Najdi forum

Skuta!

Zelo rada imam skuto in zanima, če je že kdo izmed vas pokušal skuto narediti sam doma? Naši znance na kmetih delajo zelo dobro skuto, ki jo včasih jem, ampak so precej oddaljeni od nas, da bi jih vprašala, ko to gre. Vem, da je potrebno dati sirilo v mleko, ampak točnega recepta nimam.

Hvala v naprej

Irena

Tukaj na Svedskem se ne dobi prave slovenske skute, pa jo jaz dostikrat naredim kar sama in sicer brez sirila 🙂 Zelo preprosto:

v 1l mleka dam 1 navaden jogurt, zmesam, zavrem, da se zacne sir locevat od tekocine, malo pokuham, nato pa precedim skozi cedilo, cez katerega sem polozila gazo in pustim, da se ohladi.

Koliko je skuta pusta, je odvisno od tega, kaksno mleko/jogurt vzamem. Jaz ne maram prevec mastne, zato vzamem ponavadi kar 1.6% mleko in navaden 3% jogurt.

Jaz sem jo nedavno naredila iz navadnega (torej nealpskega) 3,2 mleka in ene limone. Postopek je sicer isti, kakor ga opisuje Ursa.
“Izkupicka” je zelo malo, je bilo pa slaaadko… 🙂

Pravo sladko skuto proizvaja Planika Kobarid in jo lahko kupiš v Mercatorju. Je v malce višjih lončkih z modrim pokrovom (če se ne motim). Ta skuta je narejena s sirilom in je polnomastna. Druge skute, ki se jih dobi na trgu pa so iz posnetega mleka(to so bolj sirčki kot skute).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close