Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Skrajšan delovni čas

Skrajšan delovni čas

Razmišljam, da bi po izteku porod.dousta izkoristila pravico do dela s skrajšanim del.časom. Vem, da moje delovno mesto zahteva celega človeka.
Kaj torej lahko pričakujem od delodajalca? Mi lahko ponudi drugo del.mesto (zaposlena sem za nedol.čas) ali imam pravico ostati tu, kjer sem? Kako je pa s plačo? Imam pravico do ustreznega dela sedanje plače ali lahko delodajalec kaj zmanjša koeficient?
Kako je z dopustom, regresom, božičnico?

Delodajalec ti seveda lahko ponudi drugo del. mesto, drug količnik, drugo plačo. Na tebi pa je, če boš vse to sprejela. Prisiliti te ne more.

Sicer pa, če razmišljaš o 6 ali 7-urnem delovniku, lahko vse delo še vedno opraviš sama (če recimo delaš v pisarni). Jaz sem opravljala enako količino dela pri 6-ih urah – je pa res, da nisem imela več časa za jutranjo kavico v službi, kak čvek, MON v službi, za malico sem pojedla sendvič pred računalnikom ipd. Pač res 6 ur maksimalno.

Imava dva otroka, 10 mes.in 2 leti.
Če bom delala skrajšan del.čas, lahko dobim bolniško za oba otroka edino jaz ali samo za drugega otroka edino jaz?

Ne vidim razlogov, zakaj bi bile težave pri tem. Vseeno pa le pokliči v zdravstveni dom in na CSD in še tam povprašaj. Mislim, da enkrat sem res nekaj zelo čudnega glede tega prebrala, pa sem že pozabila, kaj je bilo.

Mogoče lahko delodajalec zaposli še nekoga za polovičen delovniu čas. sama delam na ta način, pa nisem edina. Seveda imam jaz nekolliko več dela in odgovornosti, časovno pride ene 60%, pa sem še vedno nekaj z otroki.

Sem pa slišala , da mož lahko dobi v tem primeru bolniško plačano samo za štiri ure – saj vendar tebi država plačuje prispevke zato, da si polovično doma.

Nekaj takega sem slišala, ja, ampak mislim, da stvar ni preverjena. Ker ni logike, ker država plačuje samo razliko v prispevkih (pokojninsko in invalidsko zavarovanje), ne pa tudi razlike v plači.

Ja pa kaj vse ne slišite. Če ostane partner na bolniški ima plačano 8 ur. Preverjeno. A pol, če dela žena 4 ure pa na vožnji zapravi 2 uri ja kdo pa tiste dve uri pol krije možu, ko je še vedno z bolnim otrokom.
Sama delam polovični del. čas in ko je mož doma na negi dobi refundirane stroške za polni del. čas.
Regres pripada v celoti, prav tako dopust, za božičnico pa ne vem, ker pri nas jo sploh noben ne dobi. Na drugo del. mesto te ne smejo premestiti razen, če sprejmeš ti sama novo del. mesto. Količnik plače ostane enak, dobiš sorazmerni delež plače glede na opravljeno št. ur. Prevoz dobiš povrnjen prav tako malico.
l.p.

ja, pač na MON se najdejo tudi razne nebuloze:-)) Vem, da je enkrat ena nekaj takega prijavila, a nisem sledila debati, zato ne vem, kaj se je na koncu izkazalo za resnično. Se mi je pa že takrat zdelo hudo trapasto, če bi bilo res.

No, pa je kar res! Moj mož je dobil samo 6-urno nadomestilo za nego, ko sem delala 6 ur! Sva preverila na ZZZS in na Min. za delo in imajo taka navodila. Tako da ne govorite kar nekaj na pamet. Zdravnik ti že lahko napiše bolniško za 8 ur, a se bo gotovo zataknilo pri refundaciji…

_______________________________________ Nick ne odraža dejanskega stanja posledic :)))

Mi ne rabimo nič preverjati, ker to ni res. Moj partner je dobil refundirano celotno nego za 8 urni delavnik pa ni bil samo enkrat na negi. Vodi in ureja papirje za firmo sam.
Jaz zdaj res ne vem kdo tu koga nateguje.

Jaz prav gotovo ne nategujem nikogar 🙂
Napisala sem svojo izkušnjo, zaradi katere sem naredila štalo in pol po državnih institucijah, vi pa imate hvala bogu zaradi nekega razloga pač drugačno.

_______________________________________ Nick ne odraža dejanskega stanja posledic :)))

Kako je s prevoznimi stroški, če živim v ljubljani (najemniško stanovanje, plačujem najemnino…), delam v ljubljani stalno prebivališče imam in prijavljena pa sem v Logatcu? Sem upravičena do povračila potnih stroškov na delo iz mojega stalnega prebivališča? Lp, balanka

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close