Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis sklanjanje priimkov v magistrskem delu

sklanjanje priimkov v magistrskem delu

Zanima me, če se v nalogah sklanjajo priimki avtorjev, saj večkrat opazim, da so v imenovalniku.
Primer: Po Možina povzemamo …

Kaj pa, kadar so avtorice ženske?
Primer: Po Ule povzemamo smernice, ki jih sama utemeljuje …
Po Uletovi povzemamo …

Upam, da nisem zakomplicirala.

Lepo pozdravljeni.

Enkrat sem v enem navodilu neke šole/fakultete opazila, da so dejansko študentom svetovali, naj se priimki ne sklanjajo. Kandidatu nisem verjela, priznam :), oz. sem menila, da je kaj narobe razumel, zato sem izrecno prosila za navodilo. Ugotovila sem, da je bilo dejansko navodilo tako. Odkod avtorjem navodil ideja za tako priporočilo, nimam pojma.

Torej: ja, priimki se sklanjajo, res pa je, da je mogoče malo nerodno pri ženskah, saj nekateri zagovarjajo, da ni primerno iz ženskega priimka tvoriti “svojilnost”: torej Ule, Uletova (Uletova se razume kot da ‘je od Uleta’) ipd.

V izogib kakršnim koli nesporazumom navadno svetujem, da se take zapise poenostavi: trditev ta in ta je tako in tako (Ule, 2012, 12). Pri moških pa ni nobenega problema: Kot pojasnjuje Možina (2012, 12), je ta trditev tako in tako oziroma Po Možini (2012, 12) povzemamo to in to, seveda pa tudi Trditev je takšna in takšna (Možina, 2012, 12). Ali se pri straneh piše str. ali ne, je treba preveriti po navodilih, v redu pa sta oba zapisa: 2012, 12 in 2012, str. 12.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close