Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis skupaj ali narazen??

skupaj ali narazen??

Živjo!

Imam eno vprašanje, in sicer – kadarkoli ali karad koli? Zanima me, katera oblika je bolj pravilna.

Hvala in lp, Tanja!

Stari pravopis je dajal prednost pisanju skupaj, novi pa daje prednost pisanju narazen, tako da lektorji večinoma upoštevajo slednje. Meni se zdi smešno.

Običajno za vsako pravilo ali odločitev obstaja razlog. Preprosto povedano se narazen pišejo samo tiste besede, med katere se lahko kaj vrine, npr. kakor ŽE koli ipd.
Meni se to ne zdi smešno ampak je popolnoma legitimen in zame tudi prepričljiv kriterij, ki tudi razumsko upravičuje pravopisno pravilo; če pa ima kdo boljšega, z besedo na dan!

Kadar ŽE koli, hja… super zveni. Ma te prosim. Tudi zame je to popoln nonsens, ker sama beseda KOLI ne pomeni nič.

Če bi hotel uporabiti ta izraz, bi recimo napisal “kakorkoli že”.

Vseeno pa se strinjam, da morajo tudi jezikoslovci kdaj na novo izumiti toplo vodo.

Strinjam se s Filipom in Netto, da je pisanje skupaj precej čudno, ampak odkar vem za pravilo, tudi jaz pišem zadevo narazen. Pravilo pač.

Naj se navežem kar na Logikovo razmišljanje.

Možni razlog, ki ga vidim za pisanje besed s končnico -koli narazen, je edino v ekonomičnejšem tiskarskem prelomu. Namreč, besede, ki vsebujejo končnico -koli, so običajno kar dolge, nekako predolge, in kot take povzročajo težave računalniškemu prelomu besedil.

In še osnovni razlog, t.j. zakaj ne vidim prave logike v pisanju besed s končnico -koli na razen: -koli je nekakšna končnica, sicer nepregibna, pa vendar končnica, ne pa samostojna beseda!

Če pa se kljub temu zagovarja ločevanje končnice od korena, pa naj se potem samostojno zapisujeta tudi končnici -krat in -najst (in še kakšna), recimo, petnajst krat, dva krat, deset krat itd. ali pa dva najst, šest najst ipd.

In kakšno je moje mnenje o koli kot samostojni besedi? Slovenisti so ustrelili kozla, ko so odredili pisanje -koli kot samostojne besede.

Lahko pa se zelo motim. Razsvetlite me, prosim!

Poba, vse skupaj je razložil že logik, zakaj besede s koli raje pišemo narazen. Brez veze je ponavljati. Tako da ne gre za kakšnega ustreljenega kozla. Pa še to: koli je tudi samostojna beseda – npr. “pet krat dva”.

Oprosti, zdaj pa mi ni nič več jasno. Napisala si:

“koli je tudi samostojna beseda – npr. “pet krat dva”.”

Kje je tu koli?

Sicer pa podpišem post od poba. Pameten poba!

Oprosti, mislila sem krat, ne koli.

Joj, to slovnico pa res spreminjajo vsako leto. Jaz sem se v srednji šoli še učila, da je možna in ena in druga varianta. Pa od srednje šole ni tako daleč. 🙂

Saj je še vedno možno oboje, le da zdaj bolj priporočajo pisanje narazen.

Edini pravilo, ki se ga je res treba pri tem držati, je doslednost: če v istem besedilu pišeš enkrat skupaj, drugič narazen, potem pa to je narobe.

Se čisto nič ne čudim, če so otroci v šoli zmedeni…. vsako leto nova slovenščina. Pih…..

Zadnji pravopis je iz leta 2001, torej se že skoraj štiri leta ni nič spremenilo 🙂
In glede na izkušnje s prejšnjim, se nam obeta mirnih 30 let, preden bo izšlo kaj novega.

Pa kljub temu še dosedaj ni bilo izumljeno štiripičje in petpičje. Kako bo šele tedaj hudo otročkom …

Daj no daj, Filip…. malo manj ciničnosti.

Zaradi ene “nove” besede v učbeniku le-ta ni bil več uporaben za naslednje šolsko leto. Učiteljev očitno to ne moti, moti pa mene in mojo denarnico.

New Report

Close