Slabe higienske navade
Torej je prej skrbela za higieno, zadnji dve leti pa ne?
ALi hočeš povedat, da je nemarna že vse življenje, zadnji dve leti je pa še zadirična?
Ali je prej skrbela za higieno, zadnji dve leti pa ne več?
Ker, če se je zadnji dve leti spremenila, kaže ravno na demenco ali kako podobno bolezen.
[/quote]
ALi hočeš povedat, da je nemarna že vse življenje, zadnji dve leti je pa še zadirična?
Nekako tako. Glede njene higiene je zadircna.
Ja, vedno bolj. Tako ne bo slo naprej.
Enkrat sem ji rekla da smrdi po scanju, naj si da vlozek, ne pa da nosi hlace ki smrdijo. Na lep nacin.
Ker zakaj bi mogla ta vonj prenasat v avtu. Da mi sedez zasmrdi in ko se vstane s sedeza da gre ven, je bil smrad.
Je bila tiho. Sem pomislila verjetno se je zamislila in sla v hiso. Dajem stvari iz avta ven, nisem je opazila bila je za mano in mi je porinila zadnja vrata dol na glavo. Hotela sem se izmuznit, a sem vseeno dobila udarec v glavo in kasneje busko imela.
Karkoli recem ni prav.
Torej kot praviš, je nemarna že od nekdaj? Potem pa res ne štekam zakaj živita skupaj?
Če bi bila šele zadnji čas taka, potem bi človek rekel, da je demenca. Če je že od nekdaj taka pa se človek vpraša zakaj za vraga živita skupaj?
Ja, in vsekakor bo huje.
Zadrična pa zna biti, ker se te hoče znebiti, ker ji gre na živce, da že 40 let živiš pri njej?
Aja, demenca se ne loti samo 80 letnikov, se pojavi že lahko tudi pri dokaj mladih. Torej, če se je v zadnjem času spremenila zelo na slabše, je to bolezen. Samo praviš, da je taka že od nekdaj?
Joj grozno, avtorica. Sočustvujem s teboj.
Moj oče je tak pacek. Verjetno se hujši.
Ampak ne živim z njim, nikoli nisem v bistvu. Se včasih materam počisti hišo, pa ni nekega uspeha, se okrog obrnem, pa lahko začnem od začetka.
Mimogrede, slik ne odpre. No vsaj meni ne.
Drži se in če je mogoče čimprej stran.
No,to glede kruha mene ne bi motilo,ne jem skorje tako,da to je zame samo kot olup od kruha haha.
Kar se tuširanja tiče mislim,da sem se enkrat v življenju stuširala dvakrat 😂(dan)
. Drugače se tuširam pozimi nekje 1-2x na teden,poleti pa 4-5x na teden. Oz po potrebi. Če kaj delam pa zašvicam vsekakor. Nikoli ne smrdim. Več x si umijem noge,pod pazduho in spolovila. Vendar hvalabogu,se lahko zgovarjam na zdravstvene razloge(problemi s kožo pri prekomernem tuširanju-tj cca 5cm kraste po celem telesu),priznam pa,da se mi tudi brez tega ne bi dalo več x.
Vsi,ki se bojite bacilov in živite v sterilnem okolju,ste bolj dovzetni za kakršnokoli okužbo 🙂 Saj niste v stiku z bakterijami in ste neimuni,preberite malo kaj na to temo.
Ok, ta tema je tako čudna, manjka cel kup informacij, samo eno obsojanje je. Pa da začnemo na začetku.
1.) Zakaj živite z mamo? Spremenila je ne boste nikoli, sploh pri njenih letih. Odselite se, če je to njen dom oz. če je to vaš dom, jo dajte v primerno ustanovo.
2.) Zakaj v zadevo ni vpleten zdravnik? Demenca se lahko začne prej, lahko da ima kakšno drugo bolezen že leta, pa ker ni bila nikoli primerno zdravljena, se sedaj slabša. So bili opravljeni pregledi, ki so dokazali da je resnično popolnoma (psihično, morda fizično) zdrava? Pa ne se izgovarjat na korono, pišete da se to dogaja že najmanj 2 leti.
3.) Kje je CSD? Psihično in fizično nasilje, pa mi ne delujete po pisanju mladoletna, da ne bi vedela kako in kaj. Če imate izvid zdravnika, lahko z pomočjo csdja in ustanov najdete primerno za vašo mamo. Ker očitno sama ni zmožna več živeti.
To so neke osnove, ki jih ni nihče do sedaj omenil, pa je čudno da niso. Ker tako dejanja niso normalne, niti vaše. Pa sklepam da ste stari cca 40, verjetno več. Zakaj VI živite v tako slabih razmerah IN ZAKAJ NISTE UKREPALA PREJ?!
Avtorica, so že drugi kar nekaj napisali. In tudi jaz mislim, da nehigiena tule ni glavni problem Oziroma imata z njo obe problema. Ona, ker ji je higiena španska vas in ti, ker si preveč obsedena z njo.
Večji problem v tej zgodbi je njeno nasilje, vpitje… So že drugi spraševali od kdaj to traja in predvsem zakaj to prenašaš? Če se je pojavilo šele v zadnjem času, zadnjih letih, je kot so drugi napisali, res lahko znamenje demence ali česa podobnega in pokliči zdravnika. Morda pa tudi njeno bruhanje ni zaradi nehigiene, ampak zaradi kakšne bolezni? Saj včasih so ljudje živeli v precej higienskem okolju, in je več težav danes, ko se preveč razkužuje. Skratka, obrni se na zdravnika.
2x letno naredim akcijo pri očetu, je vdovec, 80 let, v hladilniku najdeš v kotu plesnivo salamo, enkrat je imel pasto za mačka notri, maček je bil pa že par let mrtev. WC umazan, rjav od vodnega kamna, čistila zložena na polici, a jih ne uporablja. Čistilke noče, pa ima denar, veliko denarja.
Tako da grem z otroci 2 x letno pa naredim generalko, počistim plesnive stvari iz hladilnika, WC net našpricam v školjko, zdrgnem lijak da dobi belo barvo, odstranim vse plasti ne posode, papir, kartone.. vse to notri shranjuje. Od moža starši pa so čisti, tašča ima tako čisto da bi jedel po tleh. Različni so ljudje. Da bi jaz z očetom živela, meni se zmeša.
Vem, poznam takšne primere in še hujše. Starši od moje partnerke so pravi..da ne rečem kaj..tudi moja ima podobne navade. Prideš k njim v stanovanje..smrdi ko kuga od kuhanja še od leta 1980..po postanem. Sobe plesnive, vse zalozeno..omare polne ene krame iz leta 80, hrane, kateri je ze zdavnaj potekel rok uporabe. Da ne govorim o umazaniji v stanovanju, kot zunaj okol hiše. Kr ene škatle in vreče vlačit in šparat. V kleti 2 ogromni skrinji..polni do konca ene hrane in mesa..za 2 človeka?? Grozno in enostavno ne razumem, kaj je s temi ljudmi. Enostavno ne vidijo svinjarije ali kaj? Tudi svoje otroke sta očitno tako vzgajala, ker moja je tudi mal packa..ni tolk ekstremno, pa vendar.
Če malo razmislim, tudi sama poznam dve ženski, ki sta živele v hiši brez tal, v umazaniji, z 30imi mačkami, polno dreka, scanja itd. Začele mlade, tako da ni to od starosti. Sklepam lahko samo, da je to kakšna psihična bolezen (verjetno prirojena), da nekdo ne loči kaj je “prav in kaj narobe” ter kaj je nekako “normativ”. Zdaj včasih pač tega niso zdravili, danes pa imamo možnost da se soočimo zakaj se to dogaja in osebi pomagamo. Da oseba vsaj zmanjša določeno obnašanje, če ga že ne more pozdravit.
Glede na to da avtorica ni odgovorila, lahko sklepam da je morda tudi sama bolna. Morda ne v smislu čistoče, temveč v smislu da to sprejema in živi s tem vsak dan. Da nima samopodobe, da vztraja v fizičnem ter psihičnem nasilju. Da ne nudi svoji mami pomoči ki bi jo potrebovala, kakšne zamere od otroštva (vsekakor če v malem v takem gor rasteš, ni normalno). Prebrala sem da ima avto, da hodi na opravke, zdravnikom in podobno, tako da iz finančnega vidika ji ne more iti tako slabo, da bi bila prisiljena živeti z njo. V mojem primeru ki sem ga opisala zgoraj, se gospe (sestre) nista želele spremeniti, tako da so na koncu ostale same, socialna je pobrala otroke, vsi ostali pa pač živijo svoje življenje normalno naprej. Nihče ni živel z njima v takem, ker so vedeli da to ni ok!
Tako da avtorica, svetujem ti psihiatra in psihologa, kajti nekaj je tukaj zelo hudo narobe. Če ste tudi sami v stiski, imamo CSD ki MORA ukrepati v takem primeru, MORA vam pomagati, če nimate kje živet ipd. Oz glede na to da ste napisala novo temo na med.over.net sem prepričana, da lahko najdete kakšno najemniško stanovanje na nepremicnine.net ali bolha.com, pa ste pač samo cimra nekomu drugemu. Če vam finančno ne gre skozi in ste zaradi tega prisiljeni bivati z tako osebo.
Če pa je vse skupaj samo neslana šala, pa vam privoščim da se vas karma loti 😉 LP
Jaz pa imam občutek, da je mama v osnovi bolj flegmatik in zaradi tega morda tudi malo preveč nemarna, pač, odloži tist kruh tja na konzerve in se ne sekira o tem. In da ima hčerko, ki je zaradi tega postopoma razvila nekakšno obsesijo v nasprotno smer, neprestano čiščenje oz. celo razkuževanje!
Z leti se te razlike med osebama samo stopnjujejo.
Tukaj imamo dve odrasli ženski in ne npr. mamo in najstnico!
Če mama šele v zadnjem času postaja zadirčna, lahko da gre za začetek depresije. Hči pa je na poti, da razvije obsesivno kompulzivno motnjo, v kolikor je ni že.
Tukaj vidimo samo eno plat, hčerkino. Kako bi o teh problemih napisala mama?
Da gre (tudi) pri hčerki za neko psihološko motnjo, pa je zame dokaz tudi to, da niti ne odgovori na vprašanje komentatorjev, zakaj se ne odseli.
Morda zaradi nezadovoljstva s samo sabo, v mami potem išče napake, da se počuti bolje. Imam tudi občutek, da nima niti kančka spoštovanja do mame.
V omari s cevlji je hrana, posode, pekaci.
Imam zunaj omaro s cevlji. Bila je na kljucavnico. Pa so jo razbili, ko me ni bilo.
Tako da ne zaklepam vec.
Dam v vrecko copate in imam v avtu te copate, ki jih vzamem redno s sabo ven.
Zdaj mi daje zelenjavo po cevljih na terasi.
Dajem zelenjavo ven iz omare. In se krega.
Drugace imam po cevljih krompir, solato, cebulo.😃
[/quote]
Imaš kakšne možnosti ji priskrbeti psihiatrično pomoč…
Pač a samo tebi nagaja za zaprtimi vrati, zato, ker njen *** pucaš ali ima tudi kje drugje težave, ki bi “veljale” tudi na papirju.
Konkretno okoli fizičnega nasilja… Če te ena 80letnica pretepa, boš težko dokazala ogrožanje, če je bila že v preteklosti (dokazano) nasilna, lahko izpostaviš vedenjski vzorec.
Definitivno pa bi bilo najbolje, če odideš (če lahko). Malo poglej okoli pridobivanja psihiatričnih diagnoz, ker v nedogled tole ne bi šlo. Tudi če se tebi ne zmeša, lahko stopnjuje nasilje.
Pač resno – poskusi ji pridobiti psihiatrično pomoč.
Marsikatera pretepena ženska ne zapusti nasilnega partnerja…
“Problematično” družino izvora pa je še težje iz 1001 razloga. Od financ do občutka odgovornosti.
Za otroke psihičnih bolnikov “sistemu” ni pretirano mar, če niso glih trde droge, modrice in p*filija.
Ne vem kakšna je avtorica, samo bom zelo grdo s prstom pokazala na primer tiste jeseniške deklice, kjer “nihče nič videl, slišal ali rekel” čez “dobro in izkušeno mati” 4 (ali 5) hčera.
Sicer so lepi nasveti, ki pa s psihičnimi bolniki ne pomagajo,…
Eni “nagajajo” in dejansko “izzivaš” s svojim obstojem, če se odločijo, da se je ptič na njihov avto podelal – zarota! Ker si se s golobom telepatsko kur*ala za multinacionalke, ki prodajajo čistila in DARS, da bo manjša obraba cestišča…
Norci – ne govorimo o normalnih ljudeh, ampak norčij!
Hkrati pa si ne moreš misliti kakšno Sizifovo delo je takšno življenje… Na vsakem koraku boj in prepir, iz dneva v dan … Non stop. Ljudje ne vedo kako se nabere. Predstavljaj si blatnega psa, ki ti teka naokoli, medtem ko tla pomivaš, kjerkoli pobrišeš tja skoči in napada brisalo. Minute in ure in dneve in leta … Brez prestranka in brez rešitve.
Še enkrat, da ne bo pomote – so tvoji nasveti so top za probleme z normalnimi ljudmi, samo pri norčij ne pomagajo.
Sicer so lepi nasveti, ki pa s psihičnimi bolniki ne pomagajo,…
Eni “nagajajo” in dejansko “izzivaš” s svojim obstojem, če se odločijo, da se je ptič na njihov avto podelal – zarota! Ker si se s golobom telepatsko kur*ala za multinacionalke, ki prodajajo čistila in DARS, da bo manjša obraba cestišča…
Norci – ne govorimo o normalnih ljudeh, ampak norčij!
Hkrati pa si ne moreš misliti kakšno Sizifovo delo je takšno življenje… Na vsakem koraku boj in prepir, iz dneva v dan … Non stop. Ljudje ne vedo kako se nabere. Predstavljaj si blatnega psa, ki ti teka naokoli, medtem ko tla pomivaš, kjerkoli pobrišeš tja skoči in napada brisalo. Minute in ure in dneve in leta … Brez prestranka in brez rešitve.
Še enkrat, da ne bo pomote – so tvoji nasveti so top za probleme z normalnimi ljudmi, samo pri norčij ne pomagajo.
[/quote]
Razumem ampak pri takih norčijah ne morem podati nekega pametnega nasveta, ker tudi situacije ne poznam dovolj dobro, da bi sploh lahko kaj konkretno napisal, razen to, da kar sem že omenil. Nekdo ima alkoholika doma, ki maltretira vsako noč več let, kaj storiti? Težko je. Danes bi vsak drugi vpletel neko inštitucijo ampak sem sam ne glede na težke stvari, ki sem jih preživel absolutno proti nečemu takšnemu razen če se gre že za življenje in smrt v določenem primeru, kjer sploh ni niti ene druge izbire več ali ti ali on ali pa tretji, da pomiri situacijo pa ne glede na prihodnje posledice.
Razumem ampak pri takih norčijah ne morem podati nekega pametnega nasveta, ker tudi situacije ne poznam dovolj dobro, da bi sploh lahko kaj konkretno napisal, razen to, da kar sem že omenil. Nekdo ima alkoholika doma, ki maltretira vsako noč več let, kaj storiti? Težko je. Danes bi vsak drugi vpletel neko inštitucijo ampak sem sam ne glede na težke stvari, ki sem jih preživel absolutno proti nečemu takšnemu razen če se gre že za življenje in smrt v določenem primeru, kjer sploh ni niti ene druge izbire več ali ti ali on ali pa tretji, da pomiri situacijo pa ne glede na prihodnje posledice.
[/quote]
A veš, da tako zrelega, dostojnega in razumnega komentarja/odgovora na debato, že dolgo nisem slišala.
Res je lepo, da se še najdejo/najdemo ljudje, ki imajo/mo lahko debato, kljub različnemu ali samo neenakemu mnenju 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.
[img]http://shrani.si/f/2o/yd/4r0RyAk6/20201206144400.jpg[/img]