Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika SKUTINA PITA (umiram za to sladico)

SKUTINA PITA (umiram za to sladico)

HEj mojstrice in mojstri,

odkar sem v LJ prvič poskusila skutino pito slaščičarne hvastija(v pizzerii Foculus), ne morem brez nje nikdar, kadar se oglasim v LJ. Naj vam opišem kako izgleda: slana osnova iz krhkega testa, skutina krema, na vrhu pa je razno sadje, npr. jagoda, višnja, borovnica, marelica,….in po vrhu preliv za torte.
Sumim, da je poleg skute- mislim daje mešanica pasirane in nepasirane-zraven primešano še nekaj, ne vem ali je smetana, šlag pena ali kaj….
vendar moram povedati, da nadev oz. skutina krema ni pečena, pečeno je le krhko testo, zato mislim da krema sploh ni tako težka za pripravo.

Vse lepo in prav, a krema mi ostaja neznanka! Umiram od želje, da bi to torto oz.pito znala narediti sama, oziroma vsaj kremo!!! tako dobre pite nisem jedla še nikdar, saj skuto noro obožujem in je pojem na teden nekje okoli 2 kg (v raznih kosmičih, sladicah, z jogurtom in sadjem ali pa kar samo). V LJ pa grem zelo redko in se tresem ob misli na to skutino pito.

Za ta recept oziroma pomoč bi vam bila izredno hvaležna…Pita ni pretirano sladka kar mi je noro všeč, saj ne maram preveč sladkih in kaloričnih jedi in se trudim kuhati zdravo. Naravnost odlična je, sicer pa ima slastičarna hvastija na netu tudistran : http://www.hvastija.si , tu lahko vidite slike pit in ostalih sladic, pa tudi recept za odlične borovničeve muffine.

Staša, ki si mojstrica za vse v zvezi s skuto, ali bi mi znala pomagati? Babi, petra, mishika in ostali, ali imate kakšno idejo?

Najlepša hvala za pomoč že vnaprej, Zala

Joj, če bi vedela, kako to izgleda… Je krema bela ali rumenkasta? Če ni pečena, potem bo najbrž pripravljena z želatino. Če praviš, da je v njej nekaj kremastega in da ni pretirano sladko, bi lahko šlo za kislo smetano (ki je v raznih kremah vedno zeloooo dobra) – nekega pametnega recepta. Če ti kuhanje oz. peka ni tuja, kar sama poskusi – boš najbolje vedela, kako in kaj.

Če pa želiš, je tu en recept (rumenjaki dajejo rahlo rumenkasto barvo) za skutino kremo, ki bi znal biti precej podoben temu, kar opisuješ (sama ga še nisem testirala! – še ni bilo priložnosti 😉 )…

Sestavine za nadev:
300 g polnomastne skute
1 navadni jogurt
ščepec soli
2 vanilijeva sladkorja….. vse sestavine zmešamo v gladko zmes
3 rumenjake
120 g sladkorja……………oboje penasto zmešamo nad soparo
25 g želatine…….namočimo v pol deci hladne vode in raztopimo nad soparo
700 g stepene sladke smetane

Skutino zmes, tople rumenjake, tekočo želatino in stepeno smetano pomešamo v gladko penasto kremo (ne predoglo in ne prehitro, da krema ne upade!).

Imam še eno verzijo, ki bi znala (mogoče z nekaj spremembami – namesto mleka jogurt ali kisla smetana, želatina posebej raztopljena, mogoče brez rumenjakov) biti dobra – bom napisala kar originalen recept (jaz osebno bi ga spremenila, kot piše zgoraj):

1/2 kg skute
2 dl mleka
2 preliva za torte iz vrečke (oz. želatina!)
2 vanilijeva sladkorja
2 jajci
100 g sladkorja

V vroče mleko primešamo želatino, na hitro primešamo še skuto, sladkor, dišave, rumenjake, nazadnje primešamo še sneg obeh beljakov. Maso zlijemo v model in postavimo za dve uri v hladilnik.

Mishika, krema ni bila rumenkasta, ampak bela. Masa je trako “ravno prav kompaktna “, kot bi z nožem ali žliko rezal sladoled, ampak je še vedno slastno kremasta. Upam da razumeš kakšno trdoto mislim. Nevem pa ali je pripravljena z želatino. Nadeva je prb. 3 cm in čez sadje s prelivom.

Prej sem napisala tudi naslov – – klikneš na ponudbo, poiščeš pite in lahko vidiš na levi strani ekrana s tremi različnimi prelivi, mogoče boš tako bolj vedela, kaj imam v mislih.

Verjetno bi lahko bila tudi kisla smetana, ali pa sladka, ne vem….
Mishika, samo to ti rečem – če je še nisi poskusila, jo daj čimprej ker je BOŽANSKA, in tudi zelo osvežilna v teh vročih dneh.
Iz iste verzije pit (enako testo oz. obod) majo tudi čokoladno pito s čokoladno-smetanovim polnilom, po dnu testa pa je premazana z nuttelo (to sem že ugotovila:), nisem ne ven kakšen ljubitelj čokolade ampak ta pita je pa …..mmmmm….ni sicer tako osvežilna kot skutina, a vseeno božanska!
Če imate še kakšen dober recept za čokoladno kremo, se tudi priporočam.

Hvala za nasvete, čisto vsak je dobrodošel. Tako dolgo bom poskušala, dokler ne odkrijem pravega okusa na svojem krožniku.
Lepo vas prosim, pomagajte mi z idejami.

Zala

No, potem pa res morda poskusi z drugo varianto (brez rumenjakov!) ali pa res samo gladko zmešaš skuto in jogurt ali smetano, vmes pa vmešaš želatino (dvomim, da ne bi bilo želatine v tej masi).

Kar se čokoladnih krem tiče, mi je daleč najboljša tista čisto enostavna krema, kjer čokolado raztopiš v topli (vroči) sladki smetani, pustiš, da se ohladi in potem zmiksaš (čokolade ne sme biti preveč!!). Mi je res veliko boljša od vseh maslenih čokoladnih krem.

Aja: te slaščičarne pri nas ni 🙂 – sem iz štajerskega dela. Imamo pa tudi nekaj zelo dobrih slaščičarn, kjer si človek včasih res želi, da bi bil miška in lahko smuknil v kuhinjo malo pošpegat :).

Mislim, da pite Hvastija prodajajo tudi v Intersparu ali v Merkator centrih med sladicami;) so pa res odlicne, mnjami( za prste polizat);)

Joj jaz tudi obožujem pito z skuto in sadjem!

Tako punce: če mislite samo lušte delat, bo slej ko prej katera morala košček te pite tudi v naše kraje poslat :))). Sem jo namreč iskala v Interšparu in imajo samo sladice od Kruh-pecivo, tu in tam se najde kakšna od Zmajčkovega butika. Na Hvastijo pa so pri nas očitno pozabili oz. nismo interesanten trg :).

Živjo,

joj js sm pa danes bila v LJ in sem šla spet na to skutino pito, pojedla sem za sladico kar 2 kosa – enega z borovncami in enega z višnjami.
Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!!!

Sem se tolk trudla da bi okušala kaj je not, pa mislim da bo kr stepena sladka smetana. A je katera to že kdaj poskusla doma delat? Mishika sorry da ti delam lušte 🙂 ampak ti si poslala podoben recept s sladko smetano…A si ga kdaj že delala mogoče? Al pa kdorkoli drug?

Lep dan, Zala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close