Sladoled
Pozdravljene!
Zanima me če ima katera, kaj izkušenj z pripravo sladoleda v aparatu za sladoled. Ali ima katera kakšen recept, predvsem me zanima kakšen bolj nizkokaloričen.Vsaka informacija bo dobrodošla. Hvala in lep pozdrav.
PS. Ali ima katera izkušnje z MUM 7000- priključek, oz. nastavek za izdelavo sladoleda.
Evita
Hej,mi imamo aparat starejsega tipa SILTAL(francoski).Vsi prilozeni recepti so kar kaloricni -osnova je jajcna krema + sladkor tudi pri sadnih,ali pa smetana.Ker to delam za otroke,me kaloricnost ne moti.Morala bos narediti bolj sorbeju podobno.Malo poskusaj in vse mascobe nadomesti z banano in yogurtom.Ker sama kdaj improviziram,te ne bi rada zavajala.Kaj ni prilozenih nobenih receptov ?
Prepricana sem,da bos dobila kaksen uporabnejsi post.
Lp babi
Ključ do izdelave res dobrega domačega sladoleda:
Rumenjake in sladkor je treba stepati 20 min nad vodno kopeljo, ker to upočasni kristalizacijo zaradi mešanja sladkorja med beljakovine v jajcih (ledeni kristalčki v sladoledu) in sladoled je bogatejši.
Če je preveč mleka ali smetane, lahko pride do kristalizacije mlečnega sladkorja (sladoled ima zrnasto zgradbo kot pesek). Najboljše je razmerje 30% trdnih delcev in 70% tekočin.
Kremo se kuha na stopinjah do 65 st C, da jajčka ne koagulirajo (pečena jajca in ima sladoled okus po jajcih) in sicer 20 min. Ko se odstavi od ognja je nujno še 5 min mešati na ledu, če ne je zaman ves trud.
Maščoba, da okus, če je je manj pomeni da bo okus v ustih hitro zbledel.
Nato v hladilnik za 2 uri in potem v mašinco za sladoled ter na koncu zamrzovalnik.
Tako pravi Heston Blumenthal v oddaji Kemija v kuhinji!
LP Barb
Forum je zaprt za komentiranje.