Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis sklanjanje

sklanjanje

Kaj je prav avstralopiteka ali avstralopitka?
Hvala!

Avstralopiteka.
Drugače pa pa za dileme pri sklanjanju uporabna stran

Po mojem mnenju je pravilno avstralopitka, ne vidim razloga, zakaj bi nenaglašeni e pri pregibanju ohranjali, saj se tudi v podobnih primerih ne ohranja.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Samo tako SSKJ kot SP2001 pravita avstralopiteka, od tam so najbrž prevzeli v pregibnik.

Sem opazila, ja, mislim, da gre za napako, bom pa vsekakor to vprašanje izpostavila Inštitutu za slovenski jezik FR ZRC SAZU, da bodo presodili, ali bi se moral tudi avstralopitek pregibati tako kot podobni samostalniki. 🙂

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

No, pa sem se spet nekaj novega naučila. 🙂

Strokovnjaki na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša so pojasnili, da e v avstralopiteku ostane, in sicer zato, ker sestavina -pitek v poimenovanju avstralopitek izvira iz grške oblike pithekos ‘opica’, v kateri ni polglasnika, ki bi v stranskih sklonih (avstralopiteka) in v izpeljankah (avstralopitekov ipd.) izpadel.

Priznam, živela sem v zmoti :), avstralopiteka sem razumela kot podobne besede (dobiček, odlitek itd.). Super hvala strokovnjakom na Inštitutu, da so tole vrhunsko razložili.

New Report

Close