ravno dovolj sočno, za koga drugega pa mogoče ne bo. To se je bolj kot delikatesa. Nareže se na kose in jaz več kot enega naenkrat ne morem pojesti. Je pa fino za obiske.

mene pa zanima če vete kakšno pecivo prez peke pa brez orehov

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close