Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis sklanjatve m imen na -en

sklanjatve m imen na -en

Imeni Domen in Klemen sta sti podobni, vendar se po mojih “ušesih” sklanjata:

Domen, Domna
Klemen, Klemena

Ali imam prav? Nekako se mi ne sliši, da bi sklanjala Domena ali pa Klemna. Prosim za pomoč.

Nisem prepričana, vendar bi jaz ime Klemen sklanjala po enakem principu kot ime Domen, t.j. Klemen, Klemna, Klemnu, Klemen, Klemnu, Klemnom ….

marija (1)

Ah, napaka, se opravičujem:

Klemen
Klemna
Klemnu
Klemna
Klemnu
Klemnom

Marija, tudi jaz bi sklanjal Domna in Klemna enako (tako torej), vendar kaže, da je možnih več variant. Če pogledamo na zelo koristno stran , je predvideno Domen, Domna in Klemen, Klemena (kot predlaga tudi lotos), medtem ko SP 2001 predvideva Domen, Domna ter Klemen, Klemena/Klemna.

Štajerci pa bi verjetno rekli Domen, Domena in seveda Klemen Klemena – ter nič drugače 🙂 Je tako?

Mislim, da ne, kajti Domen in Klemen do pred kratkim na Štajerskem nista ravno razsajala, starši pa se zadnje čase kar pogosto pozanimajo, kako in kaj, kadar izberejo neobičajno ime. Seveda pa pri prababicah in pradedkih te stvari res gredo po tvojih predvidevanjih.

Poznam pa očeta neke Karmen, ki je popoldne umil Karmenvi avto, ker Karmeninega ne zna. Pa mi na misel ne pride, da bi ga učila, kako je prav, ker bi mi sigurno zameril. Ne vprašaj, zakaj on hčeri umiva avto in ne ona njemu!

Sem Štajerka in imam soseda Klemna (ze 30 let ga sklanjamo tako 🙂

:)))
Jaz pa sem pri izbiri imen za svoje otroke bila pozorna na to, da se enostavno sklanjajo. Ne bi hotela govoriti napačno ali pa zveneti “preknjižno”.

oh ja, z best frendico se nonstop zbadava zarad njenga fanta.. ona mi trdi, da je bla s klemenom (širok prvi e), jz pa pravm, da je bla s klemnom… medtem, ko majo pr sosedu kleména…
enkrat sva šle prov do profesorce slovenščine in baje je sta pravilni moja verzija in verzija naših sosedov 🙂

New Report

Close