slabokrvnot
Zdravo
uceraj danes sem bila pri splosni zdravnici,ker imam hud prehlad,imam suh kaselj in ko kasljam me boli sprednji prsni kos.prehlad traja 2 dni,vzeli so mi kri in izvidi so mi pokazali da imam bakterijsko vnetje in slabo kri da mi primankuje sadje in zelenjava.
Nasplosno pojem zelo malo mesa in zelanjave zelenjave sploh ne jem le enkrat tolko ob vikendih.
Prosim svetujte
Ze vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
L.p.
Slabokrvnost je širok pojem, bi morala malce bolj definirati vse skupaj.
Počakaj še na en pregled krvi, potem ti bo tudi osebna zdravnica svetovala, le je potrebno dodajanje kemije. Sama imam absorbcijo železa zelo slabo, pri meni je to problem.
Absorbcija železa je precej večja iz mesa kot pa iz sadja in zelenjave. Sama pojem kar precej konjskega mesa, sem ter tja kaka jetrca, pa nisem ravno ljubiteljica mesa. Kofein in kalcij pa absorbcijo železa zavirata. C vitamin absorbcijo poveča, sama tablete jemljem skupaj s pomarančnim sokom.
Za kri ozdravit:
1 l teran ali refošk
20 dkg rjavega sladkorja
10 dkg rozinž
10 dkg suhih sliv
10 dkg narezanih suhih fig
10 dkg suhih borovnic
5 vejic (10cm dolgih) rožmarina
To daj v malo večji steklen kozarec ali pač posodo stekleno, imej na toplem, v kuhinji in vsak dan premešaj. To delaj 8 dni.
Precedi in pij 10 žlic vsak dan.
To je recept iz enega zdravilišča.
Pozdravi se čimprej in lep pozdrav
Probala oboje zgoraj navedeno, ni delovalo. Je pa zadeva iz terana (pri nas damo teran in kandir sladkor) nadvse okusna, mami mi jo je zamešala kar 4 litre naenkrat, pospravila vse.. Pod to se pa podpišem. Trenutno sem na rožmarinu v teranu (še ena izmed verzij), ne tako dober, ampak vseeno za prste obliznit.
Zvarki pomagajo, če gre za rahlo anemijo, pri hudi pa efekta ni opaznega.
Odkar jem veliko suhega sadja (nežveplanega), predvsem rozin in marelic, tofuja, špinače, solate, leče in čičerike, v kombinaciji z rožmarinom, peteršiljem, svežo papriko, limonami, ribezom, paradižnikom, kislim zeljem in pomarančami, nimam problemov s slabokrvnostjo. Pazim pa tudi, da med pitjem zelenega čaja in zaužitjem naštete hrane mineta vsaj dve uri. Čaj (pa tudi kava) menda zavirata absorbcijo železa.
Po navodilih svoje prejšnje osebne zdravnice pa sem včasih jedla dosti jeter in govejega mesa (kar mi je bilo ogabno, ker jih nikoli nisem marala), pa se stanje ni bistveno popravilo in mi je morala predpisati ene tablete, ki pa žal tudi niso pomagale.
Se pa strinjam z enim od predhodnikov, ki je napisal, da je slabokrvnosti več vrst. Ni nujno, da manjka železo, lahko recimo tudi vitamin b12. Glede virov so mnenja znanstvenikov deljena. Nekateri pravijo, da se ga najde v tofuju, kislem zelju, pa tudi v algah, jajcih, mlečnih izdelkih, drugi pravijo, da ga zdravo telo proizvaja samo, tretji pa, da ga najdemo samo v mesu, s čemer se ne morem strinjati, ker bi potem vsi dolgoletni vegetarijanci, ki jih poznam, že zdavnaj pokurili svojo zalogo b12 in pomrli. Pa so odličnega zdravja in kondicije.
Forum je zaprt za komentiranje.