Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Sklanjanje priimka

Sklanjanje priimka

Zanima me sledeče:

če je osebi ime Janez Molek. A se skanja Janeza Moleka ali Janeza Molka ali je možno oboje?

Hvala.

odvisno od Janeza. Če se je v njegovi družini sklanjal priimek Moleka, je potem to prav, če pa se je sklanjal Molka, pa je tudi prav.

Jaz ne vem kako se Janez sam sebe sklanja v domačem okolju, zato me zanima kako je pravopisno pravilno. Eno ali drugo ali oboje? Ne glede na to, kako se Janez sam sklanja.

Jaz tak problem enostavno rešim. Če nisemsigurna glede sklanjatve, rečem npr.:
“Povabila sem Molek Janeza.” ta način je tudi pravilen.

Pa daj priimek na prvo mesto in ta težava odpade Molek Janez, Molek Janeza, Molek Janezu…

Jaz ne vem kako se Janez sam sebe sklanja v domačem okolju, zato me zanima kako je pravopisno pravilno. Eno ali drugo ali oboje? Ne glede na to, kako se Janez sam sklanja.[/quote]

tudi pravilo je točno tako

http://www2.arnes.si/~lmarus/suss/arhiv/suss-arhiv-000492.html

Pri imenih se da, kot rečeno, zagovarjati pristop, da jih načeloma izgovarjamo tako, kot jih izgovarja lastnik imena. Na ta način izkažemo lastniku imena določeno spoštovanje oziroma mu priznamo “lastniško” pravico.

prek palca pa bi rekla, če je iz zahodne slovenije, bo najbrž Molka, če je iz vzhodne, Moleka.

Na žalost priimka ne morem dati pred ime.

To dvoje sta skropucali, ki s pravopisom nimata nič skupnega, kaj šele, da bi bilo to pravilno.
Moška imena in priimke vedno sklanjamo oboje, uporaba priimka pred imenom je dopustna samo v seznamih.

Jaz ne vem kako se Janez sam sebe sklanja v domačem okolju, zato me zanima kako je pravopisno pravilno. Eno ali drugo ali oboje? Ne glede na to, kako se Janez sam sklanja.[/quote]

tudi pravilo je točno tako

http://www2.arnes.si/~lmarus/suss/arhiv/suss-arhiv-000492.html

Pri imenih se da, kot rečeno, zagovarjati pristop, da jih načeloma izgovarjamo tako, kot jih izgovarja lastnik imena. Na ta način izkažemo lastniku imena določeno spoštovanje oziroma mu priznamo “lastniško” pravico.

prek palca pa bi rekla, če je iz zahodne slovenije, bo najbrž Molka, če je iz vzhodne, Moleka.[/quote]

Hvala za tole.

Ta način je tudi EDINI NAPAČEN!!!! Pa še tako zelo grdo se sliši!

a pravilno napisat Vesna je pa problem

* * * Nikoli nad nikomer ne obupaj. Čudeži se dogajajo vsak dan. H. Jackson Brown Jr. http://www.publishwall.si/lelj

kolkr je men znano nej bi se slovnično “pravilno” kao v vsaki obliki uporabljal samo janez molek, je pa res, da se včasih zmočm

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Moj, Bog, izhajaj iz osnove, če ne veš. Oš – del besede, ki se ne spreminja je osnova. del, ki se spreminja je končnica. Torej: Molek, Molek-a, Molek-u, Molek-a, pri Molek-u, z Molek-om;
Če je osnova Molk, je potem Molk-a, Molk-u itd. Kako pa sklanjajo govorno v posameznih pokrajinah, vaseh ali mestih, je pa druga stvar. Pri pisanju se držimo doloćenih pravil. In ja, ime je vedno pred priimkom, pri moških imenih in priimkih sklanjamo oboje, pri ženskih pa samo ime. Lp!

Tukaj si pa v temo brcnila. A Gobec potem sklanjaš Gobec-a, Gobec-u, pri Gobec-u???

Kako pa je v primeru, da ima moški dva priimka – se prav tako sklanjata oba ali le drugi?
primer: Tone Kalan Novak
Toneta Kalan Novaka ali Toneta Kalana Novaka

Sama imam priimek, ki se prav tako konča na -ek in ga sklanjamo -eka (Moleka). Je pa res, da prihajam iz vzhodne Slovenije in verjetno to vpliva, kot je že ena zgoraj omenila. Ne zdi se mi pa tako grozno narobe, če kdo moj priimek sklanja na drugi način, torej Molka npr.

Priimek se ne sklanja!!!!!! Sklanja se le ime!

Seveda se pri moškem sklanja tudi priimek!!!

Pri moških imenih se sklanjata ime in priimek, o tem ni dvoma.

Pri zahtevnejših primerih je najbolje preveriti, kakšna raba prevladuje, če to ni mogoče, se poskušamo čim bolj približati podobnim oblikam. Na prvo žogo bi rekla, da se Janez Molek sklanja Janeza Molka, Janezu Molku ipd. Lahko pa bi nekomu to delovalo tuje, ker prevladuje drugačna raba. Toda, tudi vsako narečno, pogovorno idr. sklanjanje ni kar pravilno – navadno se poskušamo prilagoditi, torej sledimo rabi, kolikor je mogoče, ob tem pa slonimo na jezikovni normi. Določene primere je treba pač presojati od primera do primera.

V primeru Tone Kalan Novak ni dvoma, sklanjajo se vsi trije deli: Toneta Kalana Novaka, Tonetu Kalanu Novaku itd.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Če ima težave s hrbtenico, bolj težko …

Meni je sicer v tem primeru bliže sklanjanje brez izpuščenega e, sploh če je o ozek. Če gre za široki o, potem bi rekla enako kot NatašaP – da se pač sklanja kot beseda molek, ki je v SP sicer označena kot starinska.

New Report

Close