Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis sklanjanje

sklanjanje

prosim, če mi lahko napišete, kako se pravilno sklanja aljoša cetinski! hvala in lep dan. malen@

Aljoša Cetinski

Aljoše Cetinskega

Aljoši Cetinskemu

Aljošo Cetinskega

Aljoši Cetinskem

Aljošo Cetinskim

Popravljam:

Aljoša Cetinski

Aljoše Cetinskega

Aljošu Cetinskemu

Aljošo Cetinskega

Aljušu Cetinskem

Aljošem Cetinskim

Se opravičujem za to zmedo, a prvi odgovor je dejansko pravilen – zmedla me je BesAna, ki napačno podaja vrstni red končnic pri sklanjanju druge moške sklanjatve. V bistvu se te končnice (samostalniki druge moške sklanjatve se lahko sklanjajo tako po prvi kot po drugi moški sklanjatvi) podane kar malo križemkražem. In potem moraš sam brskati, katero končnica spada zdaj pod kateri sklanjatveni vzorec.

A je kdo drug to tudi že opazil? Gre za nezanemraljivo napako tega programa.

Primerjaj z: http://besana.amebis.si/pregibanje/

Oblike izpisuje v abecednem redu, zato so potem pomešane.
Je pa “Aljoši Cetinskemu” ravno tako pravilno kot “Aljošu Cetinskemu”, čeprav se je znotraj istega besedila vseeno dobro držati ali enega ali drugega vzorca.

Meni se zdi lepše in bolj prav Aljoši Cetinskiju. Kaj menite?
Aljoša Cetinski

Aljoše Cetinskija

Aljošu Cetinskiju

Aljošo Cetinskija

Aljušu Cetinskijem

Aljošem Cetinskijem

Kako se sklanja moško ime, ki se konča na -a, in kako priimki, ki spominjajo na pridevnike, je določeno s Pravopisom in rešitvi, ki ju podaja Zvedavec v zgornjem zapisu, sta edini pravilni. Tu sploh ni vprašanje, kaj je komu bolj všeč.

V tej šestih letih zdaj tudi Besana na pravilno razporeja končnice pri sklanjanju samostalnikov moškega spola na -a, med drugim pa je zdaj možno napisati kombinacijo ime priimek in potem sklanja lepo skupaj. Torej samo napišete “Aljoša Cetinski” noter in dobite kompletno sklanjanje.

New Report

Close