Škrpina
Živjo!!
Ovako, glede na to da sem dalmatinka, svetujem ti “iz prve roke”, v rokavu pa imam 2 recepta, en “tapravi”, drug bolj za kontinentalce, ziheraški.
Če je škarpina velika, lepa, najboljša je na brudet, in to reče se “na suho” – to pomeni da vse sestavine daš na začetku noter, potem pa daš kuhat. Če nimaš (nimate) rada kuhane ribe, pa jo lahko spečeš v pečici.
Torej, brudet: čebulo narežeš na kolobarčke, toliko da prekrije dno posode, nasekljaš tudi česen na tenke kolobarčke (2-3), ter tudi peteršilj, zelo drobno. Daš v posodo (mora biti bolj široka kot visoka, tako da po možnosti cela riba stane noter), doliješ recimo 2 žlici olivnega olja (malo imam težave s količinami, ker vse delam “na uč”), dodaš eno majhno žličko paradižnikovega koncentrata (če nimaš svežih paradižnikov, še eno), eno majhno žličko vinskega kisa, ščepec soli, vse lepo premešaš in položiš da je dno pokrito, na to narežeš na rezine 2-3 sveža paradižnika, lahko tudi pelate,na to položiš ribo (seveda očiščeno) ter zaliješ z majhnim kozarcem belega (ne sladkega!, takšnega bolj namiznega – za “špricer”) vina, pokriješ z pokrovko. Daj prvo kuhat na močen ogenj, dokler ne “zacvrči”, potem še 1-2 minuti na močnem ognju, zatem pa zmanjšaj na minimum. Kuhaj “do mehkega” – riba je kuhana zelo hitro, pazi da se ne razkuha, najlažje preveriš tako da previdno z vilico poskusiš meso uzdigniti od kosti na sredi, če gre, gotova je. Drugače bi jaz rekla kakšnih 15-20 minut, razen če je zelo velika, potem seveda več. Občasno posodo samo potreseš, tako vodoravno, ne smeš mešati, ker se ti bo riba razpadla!! NE dodajaj nobene vode, čeprav se čudno sliši! Če opaziš da je ful tekočine nastalo, nekaj časa kuhaj odprto. Zraven najbolje paše polenta, malo trša, taka, za rezat. Uživaj!
Druga varijanta: ribo dobro nasoli, tudi odznoter, namaži z olivnim oljem, daj na pekač, nalij še ol. olja in peci. Ali pa, nareži krompir na rezine, posoli in naolji ga, položi ribo na njega, peci, krompir tako dobije tako fini okus, mljask. Po želji lahko vtisneš v odprtino ribe malo peteršilja ter kolobarček limone, druga varijanta namesto peteršilja lovorov list (pazi, ful močan okus!), ali malo rožmarina. Dobro je da ribo nasoliš, ali začiniš ter naoljiš že prej,tako da se malo paca, ampak ni nujno.
Upam da ti bo všeč! Eh, še nekaj, ko čistiš škarpino, pazi da se ne nabodeš na plavuti, te so strupene tudi po zamrzovanju. Če te pa piči, hitro daj prst pod zelo, zelo vročo vodo (kolikor lahko preneseš), to nevtralizira strup in ne skrbi, saj je
strup že slab, malo te bo edino bolelo.
Pa, dober tek!
LP,
Sonja
Forum je zaprt za komentiranje.