Slano testo (za okraske)
Bom kar tukaj vprašala, ker sedaj že vem, da se tukaj ne zbiramo samo tisti, ki radi kuhamo, ampak ustvarjamo tudi na vse druge mogoče načine. Torej – potrebujem kakšen preizkušen recept za slano testo (za novoletne okraske). Sama sem pred kratim preizkušala recept iz stare revije Jana-božični nasveti, pa je bilo kljub dodajanju moke in soli čisto premehko in nemogoče za oblikovanje. Mogoče je odvisno tudi od tega, katero moko uporabiš? Prosim za nasvete, ta teden imam namreč dopust in bi se lahko lotila ustvarjanja (december bo čisto preveč naporen v službi – pa ne zaradi žurov, temevč zaradi dela :)) ).
En lep pozdrav iz Dolenjske pošilja
Damjana
Preiskušen recept:
2 kozarčka moke
1 kozarček soli
1 kozarček vode
jaz dodam še kapljico olja. Testo zamesi, če pa dodajaš barvo (jaz dodam kar tempero – vendar barva je vedno bolj pastelna) jo pa dodaj preden zamesiš. Med valjanjem pa površino pomokam. Sušim na kaminu.
Opozorilo: okraske ne obešaj zunaj, ker je preveč vlage in se razmehčajo!
Lep dan vsem skupaj!
Danes sem uporabila kar Jerin (in Dekin) recept 2:1:1 (se mi zdi da bi bil Tadejin vseeno preveč moker?). In ker je v moji navadi, da kakšno stvar mimo udarim, sem se potem, ko sem imela testo že zameseno, spomnila na barvo. Pa sem potem vseeno notri “domesila” še malo modre akrilne barve. Zadeva je ratala prav zanimiva – izgleda kot marmoriran vzorec, prav lušten. Bomo videli, kakšni bodo okraski, ko se posušijo. Upam da se bodo na zraku prav tako dobro, ker kamina namreč nimam. Sem razmišljala, da bi jih dala na radiator, pa se bojim, da bo tam prevroče.
LP
Damjana
Elna, zdajle ko berem tvoj post sem takoj tekla gledat kakšni so moji (sicer še globoko v fazi sušenja) – se res že nakazujejo neke luknjice, imam pa na sumu sol – da je kriva za to? Namreč sem imela Drogino sol – tisto iz modre vrečke, mogoče bi bilo boljše, če bi uporabila naprimer Sparovo – za tisto vem, da je tako sipka, kot bi bila 5x mleta?? Punce, na dan z izkušnjami :)).
LP
Damjana
Tudi jaz sem enkrat delala okraske iz slanega testa. Čim drobnejša bo sol, tem boljše bo. Nekje sem prebrala,da sol najprej raztopiš z vročo vodo, ampak moja je bila predebela in se ni kaj preveč rastopila. Potem so se kristalčki svetili v testu. Nič hudega sicer. Sušila sem v pečici od štedilnika na najmanj. Pri meni je to 50 stopinj.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.