Sladica iz banan
Ker se prazniki bližajo z astronomsko hitrostjo razmišljam že tudi o božičnem in novolentem meniju.
Zelo me mika, da bi letos pripravila sladico iz banan. Ker pa poznam samo kako se pripravi banana split me zanima ali imate vi kakšen dober recept za pripravo sladice iz banan kot glavne sestavine. Na kul.net nisem dobila nič pametnega.
Hvala in lp
Recept je ameriški, zato so količine v skodelicah. Ena skodelica ima 240 ml (jogurtov lonček).
Potrebuješ
2+1/2 skodelice moke
1+1/2 čajne žličke pecilnega praška
1/2 čajne žličke soli
3/4 kocke margarine ali masla – jaz dam manj, približno pol
1+1/2 skodelice rjavega trsnega sladkorja – jaz dam manj, ker je drugače sladko, da se kar vleče
2 veliki jajci
3 skodelice zmečkanih banan, približno 7 banan – bolj so zrele, boljše je
1 vanilin sladkor
1 skodelico grobo sesekljanih orehov (cca. 100 g) – jaz jih dam več, ker je fino, ko hrustajo
Pečico segreješ na 175 stopinj. Namastiš pekače, kolač lahko pečeš v modelih za štruce (potrebuješ 2) ali za šarkelj, (bo dovolj eden)
Posebej zmešaš moko, pecilni prašek in sol.
Z električnim mikserjem (ali multipraktikom) penasto mešaš maslo, sladkor in vanilin sladkor. Dodaš jajca, zmečkane (ali zmiksane banane) in mešaš dokler ni lepo gladko in penasto.
Dodaš moko in orehe ter mešaš le toliko časa (na najmanjši hitrosti), da je moka vkomponirana. Ne smeš preveč mešati. (nimam pojma zakaj)
Testo zliješ v pripravljene pekače in pečeš 60-70 minut, oz. dokler v sredino zapičen zobotrebec ne pride ven čist. Pečen kolač rahko odstopa pri straneh.
Kolač vzameš iz pečice, pustiš približno 10 minut, ga obrneš in počakaš, da pade iz pekača. Če ti uspe, ga ohladiš popolnoma. Pri nas ponavadi planemo kar po vročem. Zraven ponudi stepeno smetano. (hujšali bomo drugič)
Pa veliko uspeha in poročaj, kako vam je bil všeč.
PS: Kolač je temne barve, tako, da vsi sprašujejo, če je notri čokolada ali kakav.
BANANINE REZINE
Testo:
12 dag sladkorja
3 rumenjake
1 celo jajce
zmešaš in dodaš 14 dag moke, za noževo konico pecilnega praška in sneg 3 beljakov. Speci. (približno 15-20 minut pri 200°C)
Krema:
vanilijev puding skuhaj v 1/4 l mleka in ohladi. Posebej zmešaj 1 margarino (250 g), 4 žlice sladkorja v prahu, dodaj ohlajen puding in dobro zmešaj.
Čokoladna glazura:
15 dag čokolade, 8 dag margarine stopiš nad soparo.
Pečeno testo namaži z marmelado in obloži z narezanimi bananami. Po njih enakomerno porazdeli hladno kremo inh na koncu polij s čokoladno glazuro. Vse še za nekaj časa postavi v hladilnik.
Jaz naredimo tako sladico iz banan:
V ponev dam malo margarine, pogrejem, potem dam noter banane (katere sem prej podolgem prerezala), to malo na hitro pogrejem. Stresem na krožnik, prelijem s tekočo čokolado in dodam smetano. Lahko pa po želji potreseš banane še malo s cimetom, drobnimi koščki orehov, kakšnega suheha sadja.
Najboljše je, da se poje takoj, ker je okusno samo, ko je toplo.
Forum je zaprt za komentiranje.