Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine skupnost dedičev

skupnost dedičev

Pozdravljeni. Po zapuščinski obravnavi po pokojnem sorodniku sem eden od mnogih dedičev – 1/42. Strašno. Zanima me, ali lako in kašen je postopek, če bi svoj delež prodal enemu od dediču oz. kako bi vnovčil svoj delež, daj gre za kmetijska zemljišča, ki jih obdeluje en dedič, ostali pa veselo plačujemo davke. Pa ne gre samo za to. Zemljišča ne potrebujem, kakšen evro pa bi mi prav prišel.Lep pozdrav

Če ste imeli v mislih “navadno” prodajo, potem ni nobene razlike v tem ali prodajate solastninski delež ali pa celoto. Postopek je popolnoma enak. Zagotovo je že kje na tem forumu obrazloženo kako poteka postopek prodaje kmetijskega zemljišča (začne se z objavo ponudbe za prodajo kmetijskega zemljišča-predhodno pridobite potrdilo o namenski rabi zemljišča, da se pripričate ali so res vse parcele kmetijsko zemljišče). Posebnost v vašem primeru je samo ta, da imajo (vsi) ostali Solastniki predkupno pravico. Ali se bo kdo od ostalih solastnikov sploh prijavil na vašo ponudbo, pa je stvar vsakega posameznika. Prisiliti v nakup namreč ne morete nikogar.

Za solastnino pa pride v poštev tudi nepravdni postopek za razdružitev solastnine, seveda le v primeru, če se med seboj ne morete dogovoriti kako bi si razdelili solastno premoženje. Tudi o tem smo že pisali na tem forumu.

Osebno menim, da je solastnina v večini primerov neprimerna oblika lastnine in bi jo bilo čimprej potrebno preoblikovati v lastnino enega samega človeka (npr. z odkupom, z razdelitvijo na način, da vsak solastnik postane edini lastnik določene parcele-vsak solastnik dobi nekaj parcel v svojo izključno last…). Največkrat je pri solastnini tako, da ima samo eden solastnik nepremičnine v dejanski posesti, vsi ostali pa samo plačujejo davke. Le čemu?

Strinjam se z vami DANAJA. Prodal bi seveda enemu od dedičev, saj nas večina – po pravici povedano sploh ne ve kje je ta zemlja. Plačevanje davkov nekomu drugemu pa se mi zdi res nesmiselno. Še to bi vprašal – kako bi ocenil vrednost zemljišča. Vem da obogatel ne bom, ampak po ni brezvezni ceni pa se tudi ne bi smešil.

Kmetijsko zemljišče se v praksi prodaja od 0,5 €/m2 naprej, če ni ravno na kakšni bolj prestižni lokaciji, kjer se pričakuje močan porast cene zaradi spremembe namembnosti.
Pa si izračunaj, koliko lahko dobiš zanj npr pri ceni 1€/m2. Nekaj več kot 200 € za ha! In zavedati se moraš, da so s tem povezani precejšnji stroški in poraba časa, če vas je toliko.
Tako da, če je tako, da vse skupaj nima posebne vrednosti, je najbolj pametno, če se z tistim, ki zemljo obdeluje dogovoriš, da mu delež podariš, on pa naj vse uredi in plača stroške postopka. Ti pa se rešiš davka in urediš zadeve vsaj za svoje potomce.
če pa se pričakuje močno povečanje vrednosti, ti kmet zemlje najbrž ne bo sposoben odkupiti po ceni, ki jo predvidevaš. Potam vam ostane samo, da čakate, kdaj in če se bo kaj zgodilo in se ponudila kakšna dobra prilika.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close