sladkosnedni diabetik
pozdravljene!
v družini imamo velikega sladkosnedneža, ki pa je pred kratkim pridelal diabetes. moram ga pohvaliti, saj je izredno discipliniran, odkar ve za bolezen, ne je nobenih sladkarij.
bi mu pa rada pripravila kakšno dobro pecivo ali piškote z nadomestkom sladkorja in tukaj prosim vas, drage kuharice, za pomoč – če ima katera kakšen preizkušen recept, se toplo priporočam.
naj vam posije sonček,
tule nad nami je danes tako žalostno…
in hvala vsem, ki si boste vzele čas.
poli
Malo je važno tudi, kako si uravnava sladkorno bolezen. Predvidevam, da samo z dieto in mogoče še s tabletami, ali je že na inzulinu?
Ena izmed stvari, ki jih lahko narediš brez sladkorja, pa je vendar sladka je jabolčni zavitek. Jaz ga možu naredim z vlečenim testom (listnato je preveč mastno). Naložilm ga pa vedno samo z naribanimi jabolki in posujem z cimetom in če so jabolka zelo sočna dodala malo zmletih orehov (namesto drobtinc na smetani ali maslu).
Ni mastno in vsebuje samo naravni sladkor. Ni tako dobro (mastno in sladko) toda za sladkornega bolnika je to sladica, ki jo brez greha poje.
Moj mož ima zelo rad razne kompote. Sedaj so najbolj aktualni jabolčni kompoti z koščkom rabarbare. Drugače pa prav pride tudi jabolčna čežana (jabolka in cimet), namazana na palačinke.
Sedaj že dolgo časa nismo naredili, je pa tudi zelo dobro ajdovi štruklji z orehovim nadevom.
Živjo,
V naši družini imamo tudi velikega slakosneda( moj oče-ki bi za vsako kosilo zamenjal za kos torte), ki je na inzolinu že skoraj 10 let in če ti povem po pravici je zaradi tega cela družina spremenila prehrano, kar je tudi za nas ostale bolj zdravo. Dodobra smo zmanjšali pečenje sladic in pa sveda kar je še bolj pomembno od sladkarij, črtali smo mastno in ocvrto hrano ter svinsko meso.
Sprva je mama pekla štrudle in pite v dveh različicah sladke in s sladilom za očeta. Potem pa samo še s sladilom. Pa še en nasvet, sicer ne vem kako močen dijabetes ima vaš partner, moj oče ima močno sladkorno in dobro se spomnem, ko je pred 10 leti prišel od zdravnika je rekel moji miami.. Veš lubica od zdaj naprej se bova začela resno ukvarjat s športom, kajti zdravnik mi je rekel, da je to poleg seveda urejene prhrane edina možnost, da bolezen dodobra upočasniš. In res, moji starši so seveda v pokoju vendar 5x na teden v hribih in moram rečt, da glede na to, da si vbrizgava inzolin 3x dnevno zelo, 3 x že na opraciji širjenja žil, dobro zgleda in bolj je fit kot jaz, za spremembo od nejgovega brata, ki je enak primer, vendar je že 5 let brez prstov na nogah in moje oče bi tudi bil če ne bi prehodil že cele Slovenije.
No malo sem se razpisala….vam pa želim, da najdete kakšen dober recept, vendar saj vemo kako je to, tiso kar ne smeš je najboljše.
En krasen dan
Zaja
draga Zaja, tudi pri meni gre za očeta, diabetes so mu odkrili čisto slučajno; sem pa s tem kar precej seznanjena, saj je imela stara mama tudi diabetes ni je bila kar 30 let na insulinu.
oče zaenkrat (ima okrog 10) je še na tabletah in dieti. ravno zato, ker je za njega to velik šok, pa bi rada našla recept za piškote, da ga ta njegova velika želja ne bi premamila. sama imam probleme s težo, tako da vem, kako lahko v hipu podreš tisto, kar gradiš dolgo časa.
se pa strinjam s teboj, da je sprememba prehrane koristna za vso družino.
hvala za tvoje prijazne besede,
lep dan (in vse naslednje) tudi tebi in tvojim,
poli
Poli hoj,
izvoli, mogoče pa najdeš kaj na tej inter. strani, kar bi bilo všeč tvojemu očetu, mojemu vem, da bi bilo vse kar je navedenega.
http://www.bayer-pharma.si/isp/natren_recepti_2.html
He he a ni hudič, da te štrafa tam kjer je najmanj treba.
Čao
Zaja
Lep pozdrav. Jaz sem imela sladkorno med nosečnostjo. Tudi mene je mučila želja po sladkariji.
Pripravljala sem si sladico, ki se naredi iz albertovih keksov.
Ena plast keksov, ena plast jabolk, zopet keksi, potem ena plast pudinga skuhanega na soku in na koncu smetana.
Kekse sem uporabila od Bahlsen dietne, jabolka sem skuhala kot kompot, ki sem ga sladkala s tabletkami huxol. Puding sem kupila natrenov in ga skuhala na vodi, od kompota. Smetano pa tudi dobiš v trgovini natrenovo.
Upam, da sem ti pomagala. Meni se po tej sladici sladkor ni dvignil. Seveda je ne smeš preveč ampak kakšen kos pa ne bo škodil.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.