Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem skrta napaka/starAvto

skrta napaka/starAvto

Pozdravljeni!

Odločam se za nakup vozila, starega največ pet let. Zanima me kako je s temi skritimi napakami? Sem slišala razne zgodbe, da te avtohiše nategujejo kolikor se le da in tudi prodajajo avtomobile, ki so dejansko potrebni velikih popravil.

Na kaj naj bom pozorna? Ali bom lahko avto vrnila, če bo kaj narobe oz. če si recimo premislim? A me zakon varuje pred temi ‘skritimi napakami’ ? Prosim za pomoč in nasvete, tistih ki se na to spoznate.

zakon te varuje samo toliko kolikor ga poznaš. in bo na koncu odločalo ali ga ti bolj poznaš ali prodajalec.

sicer te pa ne bo nategnil renomiran prodajalec… kak premium selection pri bmw, ali peugeot ma moj peugeot neko foro ipd…

Stara avti so dobar za pare služit. Ja ko prodajam mal povem a mal ne. Kažem naprimer : sa auspuh ni problema , a ne kažem, da auspuh ni sploh (hahaha). Kaj rabš ? Mam eno mečko 15 let (ko raketa) i jednog bemfiča g. 1996 zelo lep !

Za kozlat!! Zdej so kao skrite napake in z njimi povezani zakoni že postali slovenski nacionalni šport…

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

DRRR sej ne da bi rada se tožarla z avtohišo in za teh 8 jurjev hotela nevem kako hud dober avto ipd.. Ampak toliko je primerov, ko prodajo pokvarjen avtomobil ipd.. Nekdo od mojih sorodnikov je ostal na prvem križišču in avto več ni vžgal… Žal mu ni uspelo dobit denarja nazaj. Priznaj da ni fer, da ti nekdo proda avto pa VE da z njim nekaj ne štima in to hudo ne štima, npr da ti kar crkne na križišču, ni airbagov, pušča olje ipd… To ni noben nacionalni šport, če se probaš zavarovat pred tem.. Res me zanima kaj bi bilo za kozlat, če bi se zaletela z njim in ne bi bilo notri airbagov, čeprav piše da so. Samo ne takoj posploševat saj mislim da dobro veš kaj delajo prodajalci avtomobilov. Mislim pa da ni nič narobe če malo povprašam na forumih in si preberem kaj je bilo že napisanega o tem.
Če nimaš pametnega komentarja se ga raje vzdrži.

Lej, to ti je isto, kot če se ti dol daješ s poročenih descom, potem pa postaneš njegova partnerka in se še tebi skurba….kje je tle garancija??

Dejte se že enkrat začipat v betico dejstvo, da je treba VSAK, tudi 1 leto star avto, po nakupu peljat h mehaniku, da ga poštima, če že ob nakupu tega niste sposobni izvest…

Totalno nemogoče je, da bi ob pametnem nakupu nekdo ostal na cesti na prvem križišču….potem bi pa kar vsi neke garancije in skrite napake uveljavljali zavoljo svoje nesposobnosti…

Ker dejstvo je, da novejši letnik in višja cena nista prav nobena garancija za nekvarljivost…lahko imaš srečo, lahko pa smolo….tko gre to, draga moja….in prej ko se boš s tem sprijaznila, manj boš razmišljala o strahovih…

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Poglej si zakon o varstvu potrošnikov v delu, ki govori o nakupu rabljenega avta. Avtohiša mora dati garancijo na avto, skrite oz. stvarne napake pa niso kar vsaka okvara, ampak tisto, kar z normalnim pregledom avta ni mogoče ugotovit. Če ti ne dela klima, to ni skrita napaka, ker bi jo lahko vključila na licu mesta in videla, ali dela. Skrita oz. stvarna napaka so pa recimo prevrteni km, pa verjetno bi se našlo še kaj – skratka napake, ki jih je prodajalec namerno zamolčal, pa je vedel zanje, in avto zato ni takšen, kot so ti zagotavljali.
Obvezno se pri prodajalcu pozanimaj, koliko mesecev garancije nudi za avto, obvezno zahtevaj pogodbo z opisom avta (koliko je km, če so kakšne že vnaprej znane poškodbe – recimo od toče ali kaka praska kje).
Na avtomobilizem.com imaš celo jaro kačo tem, katerih prodajalcev se je dobro izogibati. Lej, če ti je kdorkoli pičico sumljiv, samo odkorakaj proč. Pleha je kot jesenskega listja. Aja, pa pred nakupom reskiraj par evrov in avto odpelji do svojega oz. tebi znanega mehanika, naj ga mal pogleda.
Drrr pa ne rabi nobenega zakona o varstvu potrošnikov, ker je tako pameten, da ga nihče ne more nadmudrit.

Če tester pokaže realne km po števcu, to ni nobena skrita napaka…ČEPRAV se tud zgodi, da ima avto prevrtene km in tester ne zazna….očitno so hekerji v prednosti pred izsledovalci….

Einstein, potem si pa že ti, a ne. In kaj si hotel zdaj s tem povedati?

Skrita napaka bi bla recimo namerno ustvarjena…npr. cukr v tanku, voda v motornem olju, turbina ali avt. menjalnik zrihtana glih tolk da delata, itd….itak da se čez čas pokažejo felerji, ki jih povprečni mehaniki tud ob nakupu ne znajo videt…

Zato vedno ponavljam: kupite avto, ki ima vsaj 30.000 km narejenih v enem letu….v tem primeru se človk res težko zajebe…pa mal psihološko ocenit prodajalca….pa ne hodite npr. ljubljančani hodit kupovat avto na štajersko, gorenjsko ali dolenjsko ker se v večini primerov vozijo v Lj in delajo oh in sploh km(sploh dizelaši in hkrati avteki srednjih-viških rangov)… Koprčani pa zelo težko…

Einstein, potem si pa že ti, a ne. In kaj si hotel zdaj s tem povedati?[/quote]

WTF!!?? Napiši razločno, da se da razumet….

Kaj sem hotel povedat? Ne zastopiš? Programerji, ki izdelajo software za odkrivanje napak, zamujajo za hekerji, ki s svojimi softwari prevrtijo km in tega tud najnovejši in najboljši testerji ne zaznajo…kaj bi še rada vedla?

Einstein, potem si pa že ti, a ne. In kaj si hotel zdaj s tem povedati?[/quote]

WTF!!?? Napiši razločno, da se da razumet….

Kaj sem hotel povedat? Ne zastopiš? Programerji, ki izdelajo software za odkrivanje napak, zamujajo za hekerji, ki s svojimi softwari prevrtijo km in tega tud najnovejši in najboljši testerji ne zaznajo…kaj bi še rada vedla?[/quote]

Joj, Drrr, pojdi ti raje še na enega jelena. Samo res ne veš vedno čisto točno, kaj misliš, a ne.

Če tester pokaže realne km po števcu, to ni skrita napaka, si napisal. Itak da ni.

Hekerji prevrtijo km in najboljši testerji tega ne zaznajo – to je stvarna napaka, samo da se je ne da pogruntat s testerjem.

Jaz pa avta za živo glavo ne bi kupila pri avto hiši. Ker vsi goljufajo. Jim prodaš staro kripo, naslednji dan pa se ta avto prodaja jurja dražje kot fensi šmensi ultra ohranjen.
Rabljene avte kupujem striktno pri zasebnikih. Če vidim črno za nohti, kombinezon ali prodajalec pove, da se ‘spozna’, samo zbrišem v drugo smer, ker je bil avto sigurno totalka. In do zdaj sem dobila same take avte, da stoj in glej. So nam služili še dolga leta z minimalnim vložkom. In tudi veliko ljudi ne mara res ohranjenih avtov prodat posrednikom, ker jim preveč zbijajo ceno. Krša se pa vsak rad znebi.

To, da je garancija za dober nakup 30k na leto, je en lari fari. To pomeni, da mora imeti 5 let star avto 150k km. Hvala lepa zanj.

Pa to, da so kilometri po števcu realni… Kako pa pri novejših avtomobilih veš, da je v avtu originalna mašina? Brihte brihtne. Najbolje je, da pred nakupom avto pregleda mehanik. Drugače pa lahko meni avto super dela, lahko sem 1. lastnik, pa me bo naslednji dan pustil na cesti, ker bo na primer šla turbina. Ljudje se ne zavedajo, da kupujejo rabljen avto, ne novega, ki ima vedno neko garancijo. Radi bi napol zastonj 5 let star avto, ki bo vsaj 5 let delal brez servisa. Takih ni. Tudi če avto stoji v garaži, se materiali starajo in je treba z leti kaj zamenjati.

To, da je garancija za dober nakup 30k na leto, je en lari fari. To pomeni, da mora imeti 5 let star avto 150k km. Hvala lepa zanj.

Pa to, da so kilometri po števcu realni… Kako pa pri novejših avtomobilih veš, da je v avtu originalna mašina? Brihte brihtne. Najbolje je, da pred nakupom avto pregleda mehanik. Drugače pa lahko meni avto super dela, lahko sem 1. lastnik, pa me bo naslednji dan pustil na cesti, ker bo na primer šla turbina. Ljudje se ne zavedajo, da kupujejo rabljen avto, ne novega, ki ima vedno neko garancijo. Radi bi napol zastonj 5 let star avto, ki bo vsaj 5 let delal brez servisa. Takih ni. Tudi če avto stoji v garaži, se materiali starajo in je treba z leti kaj zamenjati.[/quote]

Tvoj problem, če narediš obvoz pri 5 let starem s 150.000 km ….marsikdo ni posran in ga vzame……..

So znamke, pri katerih 150k prevoženih km ni problem, pri večini, ki se prodaja, pa je. Nimam nič proti rabljenim avtomobilom, daleč od tega, ker pri novem največ izgubiš. Trdim samo, da veliko prevoženih km na leto ni garancija za kakovost in za to, da bo avto še naslednjih 5 ali 10 let tako pridno delal.

Pri mašinah je danes res skoraj nemogoče ugotoviti, ali je prevrtena. Dobro si je ogledati tudi karoserijo in notranjost avtomobila. Če ima avto na števcu 50-100k, volan in prestavno ročico pa zdrsana, kot da bi jih s šmirglom drgnil, zelo verjetno nima le 100k, razen če je taka znamka, da ji že pri novem vse škripa.

150.000 km prevoženih za noben avto ni problem. Halo no. Folk je čisto preveč obseden s temi km, kot da avto po 100.000 čez noč doživi razpad sistema. Vsak avto, tudi ta zadnji romunski krš, bi moral zdržati do 200 jurjev. No, celo tako je, da jih bo prej dočakal krš kot preveč opremljen avto, ker ima vgrajenih čisto preveč dragih in občutljivih elektronskih delov.

Nee, sploh ni problem, pa tudi 300.000 km bo vsak zdržal, vprašanje je samo, kolikokrat ga bo treba vmes “dokapitalizirati”. Res je, da nekatere staaare mašine delajo kot urca, je pa vprašanje, če ste se zato pripravljeni voziti v “drvarnici”. Včasih so delali vzdržljive mašine in slabe karoserije, danes pa obratno. Nekje je treba najti kompromis.

Malo poglejte te nemške oddaje, ki jih imajo…je bilo zadnjič tam enih golfov 2, ki so naredili že čez po milijon km! A si predstavljate koliko zdržijo mašince?

Seveda se morajo glavne zadeve menjati, še posebej mazivo…drugo ni toliko pomembno kot res pravilno mazanje, na tem je poudarek…kar se motorja tiče seveda.
Jaz nobenega motorja od 100.000 – 150.000 km niti ne pogledam pa je šlo vedno vse ok. Seveda pa je redno vmes menjavano olje, kaj drugega pa ne. Nič od nič. Le olje in airfiltri.
Ljudje zmečejo v avtomobile oz servise cela premoženja! Najvišji zaslužki/profiti poleg bank so na teh servisih. Za vsako figo tečejo tja. Oni pa to s pridom vnovčijo.

samo glede garancije.

če kupite avto pro dilerju(torej pri pravni osebi) vam mora po zakonu dati garancijo, mislim da 1 leto. In JA to velja tud za rabljene avte pa ni važno koliko so stari in koliko km imajo.

Tako je,

Ker si tolk podkovan, pa še dopiši kaj vse spada po zakonu med garancijo…

Tisto o 1 letu je napaka, je pa določeno , da je minimalno 1 mesec

@drrr

prebri kako garancijo pa boš videl kaj spada not.

http://www.ti.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article//5426/

New Report

Close