Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Sklicevanje na druge avtorje

Sklicevanje na druge avtorje

Zdravo,

zanima me, katera izmed spodaj navedenih možnosti sklicevanja na drugega avtorja je bolj pravilna pri pisanju akademskih tekstov?

1. Edward Burnett Taylor je izhajal iz doktrine o psihični enotnosti človeštva in principa linearnega kulturnega razvoja, ki vodi k napredku.

2. Edward Burnett Taylor izhaja iz doktrine o psihični enotnosti človeštva in principa linearnega kulturnega razvoja, ki vodi k napredku.

Hvala.

Pravzaprav je mogoče oboje. Preteklik je smiseln, ker je EBT izhajal, ko je pojasnjeval to in to. Mogoče je malo slogovno zaznamovano (ali pa morda tudi ne), če uporabimo glagol v sedanjiku in s tem mislimo, da avtorjevo delo izhaja iz tega in tega, saj delo obstaja še danes, prav to je ključ za to rabo sedanjika.

Meni je ljubši preteklik, ker to razumem kot čas, ko je delo nastajalo in je tedaj izhajalo iz nečesa (čeprav se zavedam, da tudi zdaj še vedno izhaja iz nečesa). Enako uporabljam preteklik namesto slogovno zaznamovane rabe sedanjika, kot radi uporabljajo na primer v kakšnih življenjepisih, kronikah ipd.: Od leta 1900 do 1920 dela v premogovniku, nato pa se odpravi v tovarno ipd. Jaz v takih primerih striktno uporabljam preteklik.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close