sklanjanje naziva podjetja
m** napisal:
> SE opravičujem, morda je res malo nejasno vprašanje… Ali se v
> poslovnih dopisih sklanjajo tudi nazivi podjetij kot npr.
> Fotolab d.d.? Je potem to Fotolabu d.u. ali Fotolab-u d.d. ali
> podjetju Fotolab d.d. (za moje pojme najelegantnejša rešitev)?
>
Mogoče bi napisala kak primer takega dopisa, vsaj kak odstavek, da bi laže videli, kaj te pravzaprav muči.
Vsekakor se tudi v poslovnih dopisih nazivi podjetij sklanjajo. In v primeru Fotolab se sklanja takole: Fotolab, Fotolaba, Fotolabu itd. Nikakor ne Fotolab-u.
Izjema pri sklanjanju so včasih kakšni akronimi, ki pa se sčasoma v večini primerov v praksi tudi povsem prilagodijo navadnemu zapisu z veliko začetnico in jih kot take sklanjamo.
Primer je (če se te tovarne morda še spomniš) mariborski TAM, ki bi načeloma kot akronim lahko ostal nesklonljiv (koga ali česa? TAM, komu ali čemu? TAM), vendar se je počasi prilagodil v Tam, Tama, Tamu, Tam itd. Drug, novejši primer je KAD (Kapitalska družba). S tem akronimom je bilo tako na začetku kot pozneje v praksi enako kot z mariborskim primerom. Torej, začelo se je s KAD, končalo s Kad, Kada, Kadu, in enako s SOD (Slovenska odškodninska družba).
Jezik je nagnjen k poenostavitvi in bolj razumljivi rabi. (Čeprav pa ne gre pozabiti na BMW, ki pa ga ne poenostavljamo, ampak ga zmeraj zapisujemo kot akronim; “haklci” zmeraj morajo biti:)
Če se vrnemo k tvojemu primeru: če je Fotolab resnični primer (ker na internetu obstaja), je po mojem čisto pravilno tudi, da si ga zapisala kot Fotolab, ne pa kot FotoLab (kot je v primeru tega podjetja na internetu).
Potem v tvojem primeru obstajajo samo še trije problemčki:
1. Ali pisati naziv podjetja v celoti (z d. d. ali brez)? Po mojem Fotolab čisto zadošča v navadnem poslovnem dopisu, če morda ravno ne pišeš dopisa sodišču:) V takih primerih smo nagnjeni k veliki formalnosti v izražanju. K veliki formalnosti smo nagnjeni tudi, če imamo sicer do naslovnika veliko strahospoštovanje (kar je včasih malo BZ, ker se potem samo zapletamo).
2. Ali pisati d.d. ali d. d.? O tem smo na forumu že govorili, pobrskaj malo za nazaj. Sama ostajam pri mnenju, da je presledek za piko potreben, torej: d. d.
3. Ali med d. d. in nazivom podjetja pisati vejico? Ja! Če se že uporabi naziv podjetja v taki obliki (kot rečeno, gre za zelo formalno obliko izražanja), je vejica obvezna (in tu spet ni izgovorov o nekakšni registrirani obliki naziva). Torej pravilno (če že) Fotolab, d. d.
Upam, da ti bo kaj v pomoč. Morda se pa oglasi še kdo drug.
Predvsem pa ne “Fotolab-u d.d.”, z vezajem namreč. Opažam, da ga marsikdo uporablja pri sklanjanju (predvsem tujih) imen, a je povsem nepotreben ozimoma ne sme ga biti.
Morda ga lahko uporabimo pri kraticah, a tu menda veljajo neka čudna pravila, o katerih pravzaprav nimam dosti pojma. A čudno se mi zdi, da naj bi bile vse kratice moškega spola in potem beremo npr. “Vodstvo LDS-a ni dobilo dovolj podpore … ” Za moje pojme bi bilo pravilno “Vodstvo LDS ni dobilo …”