Skrajšan delavnik
Sprašujem kot delodajalec. Zanima me po kakšnem zakonu lahko, zaradi prihajajoče krize, ki nam je naročila zmanjšala za polovico, uvedem 32 urni delovni teden ? Nekatera večja podjetja so tak način že uvedla, da jim ni potrebno odpuščati delavcev. Tudi nam se zdi to premeren način in bi ga radi uvedli, pod pogojem, da je vse zakonito.
Gledam iz drugega zornega kota, kot delavec! če gre za prehod na 32-urni delovni teden (kar vem, da je možno, ampak izključno na podlagi sklenitve nove pogodbe o zaposlitvi), me zanima, ker ne gre za polni delovni čas, ampak skrajšani, kdo plača prispevke; verjetno delavec sam, če želi, da mu za preostanek do 40-urnega tednika teče polna pokojninska oz. zavarovalna delovna doba. Torej s skrajšanjem delovnega časa ne gre le za zmanjšanje plače delavcu, ampak tudi za krčenje pravice iz naslova pokojninskega zavarovanja. Poleg tega je vprašanje ali je zakonsko dopustno, da delodajalec ponudi delavcu takšno pogodbo, saj ga postavlja v neenakopraven!!! položaj s prejšnjo pogodbo, ki je bila sklenjena za polni delovni čas. Poenostavljeno, v skladu z 90. čl. ZDR mu mora ob odpovedi prejšnje PZ s ponudbo nove ponuditi ustrezno zaposlitev, kar med drugim šteje tudi DELOVNI ČAS, kot je bil dogovorjen v prejšnji pogodbi o zaposlitvi; Sklenitev nove pogodbe pa je v skladu z 47. čl. ZDR obvezna, če gre za spremembo 6 alineje 29. člena ZDR, tj. delovni čas. Glede na vse bolj “grozeče” krajšanje delovnega časa, bo verjetno treba še kar nekaj stvari doreči. Torej zanima me, kdo plača prispevke od 32-urnega na 40 urni delovni teden; tj. 8 ur na teden, do 32 ur nas mesec,
384 ur na leto!!!
Glej,jaz gledam pa tako:rajši 32 urni delovni teden kot pa nič.
Ne pomagajo mi členi ZDR,ko ostanem brez prihodkov,položnice pa vseeno prihajajo.
Predvidevam,da Gretka sprašuje zato,ker skuša na čim lažji način preživeti krizo,omogočiti delavcem,da ostanejo v službah in da bo,takoj ko bo mogoče,prešla nazaj na normalni delovnik.
Forum je zaprt za komentiranje.