Skrajšan delovni cas zaradi starevstva
A kdo ve, ali se ta pravica lahko uveljavlja kadarkoli ali se mora takoj po izteku porodniske ce jo zelimo.
Jasno mi je da jo uveljavlja eden od starsev do otrokovega 3. Leta oz do odhoda v solo najmlajsega otroka ce je vec otrok..
Vendar pa nisem prepricana npr ali mora mama ko pride s porodniske to takoj uveljavljati če želi ali pa lahko npr 5 mesecev dela pa sele potem uveljavlja..
jaz mislim,da lahko kadarkoli do 3 leta in kolikor časa ti ustreza. Kolikor sem brala zakonodajo vsaj nikjer nisem zasledila,da bi pisalo,da se mora začeti takoj po koncu porodniške…
recimo če dam hipotetični primer – recimo,da bi se odločila da gre otrok v vrtec, pa potem ugotoviš, da je tam bog ne daj dosti bolan tak mali, se odločiš kasneje za recimo za sk. del. čas.
Nikjer ne piše,da bi pravica zapadla, če se ne koristi takoj po porodniški – torej menim,da jo imaš pravico koristiti kadarkoli, kot so tudi ure skrajšanega časa stvar dogovora z delodajalcem in to ni določeno. Pripada ti sorazmerno plačilo, prispevki so polno plačani, pa pripada ti POLNI regres.
Če kdo ve kaj drugače (glede nastopa s.d.č.) naj me popravi – glede regresa in možnosti določitve ur sem prepričana – torej ni nujno daje čas zgolj polovični delovni…
lahko kasneje, 28.01.2022 ob 09:35
Koristit začneš kdaj hočeš. Do 3. leta starosti prvega ootroka oz. 6. leta starosti drugega otroka.
Ta del, da lahko koristiš kadarkoli do 3 leta velja, če imaš pa dva ali več pa lahko pravico koristiš do konca 1 razreda oš najmljašega otroka.
Forum je zaprt za komentiranje.