sladki janež (koromač?) -nasvet
Hej!
Ko ga dolgo nazaj se pri nas ni bilo v prodaji, sem ga redno kupovala vTrstu. Hcerka je enega vedno ze v avtu pojedla. Najprej sem ga uporabljala samo sorovega.
Pazi, da je plod socen ( ne star), dva zunanja lista sta nekoliko zilnata; zile lahko potegnes ven ali pa skuhas va minestri. Rezem na tanko kot cebulo(pravokotno na vlakna). Zelo dober je s toplim kuhanim fizolom, ali tudi sam.
Uporabis tudi kosmate listice.Daljsa zgornja peclja sta nekoliko puhla, olupljena in kuhana pa cisto v redu. Tudi sredinski strzen lahko skuhas, ker je malce trsi.
Redno ga tudi naribam v zeleno solato in korencek; zelo okusno.
V sokovnik ga se nisem vrgla:))) verjetno pride nekaj soka. Lahko zmesas s kornckom. Lep dan Babi
Tinkarcin post me je spodbudil, da sem včeraj tudi jaz probala to “čudo”. Saj sem ga že prej srečala v trgovinah, pa sem ga vedno bolj od strani gledala ;-)). Sem ga samo narezala, pokapala z olivnim oljem in čisto malo posolila. Zelo zanimiv okus, moram reči. Zdaj ga bom gotovo še kdaj kupila. Naslednjič ga bom dala še v kakšno zelenjavno juhico.
Mogoče katera ve koliko časa tale reč “zdrži” doma v hladilniku (tudi pri nas ga nimajo v vsaki trgivni, he he).
Jutranji pozdravček.
Kar misli si draga moja ;-)). To je še vedno “naše malo mesto” – oz. malo večja vas ;-)).
Še pasjega frizerja za našo pesjanko nimamo – ga pa imajo v Brežicah. Tako naša 2x na leto hudo trpi že ko zavijemo na avtocesto proti Brežicam. Ko gremo npr. proti Ljubljani je čisto mirna v avtu ;-)).
Tako da ti zagotavljam da bližja pozicija velemestu ni pogoj za dostopnost do dobrin ;-)).
Sonce, malo si poglej se recepte( lani), kako ga toplotno obdelamo.
Meni je krasna vecerja: v sirso posodo narezem na okrogle rezine krompir, dodam na kolobarje narezan janez, pokapljam z oljem in malce vode. Na vrh narezem cesen in petersilj, posolim in popopram. Pokrito pocasi dusim; ce je potrebno se malo vode. Na koncu naribam se parmezan, da se malo spusti; lahko tudi gorgonzolo.
Lahko tudi prej za 5 minut vrzes janez v vrelo vodo, da se malo zmehca.
Jaz raje ne, da ostane ves okus v dusenju. Lahko tudi brez krompirja.
Ce si zelo pazljiva, se na koncu lahko rahlo popece, da svetlo porjavi.
Imam skoraj raje kot gobe.
V Italiji ga blansiranega tudi panirajo in ocvrejo. Dober je tudi kuhan in zbeljen z oljem in kisom. V minestre ga redno dodajam.
Nacinov priprave je veliko. Na srecanju je bil v pogaci:)
Kar opogumi se, se ga splaca osvojiti, ker je res zdrav. Lp
hej Babi, hvala za tale receptek s krompirjem. Probam. Za krompir se pa jaz itak prodam. Janeža ne bom prej blanširala, se mi zdi že surov fini, ker hrustlja ;-)). Mogoče bi bilo tole v redu, če bi na koncu malo popekla v pečici pod grilom?
Tole o pagači se pa tudi zanimivo sliši. Je recept že kje objavljen?
P.s.: danes je takšen lep dan (spet) pa bo šlo sonce (spet) prej “dol” predno ga bomo videli “v živo” ;-))
Tale reč zdrži doma v hladilniku kar dolgo, tako da ni problema. Ne hodim okoli trgovin več kot enkrat tedensko, zato ga kupim, če mi pride pred oči, četudi še nimam določne ideje, kaj z njim. V hladilniku (no, pri meni v mrzli shrambi) zdrži tudi več kot teden, deset dni.
Res pa je, da je potrebno malo pogledati, da ni že v trgovini stal 5 dni in seveda je res, da za grizljati ali v jedeh s surovim koromačem je sveži boljši. Takle “malo postaran” je pa dober za kuhanje, pečenje itd. Včasih si ga zvečer skuham, začinim kot solato, še kaj dodam in v plastični skledici nesem naslednji dan s seboj v službo za malico. Neprimerno boljše kot kakršen koli sendvič.
Kar pogumno, dober je.
LP Mimi
O-O hvala za linke ;-))
Mimi, saj to je tisto, kar mene “muci” – koliko casa je tale koromac ze v trgovni cakal name ;-)). Zadnjic sem ga kupila kljub temu, da ze na oko ni bil videti ravno prejsnji dan odtrgan. Pa se tako je v nasem malem mestu – ko vprasujes v “tamalih” trgovinicah ce imajo sladki janez, vse trgovke hitijo k polici z zacimbami “seveda ga imamo!”. No in potem povem da jaz ne bi tistega ampak sadez pa malo pisano gledajo. Saj potem recejo da ga bodo narocile ampak jaz tudi ne hodim v stacuno vsak dan ;-)).
Zato sem sprasevala koliko casa zdrzi, da ga bom takrat ko ga vidim svezega kupim malo “na zalogo”. Hvala za nasvete dekleta, krasne ste ;-)).
Tako zdaj pa gremo iz sluzbe na en cajcek ce je bliznji ostariji se kaj soncka na terasi ;-)).
Lep konec tedna kolikor ga je se ostalo zelim.
Zdravo!
No, tudi z moje strani je bil “sproban”. V sokovniku se ga je kar dosti nasočilo. A ko sem zmešala še s korenčkovim sokom in sokom rdeče pese ..- je bil ful zanič. A izpila sem vseeno.
No, sem ga pa skuhala v zelenjavni juhici. Super.. So moji malo gledali, kaj jaz režem notri. A ko sem jim spasirala, so bili vsi navdušeni. Zase nikoli juhe ne pasiram in mi je bil okus zelo všeč.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.