Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Škorpijon v okolici Domžal?!

Škorpijon v okolici Domžal?!

Včeraj ponoči sem šla v kopalnico in dvignila brisačo, iz katere je na tla zletelo nekaj črnega. Pogledam, prepričana, da je kakšen pajek (navsezadnje živimo na deželi), in nisem mogla verjeti svojim očem – vsaj tri cm dolg in kar lepo rejen ŠKORPIJON – z vsemi pritiklinami, kot so klešče in navzgor zavihan rep, pripravljen na pik. Tulila sem ko pri norcih, ker kaj takega pa še niti na severu Afrike niti v JV Aziji, kjer sem bila kot turist, nisem videla. Moj je priletel in škorpijona pobasal ter ga fliknil v WC školjko in potegnil vodo. Če mi ne bi tudi on potrdil, da je škorpijon, bi danes mislila, da sem halucinirala 🙂

Čisto resno – a je možno, da so pri nas taki škorpijoni, je že kdo naletel na njih? Od kod se je vzel? Če je eden, jih je lahko še več? Kako vraga je našel pot v našo kopalnico? Še na Primorskem sem pri svoji teti samo enkrat videla škorpijona in to precej manjšega ter rdečkaste barve. Ta je bil pa prav tropskega videza, črne barve, resda ne tako velik, kot jih vidiš v Tuniziji, ampak vseeno. Brrrrr.

tud se najdejo, niso tolk pogosti ampak so, samo niso pa tolk strupeni, da bi te pik ubil al pa huje poškodoval.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Mogoče pa sta ubila domačo žival svojih otrok?

Nimava otrok, od domačih živali je pri hiši prisoten samo pes mešanec…

V glavnem, sploh nisem mogla dojeti. Medtem ko sem vpila, je škorpijon že šibal proti neki razpoki, najverjetneje skrit se. Saj sem rekla svojemu naj ga vrže čez okno ven na travo (ne maram ubijat živali), ampak ga je samo v školjko vrgel.

Čisto resno – a ste vi osebno že videl take škorpijone pri nas? Tudi pri sosedih (podeželani) dvomim, da bi kdo imel kakšne terarije… to pomeni, da se narava res menja. Fasali smo tropske komarje (tigraste), zdaj lezejo k nam že škorpijoni in samo vprašanje časa je, kdaj bo tu začela razsajat še endemska malarija ali denga…

No, mutirano E. Coli že imamo. To je zaradi našega igranja z antibiotiki.

Nikamor ne gre ta svet, vsaj ne tja, kamor ti misliš. Če bi bila vsaj malce izobražena oz. razgledana, bi vedela, da pri nas živi kar nekaj vrst škorpijonov. Spadajo pa pod družino Euscorpius.

zeh zeh
pri nas v bajti se vsake toliko kakšen najde. nič nenavadnega.

ponižno hvala za tvoj odgovor 🙂 grem takoj poguglat to družino…

Nekaj km iz Ljubljane jih že vsa leta srečujem. Najraje se naselijo v drva. Pa v hiši sem jih tudi že našla. Nič novega.

Ja, pri nas živijo škorpijoni (4 vrste). Ampak človeku niso nevarni in še majhni so.

In ja, že kar nekajkrat sem videla škorpijona v naravi – pri nas, v Sloveniji.

A lahko drugič prosim, če vidite neko par cm veliko žival ne zganjate panike & je ne fentate. Kaj pa vem lahko taka žival naredi?? Ker v Sloveniji pa res ne živijo neke človeku smrtno nevarne živali (če nisi ravno nek alergik). Tako da, malo več razuma naslednjič.

lp

So, na primorskem jih je poleti kot … Par cm veliki, črni, bleščeči. Odurni. Treba pazit tudi, da se ti ne znajde med rjuhami, ko greš spat:) Ponoči lazi okrog in išče hrano.
Probaj popipsat okrog oken, vrat?

Škorpijoni so pri nas že kar stalni prebivalci, imam jih polno kantino pa sem nekako zgubila strah pred njimi. Itak se oni bolj bojijo mene kot jaz njih. :)) Tudi, če ne grem cel mesec v kantino mi ga pa 1x tedensko maček prinese na teraso ali pa v hišo pokazat. Škorpijon te bo pičil samo takrat, ko se bo res ampak res počutil ogrožen, drugače pa beži pred tabo.

Škorpijone so k nam zanesli azilanti iz Afrike, podobno kot AIDS črni homoseksualci.

Zabitost, primitivnost in omejenost, kakršne izkazuje tvoj post, pa so na žalost na naših tleh čisto avtohton pojav.

TUDI na Gorenjskem, nad 700m so.

:)))))) to sem se nasmejala :))))))))))))))

Najprej si mi pričarala sliko spomina iz otroštva, ko sem pod lubjem v gozdu našla prikupnega škorpijončka, ga odnesla na dekico in opazovala z bratom in sestro. Mami je dobila živčni zlom, dobesedno, ati pa ga je le z dekico vred odnesel v grmovje. Mami je kričala na nas in iskala, če nas je kje pičil, ati pa nam je z mirnim glasom povedal, da ni strupen, da nas ne bi pičil, če bi ga pustili pri miru in da bi bilo prav, da jih drugič pustimo pri miru in ne prenašamo okoli, pa ne samo škorpijone, temveč vse živali …. kaj čmo …. otroci zavzetega naravoslovca in naravoljubca pač ne padejo daleč od drevesa in še vedno se rajši učim iz izkušenj, kot pa iz knjig.

Potem pa sem se začela spraševati, kako to, da so nekateri tako, oprosti izrazu, ozkoumni.
Da imajo v svoji predstavi, da škorpijoni spadajo samo v določene predele na Zemlji … pa ne samo škorpijoni … naslednjič te lahko na pragu pričaka kobranka, pa jo bosta ubila, ker bosta prepričana, da je gad ali modras, ki je izgubil rožiček …

Živali so vsepovsod okoli nas, ne poznajo naših meja, ne razumejo besed urbano in ruralno …. samo poskušajo preživeti in prenesti svojo DNA na potomce. Nimamo te pravice, da jim to jemljemo!

Na Severnem Primorskem jih zelo pogosto videvam – praviloma prilezejo v hišo pred dežjem in so nekakšni napovedovalci vremena.

Sem jih pa že pred ~20 leti videla v hiši v Črnučah. Domžale pa tudi niso tako daleč 🙂

Čudovit vzorec obnašanja boš prenesla na svoje otroke. Shit! Kake babe histerične! Ti škorpijoni pičijo največ tako kot osa in nič več. Trdim, da je kriv šolski sistem, ki ljudem z OŠ ni dal vsaj osnovne izobrazbe o okolju, v katerem živimo.

Načeloma tudi ljudje skušamo samo preživet (kar je ob zdajšnji brezposelnosti in nizkih plačah zelo težko) ter prenesti DNA na potomce…

No, če si res iz okolice Domžal, potem je morda eden iz razlogov, da si jo našla v svoji kopalnici tudi ta, da je nekdo žival iz ujetništva ali pa iz kakšne nelegalne trgovine z malimi živalmi lepo “spustil” na svobodo, ker se je je naveličal in je priromala malo k vam na obisk… Enako, kot eksotika, ki plava potem po slovenskih rekah in močvirjih.. jaz bi uvedla desetkratni davek za take ljubitelje takih živali, ki potem podmuklo spuščajo ljubljenčke v naravo, ko se jih naveličajo!

Ja seveda so povsod pri nas škorpijoni. 4 vrste so kle avtohtone ena na celini 3 na obali. Niso nevarne jauu kaj ljudje delaš te drame. Ni treba tulit daj ga ven pa je hahah

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close