Najdi forum

Škrob

Počasi sem si že malce ogledovala recepte, pa me pri nekaterih zmoti škrob. Ali vedno če piše v receptu škrob dodajate le-tega, meni je nekako odbijajoč – bi morda lahko dala toliko več moke ali česa drugega?
Saj imam sicer še čas (no kuhinje seveda še ni, se mi že tako močno kolca po njej), ampak za vsak slučaj si pripravim rešitve že sedaj.

Lp, maja

Se mi zdi, da je škrob(koruzni) manj agresiven z okusom. Pri meni vedno ostane okus po moki, zato je ne maram. Velikokrat uporabim škrob, tudi če je napisana moka. Sicer pa stvar okusa. Je vseeno kaj uporabiš, po moje.

lp

Julija

Julya sem malce brskala po tujih straneh in našla par nadomestkov, bomo še počakali na peko potme pa videli razultate.
Baje naj bi 1 žlico škroba lahko nadomestili z 2 žlicama več namenske moke, eno žlico krompirjevega škroba ali tapiokoinine moke, riževega škroba in eno žlico “arrowroot”. (upam da kdo ve kj to je, meni se ne sanja)

lp, m

Aprilia, v slovarju piše, da je to maranga, sago. Pa ne vprašaj me, kaj je to. Se mi ne sanja. Bom sina vprašala, če ve, kje kuhar.

lp

Julija

Ja sem že gledala malce fotke na googlu pa mi še vedno ni nič jasno, se pa priporočam za info od kuharja…

p, m

Napaka, maranta ne maranga. Samo sem našla samo okrasno rastlino, nič drugega.

Sago je pa moka iz palminega stržena.

Bomo še iskali. Pa še kuhar bo kaj povedal zvečer, ko pride domov. Poročam.

lp

Julija

Tule je bilo govora o “arrowroot” nekaj dni nazaj…

Lahko noč!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Vladka hvala. Torej je maranta ali sago isto???? Saj ne vem, mi ni čisto jasno. Moj sin me je pa tudi samo debelo gledal. Sem šla potem v njegov kuharski priročnik iz srednje šole gledat pa nisem nič našla.

Nočko vsem.

Julija

Aprila,

malo sem radovedna in me zanima, zakaj imaš negativno mnenje do škroba oziroma odbijajoč odnos.

Moje mnenje je, da je pri vseh sestavinah škrob še najmanj “negativen”. Veliko manj priporočljive so maščobe in jajca. Seveda maščobe in jajca niso neposredno zamenljivi s škrobom, pripomorejo pa k temu, da je rezultat bolj “fin”.

Kaj pa vem, že od doma sem bila navajena da ne uporabljamo škroba, morda mi ni všeč ker je tako fin, ali ker rahlja in si s tem “domišljam” kemijo…
Pojma nimam…

Aprila, škrob od Rufa je 100% naravni izdelek (koruzni škrob) in ne vsebuje glutena.

lp

Julija

Me pa zanima kako potem postane testo rahlo? Če je res fino prečiščena moka…

p,

Tole je prepisano iz učbenika Kuharstvo za srednje šole.

POMEN ŠKROBA ZA TESTO

Škrob je za testo vezilno sredstvo. Z žvrkljanjem, mešanjem, stepanjem in gnetenjem ga vmešamo med druge sestavine testa. V mrzli vodi se ne topi. Pri temperaturi okoli 60 stopinj nabrekne, med 60 in 70 stopinjami zakleji, pri 260 stopinjah pa dekstrinizira (skorjica). Med nabrekanjem veže škrob velike količine vode.

ŠKROB

Del pšenične moke v testu včasih zamenjujemo s čistim škrobom (iz krompirja, koruze itd). Testo je po njem nežno in gibko. Za kvašeno testo škrob ni primeren, ker kvasne glivice ne morejo iz čistega škroba razviti vzhajalnega procesa. Pri nas dobimo v trgovinah več vrst škroba.

Mogoče sem kaj potešila tvojo vedoželjnost.

Lp

Julija

Joj Julya še dobro da imate pri vas kuharja, si bom pa tala dva odstavka zapomnila, škoda da še na sorodnih izobraževanjih nimajo česa podobnega (turizem)

Hvala!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close