Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis sklanjanje

sklanjanje

Kako se sklanjajo moška imena, ki se končajo na -e in kako tista, ki se končajo na -o.

Hvala

Tone
Toneta
Tonetu
Toneta
pri Tonetu
s Tonetom

Torej podaljšujejo osnovo s -t.

Samo
Sama
Samu
Sama
pri Samu
s Samom

Tu je narobe, če sklanjaš Samota, Samotu …

K.

Arne
Arneja
Arneju
Arneja
pri Arneju
Z Arnejem

Kdo lahko pomaga?

Kako je sedaj prav ali na -ta ali na -ja. Naš otrok je Anže, se mi zdi, da gre na -ja. Po drugi strani pa mi je logično, da se Jure ne more sklanjati na -ja, pač pa na -ta. Hvala

Podaljšave osnove so različne. Ne moremo reči, da je nekaj prav in nekaj ne, treba je upoštevati vsak primer posebej.

Torej primer za ime Anže. Osnova tega imena se podaljšuje s t + končnico:
Anže
Anžeta
Anžetu
Anžeta
ob Anžetu
z Anžetom

Lp, Nataša

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Pri teh stvareh, se mi zdi, je podobno kot pri zakonodaji. Tisti, ki ima oblast, napiše zakon, ki ni dvolj premišljen in nato nastajajo zagate in težave.

Čemu se ne bi dogovorili, da bi Markote, Samote, Tomote in podobne sklanjali s podaljkom -t. Treba bi bilo le zlobirati pri pravilopiscih. Tako bi se v zgornjih primerih izognili dvomom ali je imenovalnik Mark ali Marko, Sam ali Samo itn.

Navsezadnje, kaj pa je tako grdega, nemogočega ali kako drugače neprebavljivega, da ne bi imeli Markotov …

Če dodam še svoje mnanje o Anžetu in Arneju. Do razlike pride verjetno zaradi različne lege naglasa. Pri Arneju je na začetku, pri Anžetu na koncu besede. Zelo laično razmišljanje.

Ah, zelo se strinjam s tabo!

Zanimivo razmišljanje, ki pa žal ne drži.
Na prvem zlogu so naglašena tudi imena Tone, Jože, Noe … Pa se vsa podaljšujejo s t, ne z j. 😉

Do razlike pride zato, ker se se domača imena na -e podaljšujejo s t, tuja pa z j. Bolj ali manj.

Dobro, da si napisal “bolj ali manj”. Noe ni slovensko ime … 🙂

Zanima kako se s sklanjanjem moškega imena Arne. Tukaj sem vidla, da pravite, da se razširi z j + končnica (ni Arneja). V časopisih pa zadnje čase vidim, da ime razširijo s t + končnico (Arnetova).
Kaj je pravilno?

Hvala.
lp

Ker gre v osnovi za tuje ime, je bolje z j.

New Report

Close