Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis sklanjanje

sklanjanje

osnovno vprašanje,
kako se pravilno sklanja

grem k Janiju
ali
grem k Janitu

prosim Luka
prosim Lukata

Se opravičujem, ampak ni mi jasno, kako lahko take stvari sprašuje kdo, ki je izdelal vsaj nekaj razredov osnovne šole.

Dilema je le pri drugem primeru, ker lahko ime Luka sklanjamo tako po ženski kot po moški sklanjatvi: prosim Luka, prosim Luko.

Še zdaj, po več kot tridesetih letih, se spomnim tovarišice, ki nam je razložila sklanjanje imen in potem šla po vrsti, od prvega sošolca v prvi klopi do zadnjega in je vsak moral povedati prvi in drugi sklon svojega imena. Luke nismo imeli, imeli pa smo Miho in seveda Stanka in Marka. Ne razumem staršev, ki dajajo svojim sinovom imena, ki jih sami ne znajo sklanjat in potem v nedogled uporabljajo pomanjševalnice, dokler se končno ne odločijo za napačno obliko sklanjatve.
Prijateljica je dobila vnučka Jako in ko sem jo vprašala, kako bodo sklanjali ime je rekla, ah, saj je še Jakec.

“… ki dajajo svojim sinovom imena …”

Tudi Pri raznih Leah, Piah, Karmen ipd. so velike zadrege (še sam sem moral na http://besana.amebis.si/pregibanje/pregibaj.asp preveriti, če sem pravilno napisal v orodniku množine).

V bistvu se mi zdi, da dobivajo mnogi otroci pasja imena – in obratno. Na nekem blogu sem bral o psici z imenom Urška :(((
Drage naše Urške, ki morda berete tole, jaz tega ne bi nikoli naredil!

eee ..e … mestniku množine, ne orodniku

Si se pogovarjal s tremi Karmenami ali Karmeni?
V našem vrtcu je bila punčka Karmenca in jaz, naivka, vprašam vzgojiteljico, zakaj jo kličejo po priimku 🙁

Hehe, kar s tremi Karmen je prav, pa s petimi Ingrid, dvema Karin …

zelo enostavno, kajne, v vsakem sklonu in številu je enako.

Meni so najboljša ženska imena, ki se končajo na A, ker jih lahko sklanjam. Ja, glede tega, da dajejo lastnini psicam ženska imena… Sva šli enkrat s prijateljico na sprehod in je en fant poklical “Tina, Tina”. Prijateljica se je obrnila, ker je mislila, da njo kliče, na kar iz grmovja priteče črna labradorka in sva ugotovile, da je mislil na psico. 🙂

Kako se pa sklanja očetu od Karmen? Karmeninemu očetu je prav?

prosim Luka

[url=http://igreigregames.com]igre[/url]

Ja, Karmeninemu očetu je prav. Imenovalnik je Karmenin oče.

Upam da je praviilno. :3

Pozdravljeni, eno kratko vprašanje:

… ušla sta z nekaj mojih najljubših mož –> je to pravilno ali je treba drugače sklanjati? … ušla sta z nekaj mojimi najljubšimi možmi?

Najlepša hvala!

Drugo.

New Report

Close