Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Skrb za očeta

Skrb za očeta

Spoštovani!
Zanima me, ali obstaja kakšna pravna pot, da bi neodgovornega polbrata prisilila, da bi skrbel za očeta. Sem nezakonska hči, s svojim očetom razen v najrosnejših letih nisem imela stikov. Kolikor vem, ni zame niti plačeval nobene preživnine. Poiskal me je, ko sem bila že odrasla, in sicer zato, ker se je ločeval in sta z bivšo ženo z darilno pogodbo hišo prepisala na svojega edinca, torej mojega polbrata. Problem sem bila jaz, nezakonska hči, ki bi lahko po očetovi smrti zahtevala nujni delež, zato je oče želel, da se temu na sodišču odpovem. To sem brez problema storila, saj teh ljudi sploh nisem poznala. Takrat sem tudi videla, da so v darilni pogodbi zelo natančna določila, kako bo sin skrbel za očeta do njegove smrti. Od tedaj sva z očetom imela nekaj stikov, stvari pa so se spremenile, ko je hudo zbolel. Izkazalo pa se je, da sta s sinom v zelo konfliktnem odnosu in da ni pripravljen čisto nič skrbeti zanj. Oče se je zato začel obračati name, ker živi sam in seveda potrebuje pomoč, poleg tega ima zelo majhno pokojnino in si je plačevati ni sposoben. Do neke mere sem mu sicer pripravljena pomagati, spremljam ga k zdravnikom, najela sem gospo, ki mu nosi kosilo in pospravi, žal pa potrebuje vse več nege, ker se mu je bolezen zelo poslabšala. S polbratom se je nemogoče dogovoriti; za negovalko ni pripravljen plačevati niti polovice, sam ni pripravljen nič poskrbeti za očeta, niti obišče ga ne, za dom noče doplačevati (sicer pa tudi oče noče v dom), zagrozila sem že, da bom očeta nagovorila, naj razveljavi darilno pogodbo, ker ne izpolnjuje dogovora, pa se mi je le smejal, da bo oče vsak čas umrl in da ni več sposoben priti do sodišča, kar je tudi res. Ob grožnji, da bom zahtevala povrnitev svojih stroškov, pravi, da on pri meni ni naročil nobene storitve. Skratka, sem povsem v pat poziciji: človeka ne morem pustiti umreti kot psa, hkrati pa se mi zdi precej neumno, da sem kar naenkrat jaz tista, ki naj bi skrbela zanj tako fizično kot finančno. Ali obstaja kakšna (hitra) pravna pot, po kateri bi brata prisilila, da bi npr. plačeval storitve, ki jih zdaj plačujem jaz (negovalka, kosila itd.) oziroma, ko bo oče umrl, kako lahko od polbrata zahtevam, da mi te stroške povrne? Najlepša hvala za odgovor.

Spoštovani!
Glede na to, da sta vaš oče in polbrat sklenila Darilno pogodbo, v kateri je določena skrb za vašega očeta, je možno izpolnjevanje teh določil uveljaviti s tožbo po sodni poti, saj z neizpolnjevanjem le-teh krši Darilno pogodbo – ali pa preklicati darilno pogodbo zaradi hude nehvaležnosti, ki jo polbrat izkazuje do darovalca, svojega očeta. Po slovenski zakonodaji je mogoče preklic darila uveljaviti v roku enega leta, odkar se je to začelo dogajati (noče skrbeti za bolnega očeta…). Darilno pogodbo lahko pisno prekliče vaš oče, če se s tem strinja vaš polbrat, sicer mora tudi preklic darila uveljaviti s tožbo pri pristojnem sodišču. Predlagamo, da si izberete odvetnika, kateremu lahko pooblastilo za zastopanje podpiše vaš oče tudi na način, da mu k odvetniku ni potrebno osebno iti (komunikacija preko telefona), prav tako bo lahko odvetnik vodil postopek brez njegove vsakokratne prisotnosti. V kolikor vaš oče ne bo izpeljal nič od prej navedenega, prijavite svojo terjatev v zapuščini po očetu ( v višini vrednosti oskrbe zanj – po cenah kot v domu ostarelih in sicer za ves čas, odkar skrbite zanj (za ta namen bi bilo dobro, da bi vam morda oče sedaj podpisal nek dokument, izjavo, od kdaj in kako skrbite zanj – tako izjavo napišite in mu jo dajte v podpis ter jo skrbno shranite pri sebi)) in zahtevajte vračilo darila zaradi uveljavljanja nujnega deleža. Najboljše za vas v tem primeru je, da se pred zapuščinsko obravnavo posvetujete z odvetnikom po vaši izbiri, ki vam bo pomagal uveljaviti vaše pravice v zapuščinskem postopku.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close