Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev skrajšan del.čas – regres

skrajšan del.čas – regres

Če delaš skrajšan del.čas (4 ure), ali ti pripada poln regres ali le polovico?

Če delaš zaradi otrok, kjer ti firma plača štiri ure štiri država, ti pripada vse v celoti. Vsaj tako so mi rekli, kako je v praksi, naj me pa katera popravi, kar pa se ne bojim, da me nebi.

Pripada ti dopust v trajanju najmanj 20 dni, na kar je vezana tudi pravica do regresa. Torej- pripada ti celoten dopust in regres, če si po zakonu pridobila pravico do koriščenja celotnega dopusta ( po preteku neprekinjenega 6 m dela). Tu ni pomembno ali delaš krajši ali poln delovni čas.

Delam po 6 ur, dobila ves regres in ves dopust.

LP

sa, te moram popravit.
Od novembra velja nova določba ZDR, ki pravi izrecno: da dobiš, če delaš krajši delovni čas, le sorazmeren del regresa:
V 131. členu se v četrtem odstavku besedilo »pravico le do sorazmernega dela letnega dopusta« nadomesti z besedilom »pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta«.
Doda se nov peti odstavek, ki se glasi:
»(5) V primeru, da ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s 66. členom tega zakona.«.
——————–
Je pa res pred tem veljalo (čeprav zakon tega ni izrecno določal), da si8 dobil cel dopust, če si delal polovičen delovni čas, če pa si delal manj kot polovico, pa sorazmeren.

tako da v letu 2008 dobiš sigurno le sorazmeren regres

Ejga je povzel ZDR, pri čemer je potrebno poudariti, da če delaš krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu (torej v skladu z določili 66. člena ZDR) ti pripada celotni znesek regresa za letni dopust!

Maja

Maja, a potem lahko jaz računam na celoten regres, sem namreč na novo 4 ure invalidsko upokojena, 4 pa delam? Sem šele to leto, pa ne poznam še pravil oz. mislim, da se jih kar malo bojim spoznati.
Hvala.

Brez skrbi, pripada ti celoten regres, invalidna.

mamazajka,

torej, če prav razumem, mi v primeru skrajšanega del. časa zaradi starševstva tudi priprada cel regres, kajne??

se opravičujem, mislila sem ‘majkazajka’ 🙂

Tako je!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close