Najdi forum

Skutna torta

Prosila bi za recept za lahko skutno torto, ki bi bila primerna tudi za dojenčka – po možnosti brez želatine. Na Kulinarični Sloveniji sem že iskala, pa nisem našla nič primernega.

Predstavljam si jo nekako tako: spodaj biskvit, za nadev pa skuta in kakšno sadje, po vrhu smetana. Bi se to držalo skupaj?

Hvala in lp,
Katarina

Po mojem ne. Brez želatine bo bolj težka. Večina skutnih tort ima v nadevu poleg skute tudi smetano. Morda bi šlo, če vzameš rastlinsko smetano, ali pa ta pravo zmešaš s t.i. kremfixom.

Lahko pa vzameš npr. pektin, ali pa jedilni škrob, samo ne vem kako bi to šlo, saj je potreno oboje kuhati.

Jaz delam sicer skutno pito, ampak skutna krema je lahko tudi za torto enaka.

Nadev naredim takole:
500 g skute
3 jajca
50-150 g sladkorja (po okusu)
vanilij sladkor

Skuto, rumenjake in sladkor dobro premešam (z mikserjem). Iz beljakov naredim trd sneg in ga primešam skuti. To vlijem v že pečeno testo za pite in pečem še kakšnih 35-40 minut pri 170 stopinjah. V tem času se masa strdi, tako da se jo lahko v redu reže. Čez naložim sveže sadje, ali pa z gustinom zgoščen kompot iz višenj.

Jaz sicer nimam točnega recepta- se vedno po svoje zmišljujem pa vedno rata. Skutino kremo naredim tako, da
-skuto( pol kile) penasto zmiksam
-dodam sladkor po okusu-najbolje v prahu
-zmiksam eno navadno in eno rastlinsko smetano ali katerokoli imam,(zdi se mi pa bolj kompaktna, če je vmes rastlinska.

Pozdravljena,
Sama delam poleti Jagodno torto (lahko pa daš katerokoli sezonsko ali vloženo sadje).
Za podlago: 140 g masla
200 g maslenih piškotov (Albert)
Za nadev: 500 g polnomastne skute
100 g sladkorja v prahu
2 žlici mleka
100 g mandeljev ali orehov
500-600 g jagoda ali ….
500 g sladke smetane
3 vanili sladkorje (če je smetana rastlinska ni potrebno ker je sladka)
2 vrečki Kremfix
V ponvi razpustimo maslo. Piškote zmeljemo v drobtine. Stresemo v skledo, dodamo maslo in premešamo. Na krožnik damo obod tortnega modela s premerom 26 cm. V obroč damo tortne drobtine in pritisnemo, da se drobtine sprimejo v krhko – hrustljavo plast.
Gladko razmešamo skuto, sladkor v prahu in mleko. Porazdelimo na piškotno plast v tortni obroč. Potresemo z mandelji in pustimo cca. 2 uri v hladilniku.
Jagode očistimo in prerežemo na polovico, porazdelimo na plast mandeljev (malo jagod pustimo za na vrh – okras). Stepemo sladko smetano z van. sladkorjem in Kremfiksom (to dodaj pred stepanjem). Stepeno smetano porazdelimo po jagodah in ponovno damo v hladilnik vsaj 6 ur.

Torta ni videti s strani lepa je pa zelo okusna in osvežilna. Njammm, njammm.
Veliko užitkov.
Heli

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close