sladoledna torta
Jaz imam en ful dobr recept, ampak ni nobenga sladoleda vmes, čeprav misliš da je, k pride zelo osvežilna.
Narediš biskvit za torto in spečeš, počakaš da se ohladi in ga poliješ s kakšnim sokom, da torta ne bo suha.
Krema:
0,5 l sadnega jogurta
0,5 l sladke smetane
4 žlice želatine
4 žlice sladkorja
sadje po želji
Stepeš sladko smetano, dodaš jogurt in v vodi raztopljeno želatino ter sadje. Želatini posebej dodaš cca. 3 žlice vode in počakaš da nabrekne, nato jo nad soparo mešaš da postane tekoča in malo počakaš da se ohladi ter jo dodaš prej omenjeni masi.
S kremo namažeš biskvit in vse to pustiš v modelu za torto čez noč (opozorilo: v model nujno daj kak polivinil da dobiš torto zjutraj ven).
Potem je pa na vrsti samo še okrasitev!
Obilo užitkov pri delu in dober tek!
živjo! Pred leti sem si shranila list iz časopisa Večer z recepti za ledene dobrote. Preizkusila jih pa res še nisem. No, pa dajmo:
LEDENA TORTA
(čas priprave 45 minut + čas za zamrzovanje (480 kcal/kos)
Za 12 kosov:
1 l vanilijevega sladoleda
1 čokoladno biskvitno dno (500 g, prerezano na 3 dele)
7 žlic mandljevega likerja
6 žlic močne črne kave
400 ml sladke smetane
4 zavitke polnjenih lešnikovih kroglic (npr. Giotto)
dvobarvni vaflji za okrasitev
1. Sladoled rahlo odtajajte. Iz biskvita izrežite 3 kroge s premerom 20 cm, preostanek pa zložite v četrti krog. Zmešajte 4 žlice likerja in kavo ter s tem pokapajte biskvit. Okoli enega biskvitnega kroga dajte obod za torte – premer 20 cm.
2. Trdo stepite 250 ml sladke smetane. 3 zavitke lešnikovih kroglic grobo sesekljajte. Sladoled narežite na kocke in ga z mešalnikom dobro premešajte ter vanj zamešajte trdo stepeno sladko smetano, 3 žlice likerja in sesekljane lešnikove kroglice. S 1/4 mase premažite biskvitno dno, enako naredite z ostalimi biskvitnimi krogi. Zaključite s sladoledno plastjo in torto dajte čez noč v zmrzovalnik.
3. Drugi dan stepite150 ml sladke smetane in z njo premažite ledeno torto. Okrasite s preostalimi lešnikovimi kroglicami in vaflji ter potresite z žlico espresso kave.
LEDENI ČOKOLADNI KOLAČ
čas priprave: 45 minut + čas za zamrzovanje (276 kcal/kos)
za 20 kosov:
1 l čokoladnega sladoleda
200 ml sladke smetane
100 g mandljeve čokolade
200 g maslenih keksov (petit beure)
200 g mlečnočokoladnega obliva za torte (kuvertura)
100 g temne čokoladne glazure
50 g bele čokolade
1. Sladoled rahlo odtajajte. Smetano trdo stepite. Čokolado drobno sesekljajte. Model za kolač (30 cm dolg, ozek, 1,5 l) obložite s prozorno folijo.
2. Sladoled narežite na kocke in ga z mešalnikom dobro premešajte. Vmešajte sladko smetano in čokolado. Na dno naložite plast keksov, jih premažite s četrtino sladoledne kreme in enako naredite s preostalimi keksi in sladoledno kremo. Zaključite s plastjo keksov. Čez noč kolač postavite v zamrzovalnik.
3. Drugi dan sesekljajte kuverturo in glazuro ter oboje raztopite v vodni kopeli. Posebej raztopite belo čokolado in z njo napolnite majhno vrečko za zamrzovanje, ki ste ji odrezali droben vogalček.
4. Ledeni kolač zvrnite iz modela, da enakomerno prelijte s stopljeno čokolado in okrasite z belo čokolado. Takoj ponudite.
Te kroglice so verjetno katerekoli cokoladne kroglice polnjene z lesnikovo maso,ali mandljevo(glede ne to,da je amaretto mand.liker ,bi bilo to fino),orehovo…Podobno kot Baci.Isti ucinek mislim bi dosegla z dobro lesnikovo cokolado(tisto,ki ima zdrobljene lesnike ali mandeljne).Za znamko Giotto se nisem slisala.Saj mene tudi mika,da bi to naredila.
Lep dan babi
K nam pa pride vsak keden kamion od Moj Frosti in majo prav super ledeno torto, jaz siscer nisem sladkosneda ampak vsi ostali pa ne morejo prehvalit…
Pa vse majo tud na internetu: www.mojfrosti.si
FAjne praznike,
Marti
Forum je zaprt za komentiranje.