Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Skrajšan delovni čas po porodniški

Skrajšan delovni čas po porodniški

Pozdrav,

v kratkem se moram vrniti na delo po porodniškem dopustu. Odločila sem se za šest urni delovnik.Ko sem to omenila delodajalcu mi je rekel,da mi to odsvetuje in da naj s tem počakam.Vem,da mi ta pravica po zakonu pripada in, da je delodajalec ne more zavrnitvi,določi lahko le čas dela.
Zanima me sledeče.Ali me lahko vseeno odpustijo v primer,da bom 1 leto delal 6 ur (aneksu k pogodbi o skrajšanem delovnem času) ,pogodbo pa imam za nedoločen čas ter v primeru,da mojega delovnega mesta niso vkinili (še nove ljudi zaposlujejo)?
Ali je lahko ta aneks o skrajšanem času razlog odpustitve?
Seveda pa vem,da če se me bodo želeli znebiti, bodo našli vse možne načine.Hec je v tem,da je bilo namreč vse ok,dokler nisem omenila te svoje pravice!

Problem pa je bil tudi s koriščenjem dopusta,letos imam še cel dopust,katerega pa sem želela izkoristiti v decembru,sedaj pa mi tega nočejo podpisati – hočejo pa da pridem v službo??!!

Vse to me totalno odbija,da bi sploh še šla sem delat!!

Lp in hvala za odg.

Krajši delovni čas je tvoja PRAVICA in nikakor ne sme biti (formalni) razlog, da te odpustijo. Je pa res, da lahko najdejo kakšen drug razlog za odpust. Dejstvo pa je, da na tvoje oz. podobno delovno mesto ne smejo zaposliti nikogar, v kolikor bi te odpustili (npr. kot tehnološki višek). Zavedaj pa se, da večina žensk, ki se odloči za skrajšani delovni čas, dejansko še vedno oopravlja isti obseg dela, le da ga mora narediti v krajšem času 🙁

Kar pa se tiče dopusta: v tem letu ti bo propadlo 10 dni dopusta, če ga ne boš mogla prenesti na leto 2010. Ostanek boš lahko koristila do 30.06.10. Preberi si člene v ZDRju, ki govorijo o izrabi dopusta, kolikor pa vem, ti mora delodajalec omogočiti, da izkoristiš vsaj teh 10 dni, ki ti bodo drugače propadli (ZDR najdeš tudi na spletnih stranek Ministrstva de delo, kjer imaš tudi obširen Vodič o pravicah iz ZDRja, ki je pregledno razdeljen na poglavja). Skratka svetujem ti, da si malo prebereš vodič. Veliko sreče.

hvala za odgovor.Glede dopusta,pa tudi pravice za skrajšanji del čas, sem čisto seznanjena. Bolj sem v šoku,da so tako odreagirali. Da mi rečejo,da mi skrajšani del čas odsvetujeo,da dopust bom pa že porabila.??!!
Kar me skrbi je,da bom po 1 letu,ko bi se aneks hipotetični iztekel dobila odpoved. Mislim,če že nastopijo tako, še predno sploh pridem v službo,res ne vem kaj me potem čaka.Nagajane,ker bom samo koristila svoje pravice?

Skratka odločila sem se,da BOM delala 6 ur in koristila del dopusta že sedaj dela pa,ko bom hotela.

Moje razmišljanje je tako: Odpustijo te lahko kadarkoli, iz kakršnegakoli razloga. Tudi če zdaj popustiš, ni nobene garancije, da te ne bodo odpustili (ali zdaj, ali čez eno leto ali pa čez 5 let). Sigurno te bodo gledali postrani, te morda odrinili na stran, ti zmanjšali stimulacijo itd.. Če ti je čas z otrokom bolj pomemben (kakor bi bil tudi meni) in si pripravljena tvegati, potem vztrajaj. Saj poznaš tisti rek: Ovce so za šišanje. Odločitev pa je samo tvoja. Veliko sreče.

Zanima me, če ima katera izkušnje s skrajšanim del.časom in mora delati tudi vikende.
Ali dela oba dneva( sob.in ned.) ali lahko samo en dan v vikendu?
Pri nas je namreč tako, da delaš (s polnim časom) dva vikenda na mesec oba dneva po 13 ur/dan.
Ali si res lahko delodajalec zamisli, kar si hoče?
Hvala za odgovor!
P

Enkratni smo, ker nismo popolni.

Kolikor vem, ne glede ali delaš polni ali polovični delovni čas, do otrokovega tretjega leta starosti (prvi otrok) si zaščitena tako da ne delaš nadur, nedelj in praznikov; če pa se že odločiš delat moraš podpisat izjavo da se strinjaš!
Če imaš dva ali več otrok pa je ta doba taščite celo daljša in ne samo do tretjega leta!

Pozdravljeni

tudi sama bi rada začela s krajšim delavnikom po porodniškem dopustu.
Zanima pa me, ali mi lahko kdo pošlje osnutek tega Anexa, ki je potreben za CSD. Naše podjetje je malo in moram za ta anex poskrbeti sama, pa ne vem, kje bi dobila osnutek.

Lep pozdrav

Tina
Spoštovani,
sem zaposlena v bolnišnici in delamo tudi vikende 12 ur brez nočnih.Sedaj me zanima ali me pripada skrajšan delovni čas med vikendom,ker mi je šefica rekla,da to več ne velja,da to velja samo za nočno delo,da mi ni potrebno delati ponoči.
Hvala za odgovor!

Zdravo, Tina.

Sama imam enak “problem”. Tudi jaz delam v zdravstvu (v domu), imamo 7-urni delavnik, nedelje in prazniki so 12-urni (oz. zdaj so spremenili celo na 12,5 ur). Zdaj se mi konča porodniška.

Tudi jaz sem mislila, da mi “ni treba delat” celi dan, vendar je resnica, da te noben zakon ne ščiti (oz. kolektivna pogodba za zdravstvo ne predpisuje tega, z razliko od kolektivne pogodbe za trgovino, kjer so mlade mamice zaščitene, da jim ni treba delat (do otrokovega 3.leta) v nedeljo). Meni še v pogodbi piše, da imamo neenakomerni delovni čas in, da je razporejen tako, kot to določajo akti delodajalca. In tu res ne moreš nič oz. na dobro voljo delodajalca. Jaz sem tudi prosila, če bi še lahko v nedeljo delala “le” 7 ur, pa so me gladko zavrnili. Sicer bom delala polni delovni čas (brez nočnih). Ko sem pa vprašala, kako bi pa delala ob nedeljah, če bi delala krajši delovni čas, so pa rekli, da bi me tudi tedaj lahko dali celi dan, da bi pač čez teden manj delala…

V glavnem, glede tega ne morem nič, se pa bodem z nadrejenimi glede dopusta, ker mi nočejo dati celega.

Pozdrav.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close