skupaj ali narazen??
Običajno za vsako pravilo ali odločitev obstaja razlog. Preprosto povedano se narazen pišejo samo tiste besede, med katere se lahko kaj vrine, npr. kakor ŽE koli ipd.
Meni se to ne zdi smešno ampak je popolnoma legitimen in zame tudi prepričljiv kriterij, ki tudi razumsko upravičuje pravopisno pravilo; če pa ima kdo boljšega, z besedo na dan!
Naj se navežem kar na Logikovo razmišljanje.
Možni razlog, ki ga vidim za pisanje besed s končnico -koli narazen, je edino v ekonomičnejšem tiskarskem prelomu. Namreč, besede, ki vsebujejo končnico -koli, so običajno kar dolge, nekako predolge, in kot take povzročajo težave računalniškemu prelomu besedil.
In še osnovni razlog, t.j. zakaj ne vidim prave logike v pisanju besed s končnico -koli na razen: -koli je nekakšna končnica, sicer nepregibna, pa vendar končnica, ne pa samostojna beseda!
Če pa se kljub temu zagovarja ločevanje končnice od korena, pa naj se potem samostojno zapisujeta tudi končnici -krat in -najst (in še kakšna), recimo, petnajst krat, dva krat, deset krat itd. ali pa dva najst, šest najst ipd.
In kakšno je moje mnenje o koli kot samostojni besedi? Slovenisti so ustrelili kozla, ko so odredili pisanje -koli kot samostojne besede.
Lahko pa se zelo motim. Razsvetlite me, prosim!