Sklep o dedovanju – kako naprej?
Spoštovani,
po sklepu o dedovanju smo nečaki po pokojni teti (brez lastnih potomcev in moža) postali solastniki nepremičnin in denarja na hranilnih knjižicah; zanima me kaj svetujete, kako naprej do sorazmernega dela denarja v banki in kako prodati nepremičnine glede na to, da med nami vsemi (nas je 10) ni zaupanja, da se je poskušalo nekatere “odstraniti” od dedovanja?
Eden nečak je predlagal, da se vse kar se bomo dogovorili (nekateri so se morda brez vednosti drugih že) zapiše in da vsi podpišemo. Ta izjava pa je povzročila ogenj v strehi, potem pa smo se razšli.
Torej na kakšen način lahko pridem najhitreje do sorazmernega deleža denarja v banki in kaj in kako naj ravnam pri prodaji nepremičnim? Ali se vam zdi smiselno, da si poiščem pomoč odvetnika? Ali mi morda lahko vsaj okvirno poveste koliko bi me “to stalo” (sem namreč bolj ne tesno z denarjem)?
Z zanimanjem pričakujem vaš cenjeni odgovor in se vam v naprej lepo zahvalim.
Spoštovani!
Zapisali ste, da razpolagate s sklepom o dedovanju – s taistim sklepom, na katerem je žig o pravnomočnosti (pridobite ga na sodišču na zapuščinskem oddelku) pojdite na banko, kjer se nahajajo denarna sredstva po pokojni teti in zahtevajte dvig pripadajočega dela denarja. Kar se tiče nepremičnega premoženja pa boste očitno morali (eden od vas, kdorkoli) sprožiti nepravdni postopek razdelitve solastnega premoženja, v katerem bo sodišče, v kolikor se solastniki ne bi mogli dogovoriti o delitvi sami, odločilo o načino razdelitve solastnine med vsemi desetimi solastniki. Priporočamo, da si v tem postopku poiščete pomoč odvetnika po vaši izbiri, saj je postopek kompleksen in strokovno zahteven. Strošek zastopanja v tem postopku je odvisen od mnogih dejavnikov (vrednost solastnega premoženja, trajanje postopka in zapleti v postopku, dogovor z odvetnikom o načinu plačila storitev ipd.), zato vam ocene le-tega ne moremo podati.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
V banki boste vsekakor lahko dvignili svoj delež po sklepu o dedovanju.
V kolikor pa bi prišlo do postopka na sodišču lahko računate na našo pomoč.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.