Najdi forum

školjke

Ima kdo dober recept za školjke v buzari?
lep pozdrav vsem!
Simona

Mnjam – torej školjke očistiš, tako da spraskaš večje dele apnenčanstih prilepkov in odrežeš brado (ne smeš je vleči, ker lahko školjko poškoduješ). Na olivnem olju opražiš peteršilj in veliko česna, pa ne premočno, da ne bo zagrenil, in na to vržeš školjke ter jih pokriješ. Dodaš deci ali dva belega vina, odvisno od količine školjk, nato kuhaš približno 10-15 min, oz. toliko da se vse odprejo. Vmes jih v celem loncu in pokrite “premečeš”, da niso iste školjke ves čas na vrhu. Mnogi dodajo drobtine, ampak meni se zdi, da potem izgubijo izvirni okus.
To, da zaprtih školjk ne smeš na silo odpirati in jih jesti, pa najbrž tako že veš.
En slasten dober tek želim!

Hvala!
Bom probala in sporočim rezultat.
lep dan! Simona

jaz dodam še čebulo in ko školjke čistiš, moraš potegniti kosmati del iz školje ven, se pravi, da ga potegneš v tisto smer ,ki gre in ne odrežeš samo z nožem, kajti potem nekaj ostane še v školjki in to ni ravno apetitlih… verjemi mi, ker vem kaj delam. pa tudi malo drobtin ali malo kruha na buzari mora biti, to paše, da je omaka malo bolj gosta… vse je stvar okusa…

SESTAVINE
1.5 kg školjk
1 dl olivnega olja
8 strokov česna
150 g paradižnika v koščkih
2 dl belega vina
lističi vejice rožmarina
1 šopek peteršilja
1 kapljica tabasca
poper
sol

(500 g testenin)
(1 žlica olja)
(sol)

(zbrinc-parmezan)

POSTOPEK

Klapavice, morske školjke s črno lupino, ki jih je vedno dovolj na tržišču, s ščetko pod tekočo vodo dobro očistimo. Uporabimo le tesno zaprte, odprte zavržemo.
V večjo kozico stresemo na vroče olje nasekljan česen in takoj ko zadiši, dodamo školjke ter pokrite na močnem ognju dušimo toliko, da se odprejo. Izločimo neodprte in jih prav tako zavržemo. Dodamo nakockan paradižnik (lahko iz konzerve ali mezgo), prilijemo vino ter začinimo še z lističi rožmarina, kapljico tabasca, popramo in po potrebi solimo. Pokrito dušimo le še par minut, vmešamo nasekljan peteršilj in ponudimo s svežim kruhom.

Lahko pa že prej iz školjk, ki smo jih dali v kozico in pokrite dušili na močnem ognju le toliko, da so se odprle, izluščimo meso, izcejeno tekočino pa precedimo. Posebej stresemo v drugo posodo, na nekaj vročega olja sesekljan česen in takoj, ko zadiši, dodamo meso školjk s precejeno tekočino, nakockan paradižnik in začinimo kot prej ter malo povremo.
K tako pripravljeni omaki lahko ponudimo al dente skuhane špagete ali pa jih še pred serviranjem zamešamo v omako.
Po želji potresemo z naribanim sirom.

Veselo na delo pa dober tek.

Helena

klapavice so školjke pokrivače, velike bele školjke, črne školjke pa so pedoči ali nekaj takega…

Mi delamo pidoče po enakem receptu kot Modra le da dodamo še drobtine, ker nam je všeč malo bolj gosta omaka.

Klapavice ali pedoči so črne školjke, pokrovače pa so kapesante.

ne ni res, klapaviceali pokrovače so kapesante, pedoči imajo pa še drugo ime, poglej v knjige…

Klapavice (pedoči) so dolge črne školjke, ampak malo širše od datljev (prstacev), ki so prav tako črni in dolgi. Kapesante imajo tipično obliko školjk in so rjave, tako kot dondole.
Za pomoč pobrskajte na tem naslovu
http://www.myfreehost.org/zusterna/PodMorjem/Skoljke/Skoljke.htm

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close