Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev skrajšan odpovedni rok

skrajšan odpovedni rok

Želela bi dati odpoved (imam pododbo za nedoločen čas s 4 mesečnim odpovednim rokom), vendar samo v primeru, da bi se dogovorila za sporazumno skrajšanje odpovednega roka na cca. 1 mesec. V primeru, da se delodajalec s tem ne bi strinjal (naj bi se, saj mi je jasno povedal, da me po porodniški ne želi več v podjetju, obstaja pa seveda možnost, da bi me hotel zafrkavati, ker sem dobila drugo ponudbo) ali lahko odidem nesporazumno? Kot mi je znano, me ne morejo zadrževati v službi in mi morajo najkasneje po 5 dneh poslati delovno knjižico po pošti. Skratka, ali ima lahko nesporazumna predčasna prekinitev dela kakršnekoli posledice zame? Je možno odpoved napisati na način “dajem odpoved v primeru, da se dogovorim za sporazumno predčasno prekinitev delovnega razmerja v nasprotnem primeru od odpovedi odstopam?

Odpovedni rok zavezuje tako delavca kot delodajalca. Če delodajalec ne pristane na sporazumno razveljavitev pogodbe, ga k temu ni mogoče prisiliti. Če boste kljub temu pač odšli, boste lahko delodajalcu odgovorni za škodo, ki bi jo z nenadnim odhodom delodajalcu eventuelno povzročili.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Katarina, hvala za vaš odgovor.
Glede na to, da pravite, da sem lahko odgovorna za morebitno nastalo škodo v primeru, da nimam odobrenega skrajšenega odpovednega roka in se vseeno odločim, da grem, me zanima, kako je s tem v praksi. Glede na to, da sem v službi po vrnitvi iz porodniške že kar nekaj časa, vendar še vedno nimam niti e-mail naslova, niti nobenih delovnih nalog, kako lahko dokažejo nastalo škodo?

Slišala sem, da lahko delavec enostavno ne pride na delovno mesto in se mu po 5-ih dneh delavno razmerje avtomatsko prekine. Je to res?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
Pika

Nisem še slišala za primer, da bi delodajalec delavca uspešno tožil za odškodnino v primeru nespoštovanja odpovednega roka. Možnost vendarle obstaja, zato sem vas nanjo opozorila. V vašem primeru si pa sploh ne predstavljam, kako bi dokazal kakšno škodo. Tisto s 5 dnevi odsotnosti pa je veljalo včasih, zdaj tega ni več.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close